tisdag 17 juli 2012

Hund som ersättare till kungen?

Garvade gott åt notisen i DN idag om borgmästaren i staden Talkeetna i USA. Det är nämligen denna figur som är vald borgmästare i den lilla staden:
Stubbs, trygg i ledarrollen
Omvald, och nu med 15 år som borgmästare i bagaget! Och varför inte - "katter är väl också männskor" som Jacob Uggla i Fablernas värld skulle sagt! När man lever som vi, med - några skulle väl säga "i" - en flock hundar och en katt, är det ett av de stora privilegierna att få följa det politiska spelet i flocken. Och det är faktiskt ett av de stora samtalsämnena här hemma!

Hierarkin är inte huggen i sten. Den varierar. Ibland med situationen, vad som sker i omgivningen eller vilka i flocken som för tillfället är med i situationen. Det är inte alltid säkert att det är en människa som är Top Dog.

Vem är Top Dog?
För som i alla sammanhang som har med chefskap och ledarskap i människoskapade organisationer är chefspositionen och ledarrollen utsatta för en form av förhandling. Man kan sammanfatta den i tre frågor lite grovt: "Är jag chef?", "Ses jag som chef"? och "Ser jag mig som chef?". Är svaret på alla frågorna ja, ja då är det nog en rätt behaglig sits! Men långt ifrån alltid, är svaret på alla tre "ja". Och då blir livet i organisationen, eller flocken mer problematiskt. Eller ibland riktigt hälsofarligt och/eller olönsamt, om vi snackar företag.

Så är det i vår flock också. Och faktum är, att även hos oss, är i många situationer vår katt sannolikt den, som kan svara "ja" på alla tre frågorna. Vera, vår katt, ses av allra största delen av flocken som någon form av förebild. Faktum är att flera av våra hundar, speciellt pulitikar, har närmast beundrat Vera. De visar också sin förebild mycket kärlek och om det är kattslagsmål i hagen utanför där Vera är inblandad, då tvekar de inte att kasta sig ut i trädgården för att försvara henne. Det är rörande att se.

Czabina leder, Yumi följer
Men i de flesta andra situationer är definitivt vår äldsta kuvasztik Czabina som är Top Dog. Till och med den som allra mest annars ser sig själv som Top Dog - pulin Siouxsie Sioux - håller en låg profil gentemot Czabina och ger också sitt stöd och medgivande till att Czabina får vara den som inleder skällandet när främmande närmar sig flocken och resten stämmer in i. Det finns dock en i flocken som inte köper Czabinas ledarposition. Vår andra kuvasztik Eira har, sen hon blev två år och "fick rösträtt", kraftfullt ifrågasatt Czabina som Top Dog. Men hon är i dagsläget lika marginaliserad som Sverigedemokraterna i riksdagen och jag tror ingen annan ser Eira som vår flocks Top Dog.

Vi människor då? Jo vi är aaaalltid på toppen och flocken lyder våra minsta vinkar och ifrågasätter inga order, förstås. Nånsin. Och sommaren har varit regnfri också, eller hur?

Top Dog?
Skulle nån av våra hundar likt katten Stubbs kunna träda in på en liknande position - en i första hand ceremoniell post - ja, som kungen i vår lilla monarki? Eller i alla fall prinsessan Madeleine? Och göra ett bättre jobb?

Jag har min uppfattning klar i alla fall...


2 kommentarer:

Team Nelson / Ordringen. sa...

Han har i alla fall gjort många pudlar den käre kungspudeln på bilden.
Kul inlägg.
Ulf

Unknown sa...

Ha, ha! Där har du en klar poäng, Ulf! Klasse!