onsdag 23 maj 2012

Anders Hallgren - hundsportens främsta nytänkare


I helgen har jag haft den äran att delta på två heldagars kurs med Anders Hallgren. Det är i samband med den utbildning jag går via Hundutbildningsgruppen. Faktum är att det en gång i tiden var just Anders Hallgren som startade denna utbildning för hundinstruktörer och hundpsykologer. En utbildning som sedan David och Maria Selin tagit över och utvecklat.
Det som är så speciellt med Anders Hallgren är att han har introducerat ett sätt att se på hunden och hundträning som utmanade de traditionella och mer militära träningsmetoderna. Många av dagens främsta hundprofiler som exempelvis Eva Bodfält är en gång utbildade av Anders.

AndersDet jag beundrar Anders för är hans respekt för våra hundar där vänlighet alltid prioriteras framför tvång. Istället för att se hunden som en lydig robot ser Anders hunden snarare som en vän och familjemedlem med egna behov och intressen. Anders har skrivit många bra böcker som påverkat människors relation till sina fyrbenta. Även på organisationsnivå kan vi se hur utbildningar, klubbar, träningsmetoder och språk utvecklats i Anders Hallgrens anda. Jag har svårt att hitta någon annan svensk hundprofil som påverkat svensk hundsport så omfattande på såväl individ- som strukturnivå.

Som de flesta nytänkare har Anders inte alltid setts med blida ögon. Somliga menar att Anders Hallgren bidragit till att människor fått stökigare hundar som de inte anses klara av. Till viss del tror jag att det stämmer, att hundarna har blivit "olydigare". För Anders är en glad hund viktigare än en lydig hund och han erkänner för oss att han gillar de hundar som är lite "olydiga". De som får möjlighet att tänka själva och inte alltid vara oss människor till lags.

Anders är en skicklig föreläsare som vet vad han pratar om. Han ger oss många konkreta exempel och hänvisning till olika forskningsresultat. Vi utsätts även för flera experiment för att få oss att uppleva hur många hundar upplever olika situationer. Det är väldigt effektivt. Han är dessutom väldigt rolig och jag gillar att han verkligen kämpar för det han tror på. Det märks att han har en gedigen universitetsutbildning. Anders är psykolog i grunden även om han i folkmun kallats för världens första hundpsykolog. För mig gör det honom därför mer trovärdig än många andra hundprofiler utan någon egentlig utbildning.

Jag kan erkänna att jag trots min beundran för Anders Hallgren, inte alltid håller med. Verkligheten är oftast mer komplicerad än i teorin. I dagens samhälle måste även hunden inordna sig i vår sociala ordning och det innebär att ibland får glädjen att göra något stå tillbaka för förbud som kan upplevas som ett tvång. Ibland är det näst bästa för hunden det, som blir det bästa för så många som möjligt. Det bästa för den enskilda hunden kanske inte är det bästa för andra. Det jag tänker på är de hundar som kan ställa till skada för omgivningen. Dessa hundar måste inordna sig vissa regler som på olika sätt sanktioneras. Finns det möjlighet att göra detta på ett vänligt sätt är det allra bäst men ibland har man inte den tiden när en hund gör ett utfall eller försöker skada någon annan hund eller människa. Även hundar måste lära sig att visa hänsyn.


Jag tror också att Anders Hallgren fått efterföljare av nästan religiös karaktär och jag har tyvärr väldigt negativa erfarenheter av exempelvis IMMI-instruktörer. Det jag menar är att även om intentionen är god så kan konsekvensen  i slutändan bli elakare mot hunden än en snabb tillrättavisning. Jag är ju själv uppfödare av kuvasz och puli, två raser med mycket egen vilja. Det är inga hundar man kan fostra med gamla militärmetoder men det är heller inga hundar som fungerar med en "fri" uppfostran. Jag slår inte mina hundar men jag tar tag i dem när det behövs. Annars har jag ganska högt i tak när det gäller hundarnas egna initiativ. De får ta stor plats här hemma och de är inga typiskt lydiga hundar. Det viktigaste för mig är att jag kan ha dem lösa på våra promenader, att det går ok i kopplet och framför allt inte skadar någon annan. Hund, människa eller annat djur. Givetvis har jag alltid fickorna fulla av godis och jag älskar deras olika personlighet men om någon är elak så blir jag förbannad.


Anders Hallgren är kritisk till de träningsmetoder som enligt honom enbart angriper symptomen utan att man reflekterar över orsaken till problemet. Många hundar har hälsoproblem och smärtor som vi inte alltid märker eller gör något åt. När hunden visar tecken på smärta genom att bli irriterad och utåtriktad så korrigeras hundens mindre trevliga beteende utan att vi tar hunden till veterinären. Han menar också att många hundar inte får den motion, mat eller aktivitet den behöver för att må bra. Hundens värsta fiende är enligt Anders"den mänskliga bekvämligheten". Här håller jag med Anders och måste erkänna att även mina hundar har fått stå tillbaka ibland för att jag prioriterat min egen bekvämlighet framför hundarnas behov. Nu tror jag att mina hundar har det bättre än många andra, då jag arbetar hemifrån och att de nästan alltid är med. Men det finns mycket som kan bli bättre.


Det som jag gillade mest med Anders Hallgrens föreläsningar är hans förmåga att tänka utanför det invanda mönstret och att han kunde ge tips på alternativa sätt att lösa olika problem. Det är så lätt att fastna i gamla vanor! När jag kom hem funderade jag mycket på om det finns andra sätt att lösa problem eller konflikter än som jag normalt brukar göra. Sen gillar jag hans respekt för hunden som en egen individ som inte enbart är till för att behaga oss människor.

Anders har som sagt skrivit många böcker som blivit banbrytande inom svensk hundpsort. Jag har läst en hel del av Anders Hallgen men fick nu möjlighet att köpa några nya böcker och även äldre böcker som uppdaterats utifrån den senaste forskningen. Här kan även du köpa böckerna: Böcker av Anders Hallgren.

Har du en möjlighet att delta på seminarium eller föreläsning med Anders Hallgren så rekommenderar jag det varmt. Det gäller alla oavsett vilken filosofi man har när det gäller hundträning. Anders är utan tvekan Sveriges största hundprofil och det går inte att bortse från att han gjort mycket gott när det gäller att få oss människor att bli hundens bästa vän.

7 kommentarer:

Humlespunk sa...

Intressant inlägg med kloka tankar, som oftast hos dig.
Anders Hallgren tycker jag är en duktig och rolig föreläsare, men precis som du skriver så tror även jag att vissa av hans ideér fungerar bättre i teorin än i praktiken.

Men om man som jag (och du också tror jag) är en sån som plockar russinen ur kakan, så har jag hittat många russin hos honom.

Quila o Ronja sa...

Tack för hurraropen ;-)
Var på en föreläsning med Ander H för något år sedan, och säger som du. En del av det han säger, håller jag med om, men inte allt.
Måste man inte se lite från hund till hund också. Det som passar en individ, kanske inte alls passar en annan.
Kram

Team Nelson / Ordringen. sa...

Kan bara hålla med övriga här ovan.
Dessutom ser jag fram emot dina halsbandsförslag till Nelson.
Ha det skönt i solen.
Ulf

Sara sa...

Så mycket intressanta tankar och jag håller med dig hundträning/uppfostran är inte alltid svart eller vitt alla hundar är olika.
Men Anders Hallgren förtjänar all respekt verkligen!

Cruellas sida sa...

Anders Hallgren har trots att jag aldrig träffat honom gjort ett stort avtryck på mig. Hans syn på hundägandet har påverkat mig mycket, men som sagt ...hundar och människor är olika.

Eva sa...

Håller med dig och de ovan. Tror att du och jag har hund på bra lika sätt, där jyckarna får ta en hel del plats och har mycket frihet i att vara de individer de är, men samtidigt måste anpassa sig en del.
Jag håller inte med Anders om allt, men jag blir också nedrans irriterad på dem som helt dömer ut honom.
Han har vad man än tycker gjort en OERHÖRT stor insats för alla hundar genom att få igång diskussionen om den "kadaverdiciplin" som var så vanlig på den tiden AH kom igång.
Det borde han ha all respekt för.

JhillhzaN sa...

Jag håller med! Anders Hallgren är underbar! :)