lördag 12 mars 2011

Farliga rävar & naiva människor

Den 7 juni förra året skrev jag ett ironiskt inlägg om att det var dags att förbjuda farliga rävar. Det var under denna tid debatten kring farliga hundar höll på som mest intensivt. Jag hade läst en artikel om en räv som tagit sig in i ett hus och bitit en bebis. Hade jag skrivit den artikeln idag skulle ingen ha genomskådat ironin. Idag har media lärt oss att även rävar är farliga. Först och främst därför att en räv med dvärgbandmask påträffats i Bohuslän. Hundägare varnades för att pussa sina hundar eller ha dem lösa i skog och mark.

Därefter har jägare uppmuntrats att skicka in skjutna rävar till statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Inte mindre än 300 rävar har analyserats utan att man kunde hitta dvärgbandmasken i någon av dem. Inte heller de nio rävar i Bohuslän, som man trodde skulle kunna ha dvärgbandmask, bar på smittan. Ändå har Norge precis infört krav att katter och hundar som vistats i Sverige måste avmaskas mot dvärgbandmask innan de får komma in i landet. Däremot behöver det inte vara en veterinär som ger pillret utan ansvaret läggs på hund- och kattägarna.

Men det är inte bara dvärgbandmasken som gör räven farlig. Den kan också gå till attack mot våra sällskapsdjur. Iallafall de mindre. I flera medier kunde vi nyligen läsa om hur en räv tagit en chihuahua som senare inte kunde påträffas. Räven är inte längre det röda och kloka djuret vi tidigare sett det som.

Vad som förvånar mig mest är nog människors naivitet. Att allt ska vara så ofarligt. Alla hundar ska le och vara snälla, vargarna ska utrotas. Djuren ska helst beskådas på vackra tavlor, i djurprogram eller på zoo. Men de ska inte utmana den mänskliga världen. Samtidigt blundar vi gärna för det lidande vi utsätter många djur för. Är det så konstigt att även djur behöver äta, djur kan bli rädda, djur vill också försvara sig. Vi kan aldrig komma bort från det. Varför inte inse att det finns faror och lära oss hur vi ska hantera dessa istället för att bara blunda. Vi kanske måste ompröva vår naiva syn på djur och natur.

6 kommentarer:

Team Nelson / Ordringen. sa...

Det här är ett intressant inlägg. Återkommer med kommentar.
Ulf

Lyckopiller sa...

Inlägget är väldigt tänkvärt!

Eva sa...

Håller helt med!
Och tänker på ett nyhetsinslag för några år ssedan. Då hade en man i norra Sverige blivit slagen av en björn. Samtidigt ansågs en annan björn väl nyfiken och närgången. Folk gick "man ur huse" för att se denna björn. Parkerade bilar och klev ur och gick NÄRA även med sina barn!
Inte svårt tänka sig hur snabbt kravet på jakt kommit om någon råkat illa ut...
Vi människor är en DEL av naturen! Allt är inte tillrättalagt för våra idéer. Lite respekt är aldrig fel:)

Quila o Ronja sa...

Nu ska vi vara rädda för dvärgbandmask. Varningarna är enorma. Lite hysteri kanske, om du frågar mig?
Egentligen är det väl inte mycket som förändrats, bara att det skrivs så mycket om det. Näe, vi kan väl inte utrota alla "farliga" djur. Visa respekt i naturen. (Inte bara där förstås) Oj, undrar om du förstår vad jag menar ;D
Kram
Susanne

Boubou sa...

Tänkvärt...!

Leif sa...

Uppe i nordligaste Sverige, i norrbotten finns det ett x antal från Finland invandrade mårdhundar. De är kända bärare av rävens dvärgbandmask och kan vandra långt, även simma.