söndag 8 september 2013

Svenska Kennelklubben bör bojkotta World Dog Show 2016 i Moskva

Den amerikanska kennelklubben, AKC, har beslutat att bojkotta World Dog Show 2016 som arrangeras i Moskva i Ryssland. Konstigt? Jo det kan tyckas, men det är fullt begripligt. Och hedervärt dessutom. För skälet är att den amerikanska kennelklubben menar att "Kön, ras, sexuell läggning och andra sociala ställningar har inget med ansvarsfullt hundägande att göra." Det har de givetvis fullständigt rätt i!

Om detta rapporteras i senaste numret av tidningen Hundsport, som ju är Svenska Kennelklubbens husorgan. Den amerikanska kennelklubben AKC bojkottar alltså den största händelsen på hela året! Skälen man anför handlar om människors lika värde. För AKC har reagerat på den nya ryska lagstifningen (juni 2013) som förbjuder "propaganda till minderåriga för icke traditionella sexuella läggningar". En lagstiftning som legitimerar grova kränkningar av mänskliga rättigheter för Rysslands HBTQ-personer.

AKC's lednings brev till internationella organisationen FCI
En organiserad HBTQ-rörelse som kan delta i det offentliga samtalet i Ryssland är oerhört viktig för att se till att grundläggande mänskliga rättigheter för landets homosexuella, transsexuella, bisexuella och övrig queer del av befolkningen blir en verklighet. För det har de inte idag, utan man är strukturellt diskriminerade och lever inte sällan under hot om dödligt våld. Sorgligt nog ibland även verkställda hatbrott med dödlig utgång. Amerikanska kennelklubbens beslut att bojkotta World Dog Show 2016 om den inte flyttas till "en plats där man respekterar frihet och lika rättigheter för alla" är därför bra.

Svenska Kennelklubben, SKK, borde fatta samma beslut som den amerikanska kennelklubben gjort. Frågan ska diskuteras på SKK's Centralstyrelsemöte den 27 september. I artikeln i tidningen Hundsport (09/13, s 14) uttalar sig SKK's vd Ulf Uddman om detta. Han säger: "Rent generellt så anser CS (Centralstyrelsen, mitt förtydligande) att SKK har mandat att uttala sig och ta ställning i frågor som rör djur och då i synnerhet hundar. Vad gäller andra frågor så har CS menat att man inte har ett sådant generellt mandat från medlemmarna och har avstått från att ta ställning som organisation." 

Ulf Uddman, vd SKK (foto: SKK)
Uttalandet är något märkligt. Dels med tanke på att det bland SKK's medlemmar i synnerhet och landets hundägare i allmänhet finns ett stort antal människor som inte vågar eller kan delta i World Dog Show 2016 nu. Vad händer om man ger sin samkönade partner en kyss för att fira ett cert, t ex? Dels är uttalandet märkligt då SKK redan idag exempelvis har en miljöpolicy där "Ambitionen är att öka miljömedvetenheten både hos våra anställda och hos alla medlemmar runt om i landet." Står inte alls i samklang med vd Ulf Uddmans uttalande alltså. SKK uttalar sig i dag alltså i frågor som i allra högsta grad rör annat än endast "frågor som rör djur och då i synnerhet hundar". Vilket tyvärr får mig, lite konspiratoriskt kanske, att ana att SKK's ledning kommer göra allt i sin makt för att sopa frågan under mattan och istället fegt avstå från att följa American Kennel Clubs goda föredöme.

Men jag hoppas verkligen att SKK's centralstyrelse kommer visa ett större mod i den här frågan än den linje som antyds av SKK's vd. För det här är en fråga som definitivt handlar om hundar, det säger sig väl självt när det handlar om en hundutställning tycker man? Det handlar dessutom om relationen mellan hund och hundägare och hunden och hundägarens plats i samhället. Det är klockrena områden för SKK och faktum är att organisationens medlemmar kan kräva att dess ledning agerar i frågan och följer amerikanska kennelklubbens exempel!

SKK har nämligen som organisation ett antal fina riktlinjer och policies som man enats om att arbeta utifrån. Och i styrdokumentet "SKK's etiska riktlinjer" hittar vi den här vackra portalparagrafen: "Vår strävan är att skapa och vidmakthålla bra förutsättningar för hunden och hundägandet såväl som goda relationer mellan omvärlden, hundar och hundägare." Upp till bevis nu Svenska Kennelklubbens centralstyrelse - här är en fråga som handlar om just om relationerna mellan omvärlden, hundar och hundägare - och ni har chansen att göra skillnad!

4 kommentarer:

Vanja sa...

Jag brukar inte bry mig så värst om HBQT-frågor annars, folk får väl syssla med bäst vad de vill så länge ingen lider. Men det är inte utan att jag undrar hur Ryssland INTE kan inte inse hur gammalmodig, förlegad och passé deras politiska ståndpunkt är i frågan. Varför ens ödsla tid med att bry sig om att driva den? Det är ju 2013, välkommen in i nuet liksom, folk har varit homo- och transexuella i tusentals år. Det finns ju viktigare saker att vara motståndare till här i världen, om man nu måste vara motståndare till något.

Ulf sa...

Frågan är bara vad som gör mest nytta. Tänker på den uppmärksamhet Emma Green Tregaros målade naglar fick under friidrotts-VM.

Bojkott eller regnbågsfärgade halsband på hundarna? Lite tillspetsat, men du förstår kanske hur jag tänker.

Vanja sa...

Jag förstår. Man kanske skulle rita in en regnbåge över hela Ryssland på världskartan vid nästa atlas-revision.

Christina Klosterberg sa...

Ja, flyttar inte FCI utställningen så är idén med regnbågsfärgade utställningskoppel inte helt fel!