lördag 4 februari 2012

Aggressiva hundar

Tidningarna fortsätter att rapportera om hundar som biter såväl människor som andra hundar. Det är så tragiskt. Det som är mest tragiskt är att människor inte förstår att alla hundar kan bita i frustration precis som människor kan slå varandra på käften. Vissa i högre utsträckning än andra. Precis som vi människor måste lära oss att behärska oss måste även hundar lära sig det. Det är hundägarnas ansvar att lära sina hundar hur man uppför sig i samhället och för det första hålla koll på sin hund. Har man inte koll så ska hunden vara kopplad! Det gäller att alltid ligga steget före och läsa av sin hund. Det verkar som både hundägare och icke hundägare har väldigt lite kunskap om hur hundar kan vara och att alla hundar har förmågan att bita.


Ibland tycker jag även att hunduppfödarna är skyldiga när de skryter om hur snälla deras hundar är och hur snäll en hundras är. Särskilt arg blir jag när uppfödare av lite skarpare hundraser utmålar dem som snälla kelgrisar. Jag är uppfödare av rasen kuvasz. Det är världens snällaste och gulligaste hund i familjen men den är reserverad mot främlingar.


De vaktar sitt hem och de kan uppleva konstiga situationer som farliga. De älskar familjens barn men inte nödvändigtvis alla andra - om de inte får vänja sig vid det. Det är därför så viktigt att socialisera och uppfostra dem och framför allt inte låta hunden hamna i en situation som kan upplevas som frustrerande för hunden. Som tur är är de flesta som köper en ras som kuvasz erfarna hundägare och de händer jämförelsevis få "olyckor". Men jag tycker att alla som köper sig en hund, oavsett ras borde veta vad en hund är och vad den är kapabel till.


Läs gärna mitt tidigare inlägg nedan om gulliga vovvar och farliga monster - två extrembilder som båda är allt för ensidiga och verklighetsfrånvända!

Gulliga vovvar & farliga monster

Om vi ser till barnlitteraturen framställs ofta hundar som gulliga vovvar i allt från pekböcker till sagor och mer praktiska böcker i hur man sköter om sin hund. Och låt oss inte glömma Båtsman - denna kramgoa hund från Saltkråkan. De flesta barn har nog också fått ett gulligt mjukdjur i form av en hund i julklapp eller födelsedagspresent. Många av dessa barn växer dessutom upp i städer utan kontakt med bondgårdsdjur eller skogens djur. De vet inte varifrån köttet de äter kommer. I deras värld är hundar mjuka och kramvänliga.

Vem förklarar för sina barn att Båtsman egentligen är en hundras med vaktinstinkt som man inte kan gå fram och krama som man vill? Vem förklarar för dessa barn att alla dessa gulliga sagor är just bara sagor och att alla mysiga mjukdjur inte är något annat än kramdjur? Lär vi barnen att hundar faktiskt har tänder som de kan bita med? Vem lär barnen att på hundspråk betyder en kram något mycket fult och som betraktas som väldigt oartigt? Vem berättar för barnen att hunden inte förstår att de är just barn och att deras kroppsspråk och viftande armar kan verka skrämmande? Vem lär barnen att man inte går fram till främmande hundar? För om ingen lär barnen allt detta - hur ska de då förstå att alla sagor, biofilmer och mjukdjur är på låtsas? Det är lätt att döma barnen som springer fram och slänger sig om halsen på en främmande hund, men hur ska barnet kunna veta?

Det finns också en motpol till den gulliga barnlitteraturen och det är medias rapportering av hundar som biter och skrämmer barn. Helt plötsligt är hundarna inte längre gulliga - de är plötsligen monster som inte har rätt att finnas till. För en hund som bitit måste avlivas, i alla fall om man får tro medias rapportering.

Båda (medie-)bilderna - den gulliga vovven och det farliga monstret - är lika ensidiga och verklighetsfrånvända. Vi måste finna en mer nyanserad bild. Som det är nu får jag en uppfattning att vi människor blir så förvånande när den söta Båtmans-hunden kan bita. Den gulliga vovven är nu ett farligt monster. För Båtsman i verkligheten är ju inte som Båtsman på TV. Om inte ens vuxna kan förstå skillnaden, vem ska då lära deras barn?

9 kommentarer:

Quila o Ronja sa...

Så rätt, så rätt!!! Har haft den här diskussionen med många människor. Både hundägare och icke hundägare. Blir smått irriterad, när det är så svårt att förstå vissa saker som gäller hundar. Att "läsa av" sin hund, skulle flera försöka lära sig. Många olyckor skulle kunna undvikas. Bernern är ju också en vakthund. I många avseenden ganska lik en Kuwasz.
Skulle kunna skriva massor i ämnet, känner jag...........

Sofie sa...

Så bra skrivet Christina. Jag håller med dig på alla punkter. Min ras räknas som en väldigt snäll ras men jag tror för det inte att de kan försvara sig om de känner sig trängda. Alla mina hundar är uppväxta med barn i olika åldrar och sambon har barn. MEN de träffar knappt inga andra barn än dottern så jag säger att de inte är vana med barn. Märker också att min ena hund inte är så förtjust i småbarn längre. Vet inte varför men det har kommit sakta med åldern. Men hon slipper även bli utsatt för en massa barn. Lugnt för mig och lugnt för henne. Men jag tycker heller inte att det är så konstigt som de knappt träffar barn.

anna sa...

Ja, ja säger då det... Som taxägare får man i stort sett två olika reaktioner; antingen "-Åh, en tax! Jag älskar taxar!" eller "Åh, en tax! Den enda hund jag någonsin blivit biten av var en tax!"... Misstänker att de har storleken emot sig, för en liten, söt hund kan ju inte bita (...)

Å andra sidan förstår jag verkligen, sedan jag blev hundägare, varför barn så ofta blir bitna - Folk är ju inte riktigt kloka, har varit med om föräldrar som i princip "bussat" sina barn på oss när vi passerat. Hur kan de veta att inte någon hugger när en liten unge kommer springande i full fart och slänger sig över en intet anande, främmande hund?! - Nej, mer info om hundhantering hade verkligen behövts i samhället! Varför finns det inte bilderböcker om sånt?

Livet och vardagen sa...

självklart har hundägaren ett stort ansvar. Och man ska läsa på innan man skaffar sig en hundras som man inte vet något om. Sen kan det väl uppstå problem med alla hundar, men man får inte vara naiv.

pshundar sa...

svar: ne, vi var två personer med hundarna på bussen :) vi är ju två som har bloggen och hundarna tillsammans! :)

Anna, Kompis o Daisy sa...

Så himla bra skrivet, Christina! Jag och min man diskuterar det här väldigt ofta. Vi hundägare har ett enormt stort ansvar för att våra hundar sköter sig och inte orsakar olyckor, slagsmål eller skador på andra djur eller människor. Vi jobbar med våra hundar för att de ska visa respekt mot andra hundar, barn och vuxna. Jag önskar bara att föräldrar tog samma ansvar och lärde sina barn att visa samma respekt tillbaka...

Jag har tappat räkningen på hur många gånger som jag får kliva in och styra upp situationer när 4-5 barn springandes och skrikandes "attackerar" våra tjejer. "-Får vi klaaaappaaaa?!" och utan att invänta svar slänger sig ner på våra hundar, som inte alls vill bli klappade. Eller barn som springer/cyklar/åker spark mindre än en meter från våra hundar och som sen blir ledsna /rädda för att våra tjejer i sin tur blir rädda och voffar (Hjälp, vad var det? Vi blir attackerade!) tillbaka på dem. Det är bara två situationer, jag skulle kunna skriva om så många fler...

Eva sa...

Oj vad jag höll på att missa!
Toppenbra!
Anna här närmast ovan och jag har ju samma ras. En "söt" som alla tror är hur gullig som helst i vilket läge som helst... Jag har under mina drygt 30 år med rasen ett antal ggr fått höra att det "kan väl inte vara farliga/bli arga för DE ÄR JU SÅ SÖTA". Hur i hela friden kan folk resonera så? Tyvärr har jag hört spekulanter på ACS säga liknande... Då blir det nog lätt som med A.
Barn som springer fram mot hundar (vilka jag än har i koppel) är jag mer och mer allergisk mot måste jag erkänna. Många är de som fått höra att "om du GÅR fram till hundarna kan vi se om de vill hälsa". (Gissa om en del barn blir sura när de förstår att hundarna får välja:D)

Anna, Kompis o Daisy sa...

För att inte tala om hur sura en del föräldrar blir när jag säger att deras barn inte får hälsa/klappa mina hundar...

Unknown sa...

Du har så rätt :-)