söndag 28 juli 2013

Riinas ljuvliga kuvaszvalpar

Här kommer första bilderna på Riinas valpar! De föddes den 22-23 juli 2013 och kommer bli Csigoras N-kull.

Riina är en stolt mamma!
Det var en väldigt lång och seg valpning som slutade med ett dramatiskt kejsarsnitt. Under alla mina år har jag aldrig behövt åka inte till veterinären vid en valpning. Men Riinas värkar slutade efter 5 valpar. Sen orkade hon inte mer. Jag åkte till min närmaste veterinär Margaretha Elborgh -Veterinär på Väg - som alltid ställer upp alla tider på dygnet.

Csigoras N-kull
Riina fick kalk och värkstimulerande och 2 till valpar föddes. Sen var det stopp. Inga riktiga värkar. Margaretha fixade så att vi fick en tid direkt hos Åsmund Follerås i Älmhult. Så mitt i natten i månskenet körde vi mot Älmhults veterinärklinik. Röntgen visade flera valpar till så det blev ett akut kejsarsnitt. Allt gick så lugnt till och jag måste verkligen rekommendera Älmhults Veterinärklinik. Trevlig miljö och trevligt bemötande mot såväl Riina som mig, trots att vi kom en tid på dygnet som man helst tillbringar i sängen. Dagen efter ringde de och frågade hur Riina mådde. Hur många veterinärer gör det?

Riina är en väldigt lugn och omtänksam mor
Och Riina mår ovanligt bra och är en jätteduktig och framförallt lugn mamma. Vi förlorade ett par valpar som suttit i kläm för länge men här finns nu 5 tikar och 3 hanar. En alldeles lagom stor kull! Troligtvis beror värksvagheten på en kombination att Riina var väldigt tjock med alla sina valpar och att jag under dräktigheten gett henne kalktillskott. Åsmund berättade att om man tillsätter kalk så vänjer sig kroppen vid detta och inte frigör kroppens eget kalk som är nödvändigt för värkarbetet. Så inget mer kalktillskott för min del, åtminstone inte till dräktiga tikar.

Fem tikar
Och tre hanar
Under hela tiden var Riina så tapper. Hon är en otroligt vänlig, trygg och stabil kuvasztik och jag är så lycklig över hennes 8 vita fina kuvaszvalpar. Än så länge är det mest äta och sova som gäller för de små.


Tack för all hjälp Åsmund och Margaretha och tack Riina för att du är en sådan fantastisk mamma!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Å kära hjärtanes vilken story *snyft* Lycka till nu allihopa <3
Från Maritha och Majken

Anne Svejstrup sa...

Grattis till valparna Riina o du med Christina, hoppas allt går bra nu efter den dramatiska födseln.
Kram Anne o Indra

Sören Bergman sa...

Helt underbara!!!

Quila o Ronja sa...

Stort grattis till alla fina valpar!!! Underbart!
/Susanne

Elin sa...

Stort grattis till valpkullen! Skönt att mamma Riina mår bra! <3

Ulf sa...

Så gott att det gick bra efter dessa problem. Slutet gott osv