lördag 22 mars 2014

Weight Pull – Hundsporten som handlar om samarbete och styrka

Hej alla härliga bloggläsare! Mitt namn är Olivia Wennerstrand, jag har fått äran att gästblogga här i Sociala Hundar för att skriva om hundsporten Weight Pulling.

Tillsammans med min Irish Softcoated Wheaten Terrier hane Zingo utövar vi sporten och är medlemmar i lokalgruppen SWB Göteborg. Han vet exakt när det är dags att träna och blir alltid lika till sig innan träningen startar.

I vår lokalgrupp finns det en mängd olika raser, så som boxer, toypudel, schäfer, amstaff, staffordshire bullterrier, fransk bulldog m.m. Det är en dragsport som passar alla olika hundar. Hunden bygger inte bara fina muskler och får bra kondition utan den får verkligen jobba med sin kropp och tillsammans med sin matte eller husse.

Vad är då Weight Pulling?
Weight Pulling (WP) startade redan under guldruscherna i USA. Där hästarna inte kom fram med vagn fick man istället använda sig utav hundarna, som mycket lättare kom fram i svår terräng. Det blev en officiell hundsport i USA på 70-talet och den fann sig till Sverige i början av 2000-talet. Den första WP klubben startades år 2002 och fick namnet SWBA, Swedish Working Bulldog Association. Idag finns det antal olika lokalgrupper runt omkring i Sverige som utövar WP.

Dragweight
Dragweight är den vanligaste träningsformen. Då drar man lättare vikt, vanligtvis kedjor en längre sträcka. Kedjor är smidigast då man enkelt kan räkna ut vikten som hunden drar men också för att de inte fastnar så lätt på marken under turen. Det är även bra att variera underlag, så som att dra på grus, sand, gräs, skogsterräng.

Beroende på det underlag man går på är det bra att skifta vikt, det är lättare att dra på grus än blött gräs eller i lös sand. Man ska helst undvika längre sträckor på asfalt då det kan slita på trampdynorna. Man kan variera sin dragweight-träning genom att köra i intervaller då man skiftar vikter, backträning, sprint o.s.v. Låt fantasin flöda!


Tävlingsmomentet
Under tävling drar man istället vagn. Då sker detta på en speciellt anpassad bana, antingen på hårt packad sand, matta eller på räls. Här gäller det för hunden att orka dra fem meter mellan start och mål.

Alla olika hundar delas in i skilda klasser beroende på vad de väger, från -10 till +51. Den hund som drar tyngst i förhållande till sin egen kroppsvikt vinner viktklassen. Innan tävlingen drar igång måste hundarna genomgått en veterinärundersökning på plats, där veterinären ser till att allt står rätt till.

Efter det att alla hundar har vägts in och undersökts samlas den aktiva viktklassen i ”holding area”. Det är ett speciellt utsett ställe där hundarna som inte tävlar får vistas, vanligtvis bakom tävlingsbanan. Här finns det både vatten och godis att erbjuda hundarna efter varje drag.

När det är dags att tävla går man med sin hund in på banan, i början är vagnen oftast tom och väger då mellan 100-150 kg, men man får själv som ekipage bestämma vilken vikt man vill börja att gå in på. Man får sedan under tävlingens gång även hoppa över en viss vikt för att kanske ge extra vila till hunden och sedan igen gå in, men på de lite tyngre.

Man placerar sig framför vagnen och den kopplas sedan på i själva selen. När man känner sig redo lämnar man hunden och under gången ifrån hund till mål får man inte ta kontakt med hunden. När ägaren placerat sig bakom mållinjen så får man starta och få sin hund att dra. De flesta har tränat in ett kommando så hunden exakt förstår vad den skall göra.

Hunden har 60 sek på sig att få vagnen i rullning, vagnen får stå still på banan men då inom tidsramen på 60 sekunder. Om vagnen stannar upp startar klockan ticka igen. När sammanlagt 60 sekunder gått måste vagnen vara över mål, annars blir det en disk.

Ju längre man kommer in i tävlingen desto mer ökar vikten på vagnen. Man får inte ha godis eller leksak med sig in på banan. Så här gäller det att man tränat mycket och byggt upp ett bra förtroende och samarbete med sin hund, även på ett längre avstånd.


Börja träna Weight Pulling
Vi rekommenderar att man startar med att dra när hunden är runt ett år gammal. Då börjar man med drag weight och då får hunden max dra 10 % av sin kroppsvikt. Att dra 1 kg för en hund som aldrig dragit tidigare är tungt och annorlunda, det är viktigt att tänka på! Man börjar även smått med start/stopp träning som en förberedelse inför tävlingsmomentet samt att man bygger upp ett bra självförtroende hos hunden. En bra grundlydnad är också bra att ha, att hunden kan sitt, stanna kvar samt ha bra kontakt med sin ägare.

För att få fram styrka och bra dragteknik behövs en bra grundlydnad och självkänsla hos hunden. Det är alltså viktigt att man startar med detta och inte pressar hunden för hårt i början. Man ökar successivt vikten och tar allt i hunden takt, man får inte ha för bråttom!

Sele
Till weight pulling behöver man en speciellt anpassad sele för sporten, denna är måttanpassad efter varje individ, då det är viktigt att den sitter rätt för att undvika skador. Selen är endast till för låga drag. Det är alldeles för vanligt idag att man köper sig en dragsele i zooaffärer, oftast kallad en Nomesele som är till för höga drag och startar med, detta är inte att föredra då tyngdpunkten ligger fel på kroppen som gör att korset på hunden trycks neråt vid låga drag. WP selar har sin tyngdpunkt längre upp vilket inte belastar hunden fel vid låga drag. Det är alltså väldigt viktigt att man har en sele anpassad just efter sporten och sin hund.

Innan och efter träning/tävling
Innan man tränar och tävlar är det viktigt att hunden är i bra kondition och ordentligt uppvärmd. Detta för att undvika onödiga skador så som sträckningar och muskelbristningar. Ett värmande täcke vid kalla årstider är att rekommendera då hunden då håller kroppsvärmen innan passet kör igång men även efter så hunden inte blir för kall fort.

Även efteråt är det viktigt med nedvarvning, att man ”går av” hunden utan vikt samt stretchar.
Man kan på lättaste sätt jämföra med oss människor innan ett träningspass på gymmet, för att undvika träningsvärk dagen efter är det viktigt att stretcha och mjuka upp kroppen.


Alla olika typer av hundar
Detta är sporten som passar alla olika hundar, de som endast vill hitta ett roligare sätt att motionera med sin hund men även de som vill börja tävla i sporten. I sporten får hundarna otroligt bra kondition, bygger fina muskler som stärker deras kroppar samt att de får ut sin överskottsenergi.

Sporten passar utmärkt för hundar med hög aktivitetsnivå eller för hundar som lider utav ständig stress. Den kan även användas i rehabiliterande syfte. Under träningen får hunden jobba både fysiskt och psykiskt. Detta är sporten som skapar hållbara hundar!

Är du intresserad utav att testa på?
Runt omkring i Sverige finns det olika lokalgrupper som har gemensamma träningar, för mer information kika in på vår hemsida www.swba.net. Där kan du läsa mer om hundsporten men även se om det finns någon klubb nära dig.

Bor du i Göteborgs området är du välkommen till oss på SWB Göteborg. Vi tränar på Kvibergs Fritidsområde:
Tisdagar kl.18:00
Lördagar kl.11:00

Det finns selar att låna och du får hjälp av våra träningsansvariga.

OBS!
Många blir nyfikna och tittar på klipp för sporten på Youtube. Det som då är viktigt att tänka på är att de flesta filmer utspelar sig i USA där det inte fungerar likadant som i Sverige, varken med hundhållning eller hundträning. Kom och hälsa på oss i lokalgrupperna istället och få en verklig bild. Här jobbar vi endast med positiva metoder och glädje!

Nedan ser ni två filmklipp där två i SWB Göteborg tävlar i Danmark:



Kom ihåg att man ska aldrig tvinga en hund att dra, den ska dra genom motivation och lycka. Det viktigaste är att hunden tycker det är kul och att man har roligt tillsammans!



Hoppas vi ses! Här hittar du mer info om just den klubb som jag tillhör:
http://swbgoteborg.webs.com/
Du är också välkommen att besöka vår tävling Majdraget! Läs mer här: http://swbgoteborg.webs.com/majdraget-2014

1 kommentar:

Anonym sa...

Tränade Weightpull med min greyhound... Så sporten vänder sig till alla raser...