tisdag 25 maj 2010

Vad är vackert?

Det är bara så, att för vissa går det bättre än andra. Jag vill ge en eloge till alla vinnande utställningshundar! När man läser i dagspressen får man lätt uppfattningen att utställningar enbart är en skönhetstävling.

Förvisso är det en skönhetstävling men det handlar inte bara om att vara vacker. För vad är egentligen vackert? Hur mäter man vackert? I utställningsammanhang så är vackert att vara så nära en idealbild som möjligt. Idealbilden presenteras i en standard för varje ras som sen ska vara godkänd av den internationella paraplyorganisationen FCI. Det innebär att vad som är en vacker pudel skiljer sig från hur en vacker kuvasz ska se ut. Det man tar hänsyn till är hur varje ras används och vilka arbetsuppgifter den ska kunna utföra. När domarna kategoriserar hundarna utifrån standarden så tar man hänsyn till temperament, rörelser, kroppsbyggnad, dagsform, päls osv. Medan en pudel ska vara välborstad och klippt i någon godkänd frisyr så ska en kuvasz inte vara varken badad eller borstad den senaste veckan. Så; att vara vacker är att vara nära hundrasens idealbild.

Vi får dock inte glömma att en idealbild är ett önsketänkande. När t ex rasstandarden för kuvasz skrevs utgick man inte från hur rasen fakstist såg ut utan hur man ville att den skulle se ut. Man målade upp en idealbild. Att vara vacker i hundsammanhang är definitivt relativt! De flesta som håller på med utställning är inlästa på hur den egna rasen ser ut men kan ha väldigt svårt att bedöma en för dem okänd ras.

Att klassificera varje hund utfrån rasstandarden kanske inte är så svårt. Det är vad som i utställningssammanhang kallas kvalitetsbedömning. Det svåra börjar när domarna ska utse en vinnare och döma hundarna gentemot varandra. Eftersom det är ytterst få hundar som faktist ser ut som idealbilden så måste domarna här göra prioriteringara om vad som är viktigast. Vad gör att en hund är finare än någon annan? Här har varje domare utrymme att bestämma prioritetsordningen, vilket förklarar varför det inte är samma hund som vinner varje gång eller att resultaten kan variera för samma hund.

Ett vinnande koncept är att synas i mängden. Då menar jag inte en udda frisyr för det är inget som i utställningssammanhang ryms i begreppet vacker (så när jornalister envisas med att skriva om frisyrer och "piffiga" hundar så förstår man att de inte är ett dugg insatta i vad det är de skriver om) utan att hunden visas på ett väldigt skickligt sätt så att fördelarna syns tydligt, att hunden är i god kondition och att det syns på hunden att den trivs i utställningsringen. Det ska lysa om hunden!

Det innebär att det krävs massor av träning och denna träning måste upplevas som positiv för hunden så att den förknippar utställningsringen med något jätteroligt. Den måste vara i såväl fysisk som psykisk god form. Det är här jag vill ge en eloge till alla vinnande hundar och deras handlers. Ni förtjänar en bättre bevakning! Ni gör ett otroligt jobb och jag hoppas att ni tillåter er själva att vara stolta, riktigt stolta!

Jag tar mig här friheten att applådera några fantastiska hundar som i helgen blev Best In Show. I Hässleholm var det ingen mindre än Jenny Hall med sin Faraohund Faouzlah´s Faramir som tog rubbet. Jenny bor i Torpsbruk inte så långt från mig så det är ju extra roligt att applådera någon smålänning. Upp i Norr i Sundsvall blev det afghanhunden Al-Bhint Roula von Haussman ägd av Elisabet Levén , Sven Westerblad och Juan Pio Milano Ruiz som blev BIS. Grattis!

Sen vill jag verkligen gratulera min fodervärdshund och hennes familj till helgens 6:e cert. Nu blir hon snart 2 år i juni och då har hon möjlighet att bli champion. Grattis Christel, Conny och Bella-bus!

Avslutningsvis, glöm inte bort att vackert är relativt!

Inga kommentarer: