torsdag 7 juni 2012

Påsens borttappade poäng?

På jakt efter poängen. Foto: SKK

Svenska Kennelklubben, SKK, slår idag på stora trumman för sin Doggybag-kampanj. Ett stort antal påsar med specialtryck ska efter beställning delas ut till restauranger i landet. Tillsammans med en dekal att fästa vid ingången. Allt i miljömedvetenhetens tjänst då enligt SKK "Hundägare reagerar ofta då de ser all mat som kastas på landets restauranger."

På resa i Centraleuropa
Oavsett hur stark upprördheten hos landets hundägare över slöseriet med mat på landets krogar varit - för speciellt högljudd har sannerligen inte den rösten varit - så är inte idén dum! Praktiken att be om att få ta med överbliven mat som man köpt vid ett restaurangbesök är mycket vanlig i vissa länder, med USA som främsta exempel kanske. Men även i många europeiska länder är det en högst rimlig begäran från kunden. Då vi rest med våra hundar i Centraleuropa har inte sällan servitörer själva föreslagit detta, utan uppmaning. Precis som att det ses som självklart att våra hundar är välkomna gäster på etablissemangen i fråga. Ibland välkomnade av krogens egen stamhund, som softar på bardisken.

Så initiativet är helt ok från SKK, och ligger också väl i linje med den mediestrategi som presenterades på Kennelfullmäktige 2011 (se sid 5 i protokollet). Man skriver där "Hur vi ska samverka med alla dessa företagsformer och hur vi genom vår gemensamma konsumentmakt som ändå 600 000 hushåll med hund
besitter för att stöda seriösa sunda företagare men även att stödja t.ex. hotell och restaurang som välkomnar på samma sätt som hundar på många ställen i Europa är välkomna. Vi ska inte underskatta den konsumentmakt som vi har genom att vi kan styra vår konsumtion till hundvänliga företag." Strategin att använda konsumentmakten hos landets organiserade hundägare är lika okej den. Men, jag saknar sannerligen ett uttalande från SKK i samband med detta.

Det jag saknar är att SKK i samband med en så här stor mediekampanj inte tar möjligheten i akt att dels korrigera den utbredda missuppfattning som finns i samhället om att hundar inte har rätt att vistas i restauranglokaler. Dels att påverka i riktning mot att fler restauranger öppnar sina dörrar för våra familjemedlemmar.

Alltför många lever i föreställningen att staten, socialstyrelsen, livsmedelsverket eller liknande förbjuder hundar från restaurangbesök. Men det finns ingen sån regel eller ett sånt förbud. Hundar får dock inte komma in i lokaler där livsmedel bereds tillreds eller lagras, det vill säga det vi normalt sett kallar köket. Men det får inte någon annan kund heller!


Den regel som finns är följande: det är upp till restaurangägaren att besluta om tillträde för hunden eller inte. Och alltför många restauranganställda säger nej. Inte sällan med en luddig och oinformerad hänvisning till "hälsovårdsnämnden". Ifrågasätter man detta hänvisas inte sällan till "allergi". Faktum är att även landets största kommuns miljöförvaltning länge gått ut med rent felaktig information i frågan, vilket Per Jonebrink skrivit om här.

Det är dags att Sveriges största hundorganisation tar tuggbenet ur käften och skäller till! Här finns ett informations- och påverkansuppdrag som skulle göra livet med hund enklare och öka acceptansen för hundens rättmätiga plats i samhället. Men SKK missar tyvärr chansen. Det är synd. Miljötänkande i stort i all ära - men att man inte klarar av att koppla en sån tanke till organisationens mer grundläggande opinionsbildande frågor från ledningens sida är beklagligt.

Bor du i Stockholmstrakten rekommenderas bloggen Hund i Sthlm.

Men jag är på gott humör idag och avslutar med den här pubinteriören från England:


Dan Porsfelt - gästbloggare hos Sociala Hundar

8 kommentarer:

Elin sa...

intressant läsning!

Grabbarna boys sa...

Mycket intressant tycker vi också.
Min far jobbade i tyskland för några år sedan under en längre period.
Där hade de med sig sina hundar på restaurangbesök vilket han tyckte var mycket trevligt.
Kunde väl vara så här också...iallafall på några ställen åtminstone!
Vov o kram!

Humlespunk sa...

Det visste faktiskt inte jag, att hundar (vanligtvis) är välkomna på restauranger. Ska kolla det nästa gång :)

Däremot förstår jag inte hela doggybag-kampanjen, och varför SKK är involverad och drivande i frågan? Har de inte viktigare frågor, relevanta för verksamheten, att fundera på, som hundägare upprörs över mer?
Eller så är det väl jag som är korkad och aldrig hört talas om att hundägare skulle uppröras över matrester på restauranger - däremot uppröras över utställningsaveln. Där kanske man skulle lägga resurserna.
Men vad vet jag ;) :)

Hur eller hur - ett intressant blogginlägg, som vanligt när man kikar in här :) Ha en skön helg :)

Vanja sa...

Doggybag är ju annars sådant som man skämtar om när man inte orkar äta upp kebabrullen. Men visst är det en bra idé. Det är väl bättre att vi får ta med avfallet hem och låta det gå direkt genom våra fyrbenta kompostkvarnar, istället för att slänga det i soporna, eller skicka iväg det och göra små torra pellets av det först?

Lyckopiller sa...

När vi var i London för ett år sen ungefär så fanns det nästan en pubhund på varje pub.

Sofie sa...

Tycker att kampanjen med doggybagen är bra. Varför ska man inte få med sig maten som man inte äter upp från restaurangen. Jag har ju ändå betalat för den :) Införandet av en doggybag kanske även kan öka förståelsen att få ta med sig hunden på utomhusserveringen i alla fall.

Ibland när jag har varit och tävlat så har det varit förbjudet att ta med sig hunden i cafeterian där man har varit. Även om det är på en ridklubb. Det tycker jag är mycket dåligt. Det förbudet har jag aldrig förstått som det aldrig är rent i själva ätningsdelen och säkert är skorna mycket skitigare än hunden.

Livet och vardagen sa...

Perfekt med doggybag, borde vi använda mycket oftare. Många gånger får man alldeles för mycket mat. Min pappa åt ofta på kinarestaurang och fick alltid doggybag med sin därifrån.

Malin/BilboBlueEyes sa...

Jag väljer och kommentera det roligaste d.v.s. videon! ;-)
Jag gillar speciellt svanstrumningen som ger lite pricken över i till historien...