onsdag 13 april 2011

En grym historia

Ni som har följt denna blogg vet att jag har haft en valpkull med puli. Alla, utom Misha som ska bo kvar, har flyttat till riktigt bra hem. Trots detta kan man ju inte veta hur omgivningen kommer uppföra sig. De flesta smälter för en söt liten valp och valparna kan komma undan med väldigt mycket. Men så finns det undantag, de som gillar att plåga djur. Det är precis vad som hänt en av dessa valpar.

Hennes matte hade henne lös på bostadsområdet där man endast får gå och cykla. Då kommer det två mopeder körandes med två personer på varje. Hon försöker stoppa dem men de ökade bara farten och körde nästan på henne. Den lilla valpen blir livrädd och börjar springa  och då sätter mopedisterna av efter henne och jagar henne skrattandes medan de tryckte på gasen. Valpen springer för sitt liv, till slut viker valpen av från vägen. Hon var så rädd att hon skakade, hon hade bajsat på sig av ren skräck. Hennes matte bar henne hem, hon skakade hela vägen. Väl hemma tvättades hon av och sen sov hon flera timmar.

Nu reagerar valpen på alla motorliknande ljud. Eftersom hon har en mycket klok matte så ska de börja rehabilitera henne i lugn takt så att hennes rädsla ska minska. Frågan är om hon någonsin kommer glömma denna upplevelse? Själv ställer jag mig frågande, hur kan det vara roligt att plåga djur?

En förklaring är givetvis att deras sociala villkor är väldigt undermåliga att de själva inte fått sina grundläggande behov tillfredställda och därför blivit skadade. En annan förklaring är att det finns en genetisk grund. Det finns biologer som menar att barn som plågar djur sällan handlar om "pojkstreck" utan det är barn som i framtiden kommer upprepa detta beteende men då kanske mot andra människor. Oavsett varför pojkarna gjorde detta så är det oerhört grymt. Denna upplevelse kommer den lilla valpen bära med sig hela sitt liv. Jag är så glad att hon är i så goda händer nu.

10 kommentarer:

Team Nelson / Ordringen. sa...

Fruktansvärd historia. Jag ska inte ens försöka mig på en förklaring till sånt beteende. Hoppas att valpen får så lite men som det nånsin är möjligt.
Ulf

Eva sa...

VIDRIGT!!!
Tack och lov att du hittat en så god valpköpare!
Vad än förklaringen är till idioternas beteende (har hört båda dem du skriver om) så kan jag på ett sätt tycka lite synd om dem, konstigt nog. Hur ska de kunna leva ett fullödigt liv så totalt utan empati???
Självklart är det mest synd om valpen och hennes matte, men jag tror att du förstår hur jag menar:)

Drömflocken sa...

Fruktansvärt! Hemskt att man bara kan komma på iden. Hoppas så att lilla valpen hämtar sej.
En vovve jag födde upp blev illa biten av en leonberger, knappt ett år efter detta så fixade han inte det längre. Började göra utfall mot allt och alla inklusiv barnen i familjen. Han klarade tillslut inte av nya platser.

Grabbarna boys sa...

Fy, vilken hemsk historia.
Hur kunde dessa personer göra något sånt här mot en oskyldig liten valp.
De skulle få vara med om samma hemska upplevelse.
Hoppas hon kommer få så lite men möjligt.
Kram!

Quila o Ronja sa...

Nej, nej, nej! Jag gråter nästan när jag läser, man får en klump i magen. Hoppas verkligen att det ordnar sig med valpen. Har inte ens ord för vad jag tycker om mopedisterna. Dom har tyvärr missat något på vägen i sitt liv. Att lära sig vad empati är. Så tragiskt.
Kram
Susanne

Anonym sa...

Fan vilka j-a idioter, totalt empatilösa ungdomar, sorgligt! Synd att man inte fick tag i dem ;)...

Snälla, tipsa matte om klicker, finns många bra klickerkurser, jag är säker på att valpen kommer bli av med ev. rädsla helt efter klicker (med gott godis) och "skvallerträning" :)
Håller tummarna för liten!
Kram Annelie

Sara sa...

Fy vilken hemsk otäck historia varför göra något så meningslöst?

Jag skulle gå ut i lokalpressen och polisanmäla händelsen. Förhoppningsvis så får föräldrarna reda på vad som hänt den vägen. Hade det varit att en hund jagat mopedister så hade det varit stora rubriker i kvällstidningarna idag. Det kan ju inte finnas så många mopedungdomar i ett område (fast de rör ju på sig). Polisrapporter av den här arten brukar iofs inte leda någonstans men det är iaf en markering om att det inte är OK.

Hopppas verkligen att liten kommer att återhämta sig efter traumat.

Kram

Livet och vardagen sa...

Men stackars lilla valpen, tur att hon har en bra familj som kan stötta henne. Kan inte förstå hur någon kan plåga vare sig människor eller djur, de måste helt sakna empati!

Leif sa...

Marcel är rasande, så där gör man bara inte. Det är nästan så han skickar över sin insatsstyrka för att jaga skiten ur mopedynglen. Arga katter är inte att leka med.

Hit till ön om sommaren kommer mc-grabbar med bilder på armarna åkandes på stora HD-hojar (en och annan tjej också). Jag har fått uppfattningen att samtliga är djurvänner för de är såå försiktiga med sitt körande ifall något djur finns nära vägen. Smyger förbi.

Marcel gillar speciellt HD-motorcyklar och jag har listat ut varför. MC-gängen har med sig så mycket av godbitar och spännande dofter för en katt när de kommer till ön.

Flera återkommer varje sommar, varav ett par har jag pratat med. Marcel kände de för redan som liten kattunge hade de träffat på honom när han stod och betade gräs vid vägkanten. De stannade för att pausa och beundra den fridfulla utsikten. Marcel blev genast intresserad av deras HD-hojar och nosade noga på vartenda en.

Packväskorna öppnades och Marcel blev bjuden på ekologiskt fårkorv som de hade köpt i en grannby. Vilket han aldrig tidigare hade smakat och gillade. Mc-killarna fick en vän på ön för livet och det är förmodligen anledningen till att Marcel sedan dess gillar just mullret från HD-hojar. Han förknippar nämligen ljudet från motorerna med ypperligt god mat och uppfattar det som inget alls farligt. Marcel har vänner ifall någon skulle bete sig och jävlas för mycket med honom.

En form av "Ærøsk klickträning?"

Mary sa...

Riktigt hemsk historia!!! Hoppas valpen hämtar sig från vad den varit med om.