söndag 29 november 2015

ADVENT-ure DOG

Mudin Qlura gillar snö. Foto: Sara Jansson
Hoppas alla får en riktigt skön första advent. På det småländska höglandet är det ruggigt, blåsigt och kallt med stormvarning. Jag kan erkänna att vi tänt mer än ett ljus här hemma. På köksbordet lyser sju ljus i olika formationer. Men jag ska nog ta och damma av adventsljusstaken och lite julsaker under dagen.

Det jag framförallt tänker på i adventstider är den allra bästa hundkonferensen ADVENTure Dog. Den hålls varje år helgen som sammanfaller med andra advent. Poängen är att lyfta fram den senaste forskningen kring hund och det är alltid intressanta och kunniga föreläsare. I år är det särskilt spännande och jag är så ledsen att jag inte kan delta den här gången.

Temat för ADVENTure Dog Conference 2015 är från urhund till sällskapshund. Den knyter an till den allra första konferensen 2001 som handlade om urhunden. Det som gör denna konferens så viktig, bra och nödvändig är att det handlar inte om tyckande, moraliska pekpinnar eller gamla hjulspår. Syftet är att problematisera våra föreställningar om vad en hund är och lyfta fram nya kunskaper som har ett vetenskapligt stöd. Utgångspunkten är å ena sidan hunden som en egen biologisk varelse och andra sidan hunden som kulturell varelse dvs hundens förmåga att anpassa sig, kommunicera och utveckla beteendemönster i relation till oss människor.

Vad är detta egentligen? Foto: Kicki Svalin
Du hittar schema och mer information om årets föreläsningar på Hundutbildningsgruppens sida för konferensen: ADVENTUREdog conference 2015. Du kommer i år möta tunga namn som Per Jensen, Sverre Sjölander, Peter Savolainen, Marie Wendt, Ander Hallgren och många fler. Förstår ni nu varför jag är så deprimerad över att jag kommer missa detta? Dels har mitt hälsoläge varit i botten en längre tid och dels är julhandeln i full gång vilket även märks för en hundbutik. Men du har fortfarande möjlighet att gå. Du anmäler dig här: Anmälan till ADVENTure Dog Conference 2015. Det kostar inte mer än 900 kr för en hel dag med landets främsta forskare när det gäller hund. Den vänder sig till alla hundägare och dig som arbetar professionellt med hund. Det är väl investerade pengar som kastar nytt ljus på hur vi ska lösa problem samt träna och behandla våra fyrbenta bästa vänner. Du kommer inte ångra dig!

Arrangörerna är som vanligt David och Maria Selin från Hundutbildningsgruppen. David är den första i Sverige som började utveckla tankegångar kring berikning för hund. Dvs hur man kan skapa förutsättningar, möjligheter och en bättre vardag för hunden genom berikning av olika slag i hundens miljö. Det som skiljer berikning mot t ex aktivering är att berikning tar sin avstamp i hundens biologiska behov där man ger hunden möjlighet att få utlopp för sina medfödda beteenden. Inte våra önskningar, förväntningar, fördomar eller invanda syn på vad en hund behöver. Är du intresserad av det här med berikning ska du definitivt gå på årets konferens då berikning tar sin avstamp i just aktuell forskning om vad en hund egentligen är.

Du kan även se de senaste uppdateringarna om konferensen på deras Facebook-sida! Ha nu en skön första advent! (Råkade missa att ändra författare och Dan är helt oskyldig till dagens blogginlägg! / Christina)

Inga kommentarer: