fredag 17 juni 2011

Veterinärbesiktning

Har fått många förfrågningar på hur det gått för min hund som varit hos Norrköpings Hundcenter. Först vill jag säga att jag inte vill vara för specifik då jag inte vill att enskilda privatpersoner utlämnas. Men hunden  var omhändertagen för att omplaceras. Eftersom jag är uppfödare fick jag reda på detta och ville ta hem den på en gång men fick istället vänta 4 veckor. Hunden ifråga veterinärbesiktigades när den kom dit. Att jag pekar ut Norrköpings Hundcenter beror på att det krävs kunskap om lagar, regelverk och hundvård för att få tillstånd att bedriva sådan här verksamhet. Vi kan därför inte skylla på okunskap eller oförmåga att ta hand om en hund.  Det första jag reagerade på var alla fästingar, ingår inte det i daglig skötsel att man tar bort dessa?

Nu har min hund i alla fall varit hos veterinären. Vi fick raka bort pälsen på ryggen. På i stort sett alla punkter utom päls och hud fick den utan anmärkning (förutom lindrig tandsten). Det blev en lång rapport.Några anmärkningar är svullnader, upphöjningar i huden, sår, fästingar, rödfärgad och inflammerad hud, intorkad blod i pälsen etc etc. Det handlar alltså i första hand om problem som tillkommit de senaste veckorna. Nu har vi satt in behandling och hoppas att vi snart har en pigg och frisk hund. Men vilket temperament, så snäll, veterinären fick göra allt utan några protester.

Jag vill tacka alla er som hört av er via e-mail och kommentarer. Även om man inte känner till fallet i sin helhet kan man ju bli upprörd över att djur far illa särskilt om det sker på en institution med specialistkompetens.

10 kommentarer:

sofie sa...

Vad skönt att den mådde bra annars förutom det som har tillkommit på senare tid. Jag förstår att du är arg och irriterad på stället som har haft hand om hunden. Klart att fästingar ska tas bort och att det ingår i den vardagliga skötseln.

Himla trist att det tog sådan tid för dig att få tillbaka hunden när du hade påpekat att du kunde ta den och att du är hundens uppfödare. Men jag är inte förvånad. Har läst olika fall här senaste tiden där uppfödaren inte har varit intressant för hundar från uppfödaren som har omhändertagits utan man har placerat hunden på nått annat ställe.

sofie sa...

Ser att sista stycket ser lite konstigt ut. Har läst om ett fall där hundar har omhändertagits från köpare och att att uppfödaren då inte har varit intressant fast de har velat ha tillbaka hunden. Hunden har i sätllet placerats ut någon annanstans än hos uppfödaren. Vilket jag kan tycka är lite märkligt.

Quila o Ronja sa...

Skönt att höra! Det är väl dom inre "såren" som jobbiga. Hoppas vovven snart är i form igen.
Sv. Det går oftast väldigt bra att släppa ihop alla bernrar. Lite gruff om rang i början, alla får "rätta sig i ledet", men det låter mest :-) Vädret ja, här fick vi en rejäl skur med åska nu i kväll :-(
Trevlig helg!

Henrik Olsson sa...

Håller tummarna för vovven! :(

Anonym sa...

Omhändertagen för omplacering? Här i Sverige ska det ju mycket till för att en hund ska omhändertas. Var det är polisärende? Isånnafall är det är ju polisen, och/eller länsstyrelsen som bestämmer vad som ska/inte ska göras med det omhändertagna djuret. Det är pappersarbeten hit och dit m.m. m.m.

Karin

Christina Klosterberg sa...

Hej, Karin. Det stämmer att hunden omhändertogs av polis, jag fick reda på det dagen efter och försökte sen den dagen få hem hunden till mig istället. Enligt juristen så omhändertogs hunden inte pga av att den var i dåligt skick. Jag tog förgivet att hunden var i god vård. Mina motfrågar till dig Karin är: Ska den som tar hand om hunden fråga polisen om hunden ska få mat? Ska de fråga polisen om ett sår ska göras rent? Ska de fråga polisen om de ska ta bort fästingar? Ska de fråga polisen om de ska göra rent färska sår? Ska de fråga polisen om de ska behandla inflammerad hud? Ska de fråga polisen om de får rasta hunden? Ska de fråga polisen om hunden ska få en skål med vatten? Ska de fråga polisen om de ska sköta om pälsen på en ras som kräver pälsvård? Ska de fråga polisen om de får klippa klorna? Nej, Karin din förklaring håller inte. Tar man betalt för att ta hand om hundar så finns det något som heter grundläggande daglig skötsel, det är väl det minsta man kan begära. Faktum är att är man djurvän så förstår jag inte att man ifrågasätter handladet eller snarare icke handlandet hos någon som inte gett hunden självklar daglig skötsel.

Anonym sa...

Karin har iofs rätt. Om du har en omhändertagen hund har du inte rätt att göra någonting med den utan beslut från veterinär och/eller polis/länstyrelse eftersom den inte är din egendom. Helsjukt ja, men skäll på politikerna.
Djur behandlas som skit i det här landet och har inte mer värde än en cykel hos staten.

/P

Christina Klosterberg sa...

Hej P: I det här fallet handlar det inte om ngt större ingripande utan om daglig och självklar skötsel för hundens överlevnad och välmående. Jag har kollat upp detta och andra ställen agerar inte på detta sätt. Det handlar mer om praxis än regler. Det är hemskt att djur far illa på olika ställen i vårt land och reglerna är ibland konstiga. Annars tycker jag nog att djur i Sverige har det jämförelsevis bra.

Eva sa...

Saken är väl den att polisen m.fl andra ev. inblandade bestämmer vem som ska få ansvaret för att sköta hunden? Sedan ska väl polisen inte behöva lägga sig i den dagliga skötseln. Sedan är det väl länsstyrelsen eller kommunens miljöförvaltning som godkänner de ställen där polisen får lämna omhändertagna hundar. Så är det väl iofs polisen som har det ekonomiska ansvaret så om större saker ska göras behöver de naturligtvis kontaktas.
Men jag undrar hur t.ex. Hundstallet här skulle kunna ta in mer än 2-3 hundar om de skulle ringa polisen om den dagliga skötsel du skriver om...

Anonym sa...

jag hoppas att du anmält hundcentret och de hos polisen
/länstyrelsen som bestämmer var omhändertagna djur ska lämnas genast fattar beslut om att inga fler djur ska lämnas dit iaf. sen hoppas jag att det går bra för din hund och alla andra djur som varit i deras "vård"
allt gott!
//stina