tisdag 27 maj 2014

Ignorera inte hunden när ni kommer hem!

Det är spännande att läsa all ny forskning om hundar och vår relation till dem. Med forskning kan vi både bekräfta och även förkasta det vi vet sedan tidigare. Hur många gånger har ni inte fått rådet att ignorera hunden när ni kommer hem? SLU tipsar på sin hemsida här om etologen Therese Rehns forskning publicerad i den vetenskapliga tidskriften Physiology & Behavior (Volume 124, 30 January 2014, Pages 45–53) hur hundens välmående påverkas av hur vi bemöter hunden när vi kommer hem. Resultaten visar att om vi bemöter hunden med glädje både fysiskt och verbalt så ökar det välmående hormonet oxytocin samtidigt som stresshormonet kortisol sjönk. Som jag ser det innebär det att det är viktigt att bemöta hundens glädje när vi kommer hem om vi vill bygga upp en så bra relationen som möjligt till vår hund! Eller vad tror du? Läs gärna SLU:s artikel nedan:

Engagera dig i hunden vid återförening!

När man återförenas med sin hund visar den troligtvis ett aktivt hälsningsbeteende som återspeglar en glädje av att se dig igen. Men spelar det någon roll för hunden hur du bemöter den när du kommer hem?
I denna studie varierade man sättet att ta kontakt med hunden vid återförening, genom att antingen både prata med och klappa hunden, endast prata med den eller ignorera den. För att bättre kunna tolka hundarnas beteende mättes även kortisol- och oxytocinnivåer.
Resultaten visade att återseendet med personen, oavsett hur denna tog kontakt med hunden, ledde till frisättning av "välbefinnande-hormonet" oxytocin hos hundarna och stresshormonet kortisol sjönk. Denna effekt var dock starkast om personen tog både fysisk och verbal kontakt med hunden. Vid denna typ av kontakt tog även hunden mest fysisk kontakt och slickade sig mest om munnen. Vid de andra typerna av kontakt uppvisade hunden mer kontaktsökande beteende, vilket tyder på att hundarna ville ha full interaktion.

Foto: Therese Rehn

Länk till artikeln:

Referens:

Rehn, T., Handlin, L., Uvnäs-Moberg, K., Keeling, L.J. 2014. Dogs' endocrine and behavioural responses at reunion are affected by how the human initiates contact. Physiology & Behavior 124, 45-53.

4 kommentarer:

Malin/BilboBlueEyes sa...

Det går ju inte att ignorera sina önskningar när man kommer hem! :-)

Eva sa...

Självklart tänker jag!
J och A bestämde för länge sedan dessutom att de skulle ha en liten, liten godisbit. Jag ska väl be om ursäkt antar jag....
En "kram", puss, kel. Här hälsas alltid, jag har märkt att jag t.o.m. ber om ursäkt om jag först måste ställa kassar på bänk :)

Anna, Kompis o Daisy sa...

Vi hälsar alltid på våra hundar. Det känns som en självklarhet. Tänk om man skulle komma hem och totalignorera makan/maken/barnen? Hur otrevligt skulle inte det upplevas av alla? Hundar hälsar ju även på varandra, så varför skulle man vilja ignorera den? Tycker väl det mer handlar om HUR man hälsar på hunden. Det är ju skillnad på om man kommer in och med lugn energi klappar på hunden och säger 'hej', gosar lite och visar att man är glad över att vara hemma hos den, men att det inte är en stor grej att vara ifrån varandra en stund jämfört med att komma in och med upphetsad energi ropa högt/"bebisjollra" och klappa om hunden och försöka "trösta" den och tala om hur hemskt och jobbigt det vara att vara ifrån varandra... :)
Egentligen samma sak när man ska lämna den, tycker jag. Har alltid sagt "hej då" och att NN ska stanna hemma, "matte kommer snart" och gett den lite gos/klapp. :)

Pia sa...

Klart man hälsar på sin hund som man tvingats vara borta från. Finns det något underbarare än den lycka hunden känner när matte/husse Äntligen Kommer Hem Till MIG Igen =)