tisdag 21 september 2010

VI och DOM

Nu har väl chocken över valresultatet sjunkit in. Att vi fått ett parti med sina rötter inom nynazismen. Ett parti som gör skillnad på Vi och Dom. Att vi är mer värda än dom, inte för att vi presterat bättre, är snällare, duktigare eller gjort något särskilt bra. Nej, enbart på grund av fel hudfärg eller att dom har sina rötter utanför EU. För vårt medlemskap i EU innebär ju redan att många nationaliteter kan söka jobb här. Globaliseringen har luckrat upp våra nationsgränser och den moderna tekniken har flyttat oss närmare varandra. Samtidigt härjar krig och förtryck i många länder som skapar levnadsförhållanden som vi välbeställda svenskar knappt kan tänka oss in i. De människor som har det allra värst, de som hotas till livet kan eventuellt få stanna i Sverige. Just dessa människor pekas nu ut som syndabockar för den ökade kriminaliteten, arbetslösheten, bostadsbristen etc. av ett parti som nu gör anspråk på en plats i riksdagen.

Rädslan för det okända och annorlunda är ju ingenting nytt. Historiskt sett har de "nya" på en ort betraktats som annorlunda och konstiga. Rädsla för det okända finns inbyggt i oss människor precis som hos djur. Skillnaden är att vi människor har ett intellekt där vi kan förstå, förklara och övervinna rädslor. Vi kan helt enkelt tänka abstrakt och på så vis få andra perspektiv än vad den direkta reaktionen kanske ger. Men vissa människor verkar sakna denna förmåga...

Jag kan jämföra med mina hundar. Eftersom de har vaktinstinkt i sig så är de extra tydliga med att reagera om något avviker från det normala. Jag måste därför lära mina hundar att allt nytt inte är farligt. Man brukar tala om vikten att socialisera hunden. Att träna den att fungera i olika miljöer men också hantera olika sociala relationer.

Nu när vi fått in ett främlingsfientligt parti i riksdagen så undrar jag om samhället missat en del av socialiseringen för en stor grupp människor? Man talar om att "de nya svenskarna" ska lära sig vår svenska kultur och integreras i samhället. Kanske har vi glömt bort att det verkar finnas "gamla svenskar" som borde lära sig grundläggande värderingar för medmänsklighet?

Vad händer när dessa "gamla svenskar" lutar sig mot varandra? Blir rädslan för det okända ännu större? Återigen kan jag gå till mina hundar. Om någon blir rädd så sprider det sig lätt till de andra, åtminstone till de lite yngre med sämre självkänsla. Tillsammans jagar de upp varandra även om de kanske inte förstår varför. De skapar ett hot som kanske inte finns. Som tur är går det att bryta denna kedjereaktion. Iallafall för hundar...

En stor tröst är alla motreaktioner. Sverige är inte ett land som ska präglas av rasism och hård människosyn! Det är nog dags att skapa en integrationspolitik för de svenskar som inte förstått det!

Läs mer här:
GP , AB, AB, AB, Sydsvenskan, Skånska Dagbladet, Svenska Dagbladet, Smålandsposten





Vi gillar olika!

3 kommentarer:

Eva sa...

Håller med dig om "integration" för oempatiska människor!
En sak som slagit mig och som är lika illa som främlingsfientligheten hos ett antal av de (SD)-väljare man intervjuat nu är egoismen. Flera har sagt att "de som bara kommer hit o inte jobbar" ska inte få komma alls. Jag förstår det lite som att så länge det är folk som är beredda att ta städjobb, bära ut tidningar, köra sopor eller andra jobb som vi svenskar är för "fina" för- då går det bra. Men om du kommer kanske fysiskt men ffa psykiskt skadad från krig, förföljelse pga religion/sexualitet/kön/politik då är du inte välkommen.
De tankarna har ju tyvärr hörts länge, även under (S)regering så där tror jag samhället i stort gjort väldigt fel i att inte förklara bättre.
Och apropå den familj jag skrev om tror jag att sådana fall snarast förstärker tendenserna:varför får inte de stanna men den kriminelle sitta i svenskt fängelse ist f att utvisas? Fins MYCKET att ta i för "de etablerade"!
(SV om bäddning:självklart får de! Undrar vilken träning som skulle stoppa J... Han bäddar med det mesta:) )

Katarina sa...

Så bra skrivet! Rädslan finns inbyggd i oss, men intellektet borde fatta att vi som helt utan egen insats dragit vinstlotten att födas i Sverige, borde kunna dela med oss av vår välfärd till medmänniskor som behöver stöd. Det är ynkligt!
Att rädslan ökar när den får näring av andra, ser också jag hos mina hundar. Senast i morse i skogen. Någon bygger i närheten och Nanna blev orolig över ljudet. Leia, som normalt sett är lugn och trygg, anammade genast Nannas rädsla och höll sig tätt intill henne.

Team Nelson / Ordringen. sa...

Så bra skrivet. Jag kan givetvis komma med en kommentar men nöjer mig i det här fallet med att instämma i vad du skriver.
Jag ska försöka samla mina tankar och markera vad jag tycker jag också.
Ulf