torsdag 5 juli 2012

Neo - kan drabba hund likväl som människa


Media har i dagarna slagit upp den nya, fästingöverförda sjukdomen förkortad Neo i lite av katastrofrubriker. I media har några sjukdomsfall redovisats, varav ett från Sverige. Är det här ett nytt dödshot, kanske den nya fågelinfluensan eller svininfluensan undrar man? Än så länge kan vi nog ta denna nyupptäcka (för den skull långtifrån säkert ny) sjukdom. I media framställs det som att det är via fästingar den överförs. Det förefaller korrekt, men även en mängd olika gnagare bär enligt Smittskyddsinstitutet på bakterien, vilket inte direkt framträtt i rapporteringen. Bakterien heter för övrigt Candidatus neoehrlichia mikurensis i sitt fullständiga namn och upptäcktes så sent som 1999 i Nederländerna hos en fästing. Men rapporter finns från stora delar av Europa, liksom från Japan och östligaste Ryssland. Svensk media rapporterade om bakterien redan hösten 2011.


Men även om bakterien förefaller relativt väl spridd, finns enligt Smittskyddsinstitutet ännu endast åtta kända fall där människor drabbats av sjukdomstillstånd som konsekvens av att ha smittats med bakterien. Av dessa åtta fall är tre från Sverige och har i samtliga fall rört människor med sedan tidigare nedsatt immunförsvar. Det finns alltså inte några skäl att ta till krigsrubriker i media. Och inte heller skäl att bli orolig.

Vad som inte alls har nämnts i media - vad jag kunnat se i alla fall - är det faktum att bakterien Neo (Candidatus neoehrlichia mikurensis) inte bara kan smitta människa utan också våra hundar! Forskarna Diniz, Schulz, Hartmann & Bretschwerdt publicerade för lite drygt ett år sen en artikel om detta i Journal of Clinical  Microbiology (2011 May; 49(5): 2059–2062).

I artikeln diskuteras ingående ett fall där en åttaårig irländsk settertik i München smittats 2007. Det är enligt artikeln det första registrerade fallet hos husdjur. Om jag förstår artikeln rätt, så var hunden, jämfört med de mänskliga fallen, symptomfri rörande de sjukdomssymptom som människorna uppvisade. 

"Host adaptation of “Candidatus Neoehrlichia mikurensis” may vary between humans and dogs as reported for some other organisms in the Anaplasmataceae family (6). The reported human cases had signs of systemic illness, whereas the dog, despite persistent hematological abnormalities, was asymptomatic. Fever, headache, leukocytosis, and increased C-reactive protein concentrations were common features of this infection among the four human cases." (Diniz m fl 2011, s 2061)

Hunden hade dock andra symptom, som uppträdde som komplikationer efter en operation, bland annat i form av letargi/apati och inre blödningar. Om jag förstått texten ordentligt, hjälpte dock antibiotikakur med Doxycyklin i hög dos under fyra veckor.

Så, knappast läge för alarm i detta skede när det gäller risken för hundar heller. Det vetenskapliga läget är för oklart ännu så länge. Men värt att ha i åtanke om ens hund drabbas av märkliga symptom som inte kan förklaras på annat sätt, kanske.

Hoppfulla nyheter från Umeå universitet rörande TBE glädjer i sommarens våtvarma omslag! Å andra sidan rapporteras (120808) om rekordmånga TBE-fall....

6 kommentarer:

Grabbarna boys sa...

Usch ja...läste om detta i tidningen häromdagen!!
Varför finns dessa eländiga små kryp egentligen....önskar de försvann för all evighet!!
Vov o kram!

Elin sa...

Usch finns så mycket läskigt i denna stora värld.

Lyckopiller sa...

Vilka läskiga små kryp de är!

Chris och Molly sa...

Uurk vad äckligt, gillar verkligen inte dem där fästingarna! Riktigt hemska! :O

Erica sa...

Hemska djur dom där fästingarna, denna sommaren har jag faktiskt varit tvungen att ge Felice fästingmedel vilket jag sluppit innan... Det känns inte bra att ha på gift men det känns bättre än att plocka fästingar från den stackaren, det räcker ju med en smittad fästing för att min hund ska bli sjuk.

Anna, Kompis o Daisy sa...

Tack för ett väldigt intressant blogginlägg!!

Som du skriver, det är ju bra att ha Neo i bakhuvudet om ens hund får konstiga symtom. Vad jag förstår så smittar Neo direkt när fästingen biter, så det är ju svårt att skydda sig. Men med Fixodida så har vi i princip eliminerat fästingangrepp! :)

Skönt också att höra att forskningen går framåt så att det kanske kan komma ett botemedel mot TBE framöver. Känner två som insjuknat och som tack och lov klarade sig, men de var allvarligt sjuka under lång tid.