fredag 14 februari 2014

Hundar i datorspelDå vi tidigare har filosoferat kring hundar i serier på denna blogg tycker jag att det inte vore mer än rätt att lägga märke till ett annat gäng hundar i populärkulturen. Nämligen hundarna i tv- och datorspel. Många kanske känner igen den här karaktären? Den skrattande hunden från Nintendospelet Duck Hunt. Även om spelet gick ut på att skjuta ankor så var det nog denna filur som satte störst avtryck i minnet. För när du misslyckades med att träffa någon anka dök han upp skrattandes i vassen bara för att jävlas. Och att en hund retas med en för sitt eget stora nöjes skull har nog en och annan hundägare upplevt.
Men hundar porträtteras inte endast som irriterande smilfinkar. De får ofta rollen som den trogna följeslagaren som följer och skyddar dig mot alla möjliga faror. Själv känner jag mig alltid lite bättre till mods om jag har en hund med mig, i vilket spel det än kan tänkas vara. I spelen Dragon Age Origins och Fable III har man med sig en hund genom praktiskt taget hela spelen. Förutom att vara din karaktärs vän så är de duktiga på två saker. Det ena är att hitta dolda skatter som människor inte kan hitta. När våra hundar här hemma hittar en skatt är det väl oftare en trasig strumpa än en kista full med pengar men att få en gåva av sin hund är alltid trevligt. Den andra egenskapen dessa hundar har gemensamt är att de helt enkelt gillar att döda dina fiender. Det här kanske är en egenskap som vi i verkliga livet inte försöker främja.

Glad kompanjon från Dragon Age
Din älskade vän i Fable III
Angelo
Angelo från Final Fantasy VIII
En annan sak som det ofta läggs fokus på är att man är starkare tillsammans med sin hund. Ett exempel är Final Fantasy VIII där karaktären Rinoa har en Australian Shepheard vid namn Angelo. Från böcker som finns utspridda i världen kan man lära sig hundtrick tillsammans med Angelo. Även om det låter trevligt går det ut på att man tillsammans åsamkar fienden stor skada. Mer skada än vad Rinoa hade gjort på egen hand. På så sätt skapar de den där känslan av "tillsammans är vi bäst" som man kan känna tillsammans med sin egna hund.

Här kommer även lite snabbt ett gäng hundar som man kan träffa på i spelvärlden.

"Schäfern" Rex från Fallout New Vegas. Kan bli din kamrat om du lyckas hitta en ny hjärna till honom då den gamla blivit dålig.
Rex från Fallout New Vegas

Parappa the Rapper som rappar i rytmspelet med samma namn.

Parappa the Rapper

Detektiven Sam från Sam & Max. Kallar sig själva för frilansande polis som löser brott och dylikt.

Sam med vännen Max

Interceptor från Final Fantasy 6. Interceptor är den skumma karaktären Shadows hund som visar sig vara en riktig hjälte.

En fras som jag ännu inte testat.
Interceptor 
Max från spelet MDK 2. Med Cigarr i munnen, ett extra par armar bekämpar han ondska tillsammans med vaktmästaren Kurt och Vetenskapsmannen Dr Fluke Hawkins.

Max från MDK2

Det finns givetvis många fler hundar inom datorspelen. Men det är ändå kul att människans bästa vän har en given plats även hennes digitala nöjespåfund. 

Inga kommentarer: