måndag 23 maj 2011

SvkFURs specialutställning

Då har vi varit på SvkFURs specialutställning i Hässleholm. Domare var Liz-Beth Liljeqvist. Först måste jag gnälla lite. Först och främst på val av plats. Det hela ägde rum vi Hässleholms ungdomsklubb och jag kan tänka mig att platsen är bra att träna hund på. Men som utställare var det en extremt tråkig utställningsplats. En ring på ett stort öppet fält intill motorvägen inte långt från avfallsanläggningen. Det blåste rejält och det tog lite tid att få upp utställningstältet. Sen var det ytterst få hundar anmälda då inte en rasspecialist anlitats. En specialutställning ska ju ha domare som är extra duktiga på raserna ifråga. Till det positiva var det roligt att träffa gamla vänner, andra uppfödare och framförallt Mishas syster Zmilla.


Zmilla ville dock inte hålla upp svansen inne i ringen och blev därför utan HP i bedömningen. Lilla Misha gick det bättre för som fick hp och blev BIM-valp, endast drygt 4 månader gammal.


BIR-valp blev en stor, välutvecklad och kraftig tik som även skulle kunna slå juniorerna. Nedan "lilla" Olga (Impeccable third way to go).


Ställde inte ut Siouxsie då hon tappat sin päls under magen i samband med valpkullen. Hon fick dock vara med som sällskap.


Däremot ställde jag min fodervärdstik Bobita-Bella. En riktigt fin tik som definitivt är ett championämne. Idag fick hon dock nöja sig med "excellent" utan CK då hon behöver ringtränas mer. Hon gillar inte riktigt att stå på bord och när domaren klämde på henne så tryckte hon sig mot mig. När jag skulle ställa upp henne och visade godisbiten så satte hon sig ner och räckte vacker tass. Otroligt gulligt på alla platser - utom i utställningsringen. Till slut gick det riktigt bra och hon sprang fint med svansen över ryggen trots att det var hundar både framför och bakom henne. Men med några till utställningar i bagaget kommer hon plocka det ena certet efter det andra. Inget är gratis och hon behöver lite mer ringvana bara.



Bella och Misha hann bli riktigt bra kompisar. Man undrar vad Bella ger Misha för tips.


Tog en hel del bilder som jag återkommer med inom kort. Här kommer i allafall en bild på BIR-vinnande puli Impeccable Second to None som slutade som BIS-2. Så här ser ni hur en vacker puli ska se ut!

5 kommentarer:

Sofie sa...

Håller helt med dig där att en specialutställning ska ha en riktig rasdomare. Annars är det ingen riktig special tycker jag. Grattis till BIM valpen det var skoj.

Marianne sa...

Tack för vänliga ord om våra hundar!Nu är ju Specialen i september; det här var den 'vanliga' utställningen. Som Hans Almgren (domare förra året) sa: 'Det här är ett ypperligt tillfälle för oss allmändomare att träna och bli bättre på dessa raser'. Där tycker jag nog att han har en poäng?! Domarna måste ju också få träning och bygga på sin erfarenhet. Specialen i höst har ju specialdomare, som sig bör. Hur som helst, 'vi' (jag hemma vid datorn pga valpjour :-) hade en bra dag!

veronica sa...

Grattis Misha till BIM, han är lika snygg som syrran Pie;-))
Härligt att se alla vackra pulisar på bild.

Christina Klosterberg sa...

Marianne: Just det, denna utställning kallas FUR-utställningen då det bara är en egentlig Special per år. Men jag ser nog båda Furs utställningar som just tillfällen då hundarna ska granskas av rasspecialister. Lära sig grunderna kan domarna göra på andra ställen, men full-lärd blir nog ingen. Men observera att min kritik i första hand handlar om avsaknaden av hundar. Var är allt folk på en Fur-utställning? Jag tog dock massor av bilder som jag kommer lägga upp, förhoppningsvis i morgon. Och Veronica: Pie hade definitivt vunnit om hon varit där;) Men vinnande valpen var dock en riktig sötnos! Liksom BIR-hanen. Men det fanns givetvis massor av vackra puli på plats! Och pumi och mudi med tyvärr inga kommondorer.

Eva sa...

Ursäkta, men jag skrattade högt - klart man ska tacka för godis!:) Fast jag håller med om att det finns tillfällen när det är mindre lyckat...
Jättekul att se dina bilder med kommentarer! Jag kan ju "noll" om t.ex. puli så det är intressant att försöka jämföra lite.
(Och så hoppas jag att "hese Fredrik" får det lite lugnare...)