lördag 26 februari 2011

Snygga killar - i olika åldrar!

Här kommer lite bilder på tre snygga kuvaszherrar i olika åldrar. Först har vi "Kibo" som kommer från min senaste kuvaszkull. De är nu drygt året. Från början var de nio valpar men idag finns endast sju av dem kvar. En tjej har dessutom flyttat till soliga Kalifornien. Här hemma finns min egen Minou som kommer från denna kull. Drygt året sa jag, trotsålder, den ålder som man gärna skulle hoppa över. Från valp - och vips- en färdig vuxen hund! Några trollspön finns dock inte vad jag vet utan nu är det timmar av träning och socialisering som gäller! Kibo är en riktig snygging men också en utmaning för hans matte och husse trots att de haft många kuvaszer genom åren! Här kommer ett par bilder på Kibo som husse Thomas Bender har tagit.

"Spike" är snart sex år gammal. Det var fyra tikar och fyra hanar som föddes i april 2005 i Csigoras F-kull. Av dem finns alla kvar i livet även om två av dem lämnat Sverige. En till Singapore och en till Norge. Spike flyttade till Luleå så även det känns rätt långt bort från småland. Han har en hel del vaktinstinkt i sig och därför satt sin familj på prov många gånger. Idag är han dock en lugnare herre som gillar att busa i snön! Matte Lotta har tagit bilderna nedan!

"Gaston" är från min R-kull som snart är tio år gamla. Det var åtta valpar som föddes maj 2001. Två klarade sig inte och av de sex återstående har ytterligare två lämnat jordelivet. Nu är de fyra kvar, en av dem flyttade ända till USA, så tre återstår i Sverige. Även Gaston var nära att sätta livet till pga en magomvridning, men han klarade sig efter operation, och har nu "fått livet tillbaka". Här är ett par bilder på Gaston som hans matte Ulrika har tagit.

Tusen tack för bilderna! Att höra från valpköparna är halva nöjet som uppfödare även om man även får höra om alla "dumheter" valparna hittar på genom åren. Kuvasz är ingen enkel ras att fostra. Det är ingen nybörjarhund. Du kan inte jämföra det med en retriever eller brukshund. Mycket pga av deras vaktinstinkt och skarpa intellekt. Samtidigt finns det få hundar som är så personliga, hängivna, lojala, kärleksfulla, roliga, trygga, smarta, signalsäkra, nöjda, keliga... Ska jag fortsätta?

6 kommentarer:

Pernilla sa...

Vilka snygga hanar, i vinterskrud.....

Ingeborg Olofsson sa...

Vad fina bilder och kommentarer. Det beskriver verkligen våra hundar. Vad kul att se bilder på Spike, som måste vara Jasses bror.

Quila o Ronja sa...

Sv. Dom har ju blivit lite skadade av allt mitt fotograferande, hihi
Det måste vara härligt att få följa "dina" valpar och deras ägare. Jag anar att du verkligen gillar den här rasen? :-) Skulle vara kul att läsa lite historik kring rasen. Vad den använts till och så. Kanske man kan få läsa här en vacker dag ;D
Kram
Susanne

Anonym sa...

vilka fina pojkar ♥
Den äldsta såg verkligen intelligent och världsvan ut :)
Kram Annelie

Eva sa...

Så fina killar!
Inte en ras jag skulle ge mig på särskilt lättvindliggt... Men om jag bodde på landet skulle jag kanske ta mig en funderare...
Har uppfattat det som att flera av dessa "vaktiga" raser samtidigt blir väldigt goa' hundar med sina närmaste. Något av det keligaste jag mött var en tibetansk mastiff-dam som, när man var insläppt av familjen, var ett riktigt "plåster" på alla som kunde tänkas ha en hand över:) Men attans den som försökte gå in på gården objuden!

Sara sa...

Jätte fina killar kul att få läsa om rasen jag har träffat på allt för få men tycker det verkar vara en spännande ras.