lördag 23 februari 2013

Feminist i ett matriarkat

Vår kuvasztik Czabina sitter på trappen till Elin Wägners hus - Lilla Björka - och funderar över livet. Elin Wägner var en gång i tiden en känd författare och medlem i Svenska Akademin. Hennes feministiska idéer och synen på vår relation till naturen är kanske det vi framförallt minns henne för idag. Idéer som Czabina känner att hon kan identifiera sig med. För Czabina är nog feminist.


Elin Wägner var kontroversiell för sin tid. Somliga skulle nog påstå att hon var före sin tid. En del menar att hon förespråkade ett särartsperspektiv vilket senare uttolkare menar är en missuppfattning. Hennes kamp mot förtryckande strukturer måste snarast ses utifrån det samhälle hon verkade i där kvinnorna initialt inte ens hade rösträtt och första världskriget knackade på dörren..Elin kritiserade institutioner med ojämn och ensidig maktutövning som exempelvis dåtidens äktenskap, militärmakten men även jordbruket. Hon menade att vi hänsynslöst utnyttjade och utarmade jordens resurser.


Men hur kan nu vår kuvasz Czabina identifiera sig med Elin Wägners syn på livet? Hur är det möjligt att vara feminist när man själv snarast är att betraktas som en gudinna? Alla hundar här hemma ser ju upp till Czabina. Hon styr och ställer och har även bestämmanderätten över alla värdefulla resurser. Faktum är att hundlivet i vårt hus snarast är att betraktas som ett matriarkat med kvinnlig tronföljd. Det är tikarna som bestämmer, glorifieras, tar för sig och slåss. Hanarna får finna sig i att leva ett liv i skuggan av det motsatta könet.


Frågan uppstår då om det är möjligt att vara feminist i ett matriarkat? Czabina fnyser lite åt min definition av matriarkat. Problem måste ses ur ett större sammanhang - det är ju inte precis en rättvis värld vi lever i. I vissa länder är hundraser som Czabina förbjudna. Hundar är faktiskt förbjudna från många offentliga platser i samhället. Bostadsbolag förbjuder vissa hundraser. Hundar får inte vara högljudda.De måste vara kopplade på många platser och stora delar av året. Faktum är att det alltid är hunden som straffas om en dispyt äger rum oavsett vem som började. Polisen kan till och med avrätta hundar utan rättegång. Så visst finns det väldigt mycket att kämpa för i det stora. Precis som Elin Wägner, så menar Czabina att vi måste fokusera på helheten och förändra de strukturella grundvillkoren. Samtidigt får vi inte glömma bort vad var och en kan göra i vardagen.

På det mer lokala planet finns, enligt Czabina, en hel del att kämpa för. Exempelvis rättigheten att få sova i sängen, sitta med vid matbordet, fri tillgång till kylskåpet, avskaffa kloklippandet och ...

5 kommentarer:

Vanja sa...

Det kan vara jobbigt att vara gudinna ibland och då kan det kanske vara skönt att sänka sig till femijyckarna ;)

Erik sa...

Det är knepigt det här med hundar och deras plats i samhället. Förr skulle de låta så mycket som möjligt och det är i vissa delar i världen fortfarande något som behövs. Och i stället för att se hunden som det är, en hund, blir det en maskin, ett hot eller en bebis. Visst hundar SKA leva gott inte det jag menar. Men varför förbjuda, det är precis som allt annat. Allt vi inte förstår oss på tar vi bort. Med "vi" syftar jag på dem som tror att hundar som ser ut på ett visst sätt är och måste vara annorlunda. Fram med olikheter och mångfald det skapar framtiden!

Elin sa...

Härligt bild! Ser verkligen kungligt ut när hon sitter där i solens få vinter-solstrålar =)

Eva sa...

Stackars grabbarna hemma hos er!:)
Min Mimi var åt det där "gudinne-hållet", Brandy som kallades "vice VD" (med mig som VD då) fick gärna bestämma tillvardags, om småsaker. Men hände något som Mimi ansåg vara av allvarligare art klev hon in - och ingen av de 3 "herrarna" vågade säga ett knyst...
Själv vet jag inte om jag kan kalla mig feminist, men det bara för att det i mitt huvud är så vansinnigt självklart att se till INDIVID och inte till kön eller annat. Föredrar blandade grupper utom i väldigt speciella fall (har all förståelse för att misshandlade kvinnorkanske inte vill ha män nära alla ggr...). Men så är ju också min erfarenhet att ofta kunna lita mer på män än kvinnor... Kvinnor i enkönade grupper är inte mycket roligare än män i samma situation.

Sara sa...

Stimm håller med Hanarna får finna sig i att leva ett liv i skuggan av det motsatta könet.
Medan Hajja håller med om att alla kvinnor är gudinnor!