tisdag 11 januari 2011

Suverän tandborste

Idag är jag överlycklig för att tekniken för webbutiken - Csigoras Hundbutik - äntligen fungerar opitimalt. Nu går det att beställa och betala med kort. Så nu kommer jag lägga in lite fler produkter som jag testat. Men just idag tänkte jag inte göra reklam för mig själv. Jag vill utan ngn ekonomsik vinning sprida informationen till alla som har problem med sina tänder och inte gillar att gå till tandläkaren. Nu finns det hjälp!

Den 7 juli skrev jag om att jag skaffat ny tandborste till mina hundar. En ultraljudstandborste. Men att jag ville testa den själv först. Det började bra, munnens kändes väldigt ren och jag upplevde det som att tänderna och munnen blev renare. Jag beställde därför en till tandborste, men den fick min dotter som haft tandställning.

Efter att ha testat tandborsten i 5 månader gick jag till tandläkaren. De var överväldigade hur fint det var i munnen (jag har inte berättat om min tandborste), jag hade inga hål, knappt ngn tandsten och det bästa av allt: Ett par tänder som varit lite lösa var inte längre lika rörliga. Tandköttet vid tandfickan hade dragit ihop sig! Detta hade jag inte i min vildaste fantasi kunnat tro. Om ngn tand är lite lös så gäller det väl att få den att inte bli lösare?

Mycket förvånad gick jag från tandläkaren och berättade för min sambo. Han blev nyfiken och fick en egen borste i julklapp. Och för första gången de senaste åren har han inte ilningar i tänderna. Inte heller ngt blödande tandkött. Nu ska jag beställa en till tandborste med ultraljud och den här gången lovar jag att hundarna ska få prova på.

Det som är bra är att man inte ska borsta utan enbart dra borsten efter tänderna. Mina hundar gillar inte riktigt ljudet så det gäller att börja långsamt med mycket positiv förstärkning. Jag kommer att återkomma med bilder framöver. NU är det hundarnas tur! Samtidigt är jag glad att jag testat borsten själv först - för detta resultat kunde jag inte drömma om!

Tandborstarna går att köpa från en e-butik i Danmark: Araneo

5 kommentarer:

Team Nelson / Ordringen. sa...

Intressant. Ulf

Quila o Ronja sa...

Ska bli spännande att se resultatet. Verkligen!
Slut på kaffet......kan det bli värre??? Beroende? Nääee då, hihi
Barnbarn är underbart :-)

Ha det gott
Susanne

Boubou sa...

Intressant! Vad spännande att läsa om hundtestet sen också.

Leif sa...

Ultraljudstandborsten fungerar utmärkt. Min siameskatt Marcel har en och borstar sina tänder 1 ggr per vecka.

Han gillar det och spinner. Siameser sägs vara mycket läraktiga. Efter ha sett (och hört) mig borsta mina tänder med ultraljud i tre år fick han en dag tidigt förra våren prova vilket gick på direkten utan problem. Att annars försöka rota runt i munnen hans med en vanlig gammeldags tandborste skulle vara ogörligt och jag bli strimlad inom en sekund.

Det är precis som Christina säger att större djur måste tränas i att borsta tänderna med
ultraljudsborsten. Den är gjord för människor och skaftet vibrerar med 8000 hz (ljudet som vi kan höra) förutom att ~1,7 mhz (ultraljudet vi inte kan höra) skickas ut till borststråna.

Så här ser ultraljudsbubblorna ut bland borststråna och i tandgelen:

Här har jag försökt fotografera ljudvågorna i tandborsten:

En ytterligare fördel med ultraljudsborstning är att ultraljudet dräper bakterier och virus i munnen.

Faktiskt så effektivt att jag inte har varit förkyld eller haft influensa på drygt tre år. Men det kan bero på en mängd andra orsaker. En vanlig smittspridningsväg är annars via munnen.

En dansk forskningsrapport hävdar att 30% av äldres luftvägssjukdomar (lunginflammation, m.m) beror på dålig munhygien.

Ett forskningsprojekt som jag försöker få igång här på ön är att låta barnen på ett dagis få borsta sina tänder med ultraljud och följa upp vad det ger i minskad sjukfrånvaro bland barnen såväl föräldrarna.

Några nackdelar? Tja, min katt har tydligen lärt sig använda sina nyblankade tänder. Han använder dem mer istället för sina tassar. T.ex. under jul- och nyår hoppade han mycket tidigt upp i min brors säng och
försynt och försiktigt placerade en av sina nyblankade och sylvassa hörntänder mot hans kind. Givetvis blev brorsan omedelbart klarvaken och flög upp, medan katten satt bredvid och spann.

Här på ön är katten van att gå upp i tid till första morgonfärjan går 04.50. Katter uppför sig inte som hundar. Simon's cat i England visar hur det kan gå till en ganska vanlig och tidig morgon.


/Leif

Benny Hundfot sa...

Dagens länk till casa Berg:

http://blogg.aftonbladet.se/bankoniva/2011/01/one-man-and-his-dog#comments