lördag 16 februari 2013

Den långa vägen till Japan

Nu äntligen har vår kuvasz Lolli landat i Japan och flygit vidare till norra Japan till sin nya matte. Hon ska göra de sista dagarna av karantän på en amerikansk militärbas.

Lolli på plats i norra Japan
Min dotter reste tillsammans med Lolli och på flygplatsen möttes de inte enbart av tull och nya matte utan även av reportrar och japansk TV. Vår Csigora Lucky Lollipop är nämligen första kuvasz i Japan! Lolli fick många beundrande blickar och nya ägaren presenterade henne som sin nya isbjörnsunge!

Isbjörnsunge?
Men resan till Japan har varit lång och då menar jag inte enbart själva flygresan. Sverige räknas ju inte längre som ett rabiesfritt land. Om du funderar på att exportera en hund till Japan ska du tänka på följande:
  • Valpen ska ha microchip och första valpsprutorna.
  • Denna länk är viktig, här hittar du dokument och procedur hur du ska göra för att importera en hund till Japan: http://www.maff.go.jp/aqs/english/index.html.
  • Vid 3 månader kan valpen få första rabiessprutan och efter en månad nästa.
  • Därefter måste blodprov tas efter ett par veckor. Man behöver inte vänta i 120 dagar som de gamla svenska reglerna. Men Japan godkänner inga svenska labb så jag fick skicka blodprovet till Finland iställlet. Länken ovan innefattar också en förteckning över alla godkända labb. Tänk på att skriva ut en remiss från labbets hemsida som du ska ha med dig till veterinären.
  • 40 dagar innan hunden ska tas in i landet måste du ansöka om att få föra hunden till Japan, men du kommer inte att kunna få ditt slutliga godkännande förrän de fått kopior på alla vaccinationer och att blodprovsvaret från rabiestesten är godkänt. Du ansöker hos den karantän du kommer använda dig av.
  • Alla hundar måste sitta i karantän men tiden kan kortas ned. Den räknas från den dag som blodprov för rabies tas och 180 dagar framåt. Du kan alltså korta ned hundens karantän genom att behålla den själv hemma under förutsättning att hunden inte lämnar landet. Alla hundar måste dock spendera minst ett dygn i karantän.
  • För att komma in i landet behövs som sagt de vanliga valpsprutorna (vaccin mot kennelhosta är viktigt) och rabiesvaccination men också två leptispirossprutor.
  • Det är viktigt att alla valpens veterinärbesök görs hos en distrikstsveterinär, det räcker alltså inte med vilken veterinär som helst.
  • Innan valpen ska resa måste den också avmaskas och behandlas med Frontline. En distriktsveterinär ska fylla i  hälsointygen C1, C2 och C3 och du ska ha med dig formulär A. Alla dessa intyg ska sedan stämplas med en 'government stamp', en stämpel som respektive chefsveterinär hos Jordbruksverkets olika disktriktsveterinärsstationer förfogar över.
  • Du måste också hitta ett flygbolag som kan ta med sig hunden. Det är ofta dyrare att skicka valpen för sig än att beställa en resa själv och ta med hunden. Att hitta billiga resor till Japan med flygbolag som accepterar hund är inte alltid enkelt. Vi hade ju dessutom en stor kuvasz som behövde största flygburen. Jag vill varna för att flyga med ett flygbolag som mellanlandar i Kina, för då måste hunden sitta 30 dagar i karantän i Kina även om den bara är på marken någon timme. Det finns vissa sådana länder så undersök noga vilka regler som gäller i de länder som ni kommer mellanlanda. Boka också resan preliminärt först för att få godkänt att hunden kan åka med, du kan få göra detta ett par gånger innan allt fungerar. Vi valde Air France denna gång, de tar 200 €uro för hund oavsett hunden eller burens storlek. De tar dock inget ansvar för hunden så vid eventuellt byte av flyg måste du checka ut hunden och checka in igen. Det får därför inte vara för kort tid om ni måste byta plan.
  • Till sist måste du kontakta tullverket för en blankett som du måste fylla i då hunden lämnar Europa. En blankett som du definitivt behöver en manual för att kunna fylla i då det är fullt med koder som är svåra för en privatperson att känna till. Jag fick dock god hjälp av tullverket. Observera att denna blankett inte ska lämnas vid tullen på flygplatsen utan vid tullverkets kontor.
  • Kom ihåg att välja en hundbur som är rymlig och att hunden kan stå upp utan att slå i huvudet. Detta kontrolleras noggrant!
Vår resa mot Arlanda började dramatiskt då vi fick punktering, vi hade inget extra däck i bilen så det blev bärgning till en jouröppen däckfirma som fixade fram ett nytt vinterdäck åt oss. Jag kan erkänna att paniken spred sig i kroppen. Det var nog inte förrän jag fick höra att Lolli landat i Japan och tytt sig till sin nya ägare som jag kunde andas ut. Sammanfattningsvis kan väl konstateras att arbetsinsatsen för att genomföra just den här exporten var tämligen hög och att just Japan kanske inte blir det land i världen som kommer att ha flest hundar med kennelprefixet Csigora...

Lolli vilar ut mot nya mattes ben

11 kommentarer:

desperat hemmafru sa...

Wow vilken resa. För alla! Så mycket jobb och så mycket pengar för att er hund skulle hamna i Japan. Då måste man verkligen vara både intresserad och motiverad på alla sätt och vis. Jag är imponerad av er målmedvetenhet och hur ni lyckats hanterat det hela. :-)

Ulf sa...

Det är spännande att läsa och jag måste också uttrycka min beundran för det arbete och övrigt som ni lägger ner i detta.
Hoppas att hon får det riktigt bra i Japan.

Britt Marie o Rudi sa...

Jag blev andfådd bara av att läsa om era bestyr! Nya matten måtte vara fanatiskt intresserad av rasen för att initiera ett sånt projekt. Hoppas ni får täta och positiva rapporter från Japan framledes.

Elin sa...

Ja jag vet, det har jag märkt då på Julius. En större hund hade vart kul men tyvärr finn ingen i vår närhet som skulle vilja passa upp på en stor hund om vi köpte en, så vi måste anpassa oss lite också för att inte bli helt låsta.

Eva sa...

Vad kul att ni får sända första!
Men vilket arbete!
Dock, en ny matte som är beredd på kostnader och så borde ju betyda en riktigt riktigt BRA matte. Det är väl det Lolli insett där på sista bilden:)
Lycka till till henne och matten!

Unknown sa...

Vilket fantastiskt engagemang och underbar passion från alla inblandade! Väldigt glad för att allt gick så bra och ni ska verkligen vara stolta över er själva, på alla sätt! Nu har ni ju gjort det en gång, så nästa gång blir det ju lättare - hahahaha!

Kram från Skåne!

Vanja sa...

Det var ett smalt ben nya matte hade. Bara inte Lolli råkar ta fel... ;)

(Ny bloggadress: lantisbulletinen.kopmanstorp.se)

Sara sa...

Oj vilken resa alltså och allt detta jobb, Jag hoppas nu Lolli kommer trivas bra i sitt nya hem i Japan som enda kavasz :)

Camilla sa...

Mycket bra inlägg =)

Quila o Ronja sa...

Men ojojoj, vilken resa! Och massor som måste, bara måste klaffa!! Men samtidigt måste det vara väldigt roligt och spännande för dig som uppfödare.
Vad skönt att allt gått bra, och din oro är över.
Hoppas du delar med dig av Lollis liv i Japan ;-)
Susanne

Malin/BilboBlueEyes sa...

Kan bara hålla med föregående talare! Vilken resa! Hoppas Lolli nu trivs i sitt nya hem. Vad kul att hon fick vara med på tv och var den första Kuvasz i Japan. Hoppas det blir fler! :-)