måndag 23 februari 2015

Försök till en förklaring och officiell ursäkt

Har ni varit med om att ni säger eller skriver saker som totalt misstolkas av läsarna? Det har jag precis. Mina medarbetare här i butiken är inte glada, inte heller många läsare. Stycket togs därför bort från blogginlägget, ändå sprids det vidare, där de egna tolkningarna adderas och ursprungliga syftet har försvunnit. Men jag håller med, det var klantigt skrivet och det fanns utrymme för andra tolkningar. Jag ber därför om ursäkt om vissa personer känner sig kränkta. Det var aldrig min avsikt.

Jag har därför lovat att skriva ner vad jag egentligen menade. Det som upprört känslor är dessa meningar:

Vi har valt att i år inte sponsra hundutställningar och traditionella bruksgrenar. Vi vill istället fokusera på de sporter där man arbetar tillsammans med sin hund där hunden är ett aktivt subjekt och inte enbart ett objekt till för att lyda minsta vink.

Ovanstående är lösryckt från ett blogginlägg där CSiGORAs hundbutik förklarar vilken sponsringpolicy som gäller för 2015. Återigen  är detta en klantigt skriven mening men eftersom flera vill veta hur jag tänkte ska jag här försöka ge en förklaring, inte till själva meningen som text utan själva tankegången. Butiken har tidigare sponsrat flera hundutställningar och tävlingar inom bruks. Vi ville därför uppmärksamma lite nyare hundsporter.


Om vi fokuserar på själva tävlingsformen dvs målet och inte vägen dit (träningen) så är tävlingar inom bruks från början utformade efter militärens behov. Det finns tydliga mål, många gånger rätt exakta. Det är inget fel i det. Däremot kan träningen se väldigt olika ut. Som tur är finns det en trend där mer belöningsinriktade träningsmetoder spridit sig. Vill man vinna så måste hunden vara motiverad och tycka det är kul, helt enkelt. Och givetvis tränar man tillsammans med sin hund. Vi på Csigora gillar verkligen att folk tränar och tävlar med sin hund, så länge båda har kul. Som sagt så har vi tidigare sponsrat många tävlingar inom bruks genom åren.

När vi diskuterade hur vår sponsring för 2015 skulle se ut ville vi ändra fokus. Vi valde då att fokusera på lite nyare hundsporter där tävlingsformen inte har lika exakta mål och där det finns större utrymme för individuella variationer. Givetvis är detta en generalisering och det finns alltid undantag. En bruksgren som spår ger exempelvis hunden stort utrymme att lösa problem själv.

När jag skrev den olyckliga formuleringen, som upprört många, lade jag inte in någon värdering. Inget bra eller dåligt. Syftet var helt enkelt att ringa in och avgränsa vad vi kommer sponsra under detta år. Nästa år kanske fokus ligger någon annanstans. Kanske dags att fokusera på draghundsporten eller varför inte dogparkour, även om den senare inte är någon tävlingsform.


Begreppen subjekt och objekt är hämtade från sociologin, det handlar lite förenklat om hur vi skapar och hur vi skapas. Ett objekt formas utifrån, från fastställda regler. Ett subjekt har utrymme att själv forma sin väg. I praktiken existerar inte dessa som renodlade. Ytterligheten av ett objekt har inget eget utrymme att påverka. I sin extrema form kan vi se det som ren disciplinering. Ytterligheten av ett subjekt handlar enbart om eget skapande och vi kan här knappats prata om någon form av samarbete.

Om vi kopplar ovanstående resonemang till olika tävlingsformer inom hundsporten så finns det mer utrymme att vara medskapare i t ex freestyle än lydnad. Ju specifikare tävlingsreglerna är desto mindre utrymme finns det till individuella variationer att påverka målet. Observera att det återigen inte handlar om själva träningen och vägen dit, utan om tävlingsformen i sig. Det ena behöver inte vara bättre än det andra.
.
När man skriver på nätet lägger man inte alltid ner så mycket tid på formuleringar som vid tryckta texter. Det är lätt att då vara hemmablind. Att man använder begrepp som är självklara för en själv men som feltolkas av läsaren. Nu när jag läser meningarna ovan förstår jag att man kan uppfatta det som om man inte arbetar tillsammans med sin hund i de traditionella bruksgrenarna. Det är givetvis helt galet. Givetvis måste man arbeta tillsammans med sin hund när man tränar. Jag tog därför bort det stycket eftersom det aldrig var själva syftet med texten. Jag önskar att det aldrig skrevs. Därför togs det bort. Men meningen fortsätter att leva vidare, vilket jag tycker är väldigt tråkigt.

CSiGORA är en hundbutik som vill uppmuntra till ett aktivt liv med sina hundar, att motivera och belöna dem och göra saker tillsammans. Vi vill göra skillnad - inte mellan olika tävlingsgrenar utan mellan olika liv för våra hundar.

5 kommentarer:

Cia sa...

Det kommer alltid finnas folk som "vill" missuppfatta saker man säger och skriver, hur väl man än tycker att man uttryckt sig.

Jag förstår precis tanken bakom vad ni väljer att sponsra inom hundsport och jag tycker det beslutet av er är väldigt fint :D

Föredrar själv hundsporter där hundens glädje är en stor del av målet. Älskar att träna tillsammans med mina hundar på villkoret att det är Deras tid. Jag anpassar hundsporten efter vad de tycker om, vilket resulterat i att jag fått vidga mina vyer och idag sysslar med sporter jag aldrig trodde att jag skulle gilla, för bara några år sedan. Men att se hundarnas träningsglädje gör att jag idag ÄLSKAR att träna just "deras" valda grenar <3

Maria sa...

Förstod precis vad du menade i förra inlägget, men precis som Cia sa, så finns det alltid folk som "vill" missuppfatta allt en skriver. Vilket är väldigt tråkigt!

All hundträning tycker jag, ska gå ut på att ha roligt med sin hund. Sen om en ska ut och tävla eller bara vill träna för skojs skull är väl strunt samma, så länge en har roligt med sin hund? För det är väl det de går ut på, att ha skoj? :D

Måste ge dig cred för att du skrev en förklaring/ursäkt, så folk kan läsa igen och förstå hur du mena :)

Peter Björklund sa...

Vill man missuppfatta så spelar det ingen roll vad som skrivs.

Tyckte att det var klart men precis som du själv skriver så kan man tolka det på annat sätt om man vill.

Starkt gjort att lägga upp denna förklaring så att risken för missförstånd tas bort.

Christina Klosterberg sa...

Tack Cia, Maria och Peter. Era ord betyder mycket.

Marita Askblom sa...

Tyckte det var klart redan från början hur du menade. Men detta är ju en baksida av internet man ser mer och mer av, man kan kräka ur sig vad som helst i vilket sammanhang som helst för man är trots allt ganska anonym. Många verkar välja att missförstå bara för att få igång en diskussion, har nog för mycket fritid. Tycker att vi inom hundvärlden ska vara glada och tacksamma att såna som du finns, gör det du gör för att främja hunden. Du har dessutom ingen skyldighet att sponsra någonting. Strunt i gnällisarna och känn dig älskad av oss som vet vad du står för.