torsdag 10 juni 2010

Världsrekord i kuvasz

Nu förbereder vi oss för fullt för att bege oss till den årliga kuvaszspecialen som är en kombinerad träff och utställning för de som har den ungerska herdehunden kuvasz eller för de som är nyfiken på rasen. Det som gör denna utställning unik är att det aldrig någonsin runt om i världen varit så många anmälda kuvaszer till en hundutställning. Inte mindre än 81 kuvaszhundar är anmälda. Kuvaszklubben firar även 15 års jubileum. Det är den ungerska uppfödaren och domaren Imre Géczi som har fått äran att döma. Under fredagen kommer det även vara hanhundsuppvisning efter den ungerska modellen. Är du intresserad att komma och titta så börjar utställningen 10.00 på Västerås Mälarcamping lördagen den 12 juni medan hanhundsuppvisningen äger rum fredag kväll 19.00. Det är en jätte trevlig camping som rekommenderas för den som har hund och vill stanna några dagar i Västerås. Hundar är tillåtna i alla stugor och det finns även separat hundduch. Vi bodde här förra året i samband med en utställning i Västerås och var supernöjda.

För er som har numerärt stora hundraser kanske 81 hundar inte låter mycket men om jag berättar att det finns sammanlagt 250 kuvasz i Sverige så förstår du att ungefär var tredje kuvaszägare kommer! En av anledningarna till så stort deltagarantal är att uppfödarna uppmuntrar sina valpköpare att komma på utställningar och kombinerar detta med träning, gemensam fika och möjlighet att träffa andra hundägare med samma hundras. Den andra anledning är att uppfödarna hjälps åt och tar hand om varandras valpköpare. Det innebär att den som skaffar kuvasz inte behöver känna sig ensam. Det är inte ovanligt att kuvaszägare som inte ställer ut också tittar förbi. För de som normalt inte tycker om hundutställningar brukar ändå gilla kuvaszutställningarna. Det är inte så mycket förberedelser för att ställa ut en kuvasz. Den ska badas och borstas en vecka innan utställningen. Sen ska man göra ren öron och klippa klor.

Den största förberedelsen är att hunden ska acceptera att främmande personer kan öppna mun och klämma på hunden. Detta är något som heredehundar kan tycka är obehagligt. Vi uppfödare har märkt att får vi ut många kuvaszer i utställningsringen så lägger ägarna ner mer energi på att träna sina hundar att bli hanterade och acceptera andra hundar och människor. Den som säger att utställning enbart är en skönhetstväling har inte varit på någon kuvaszutställning. Varför inte titta förbi Västerås Mälarcamping på lördag?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Åh va roligt! Vilka fina hundar, lycka till, kram Annelie

Ulrica sa...

Ha det så trevligt allihop och vi hoppas kunna vara med nästa år!