lördag 25 maj 2013

Äldre bilförare med hund en fara i trafiken?

Car Sickness in Dogs
Härligt! Men farligt. Och förbjudet...
I nättidningen Health publicerades nyligen en populariserad vinkling som bygger på en intressant studie av äldre bilförare från University of Alabama i Birmingham. Studien visar, bland annat, att äldre förare (70 år och äldre) som regelbundet tar sin hund med på bilfärden löper dubbelt så stor risk att krocka jämfört med de äldre bilister som inte har sitt djur med i bilen.


Äldre bilister som nån gång då och då tar sin hund eller katt med i bilen har dock inte nån ökad krockrisk, jämfört med de som inte har djur i bilen. Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Accident Analysis and Prevention.

Alltså, äldre förare som regelmässigt tar med sin hundvän i bilen löper dubbelt så stor risk att krocka som de som ibland tar med sin hund. Och den senare gruppen har inte någon förhöjd risk jämfört med hundlösa bilister. Det är intressant. Men svårtolkat. Är det så att de som alltid har sin hund med i bilen lättare distraheras för att man liksom upprätthåller sin sociala relation till hundvännen, och därför tappar i uppmärksamhet på körningen?

Professor Gerald McGwin
Men å andra sidan borde rimligen de som alltid har hunden med sig utveckla en vana, det blir rutiniserad normalitet att hunden finns i bilen och därför borde faktiskt mindre uppmärksamhet på hunden och mer uppmärksamhet på bilkörningen bli resultatet. Ändå visar forskarna med Gerald McGwin, professor vid institutionen för epidemiologi, oftalmologi och kirurgi, att de rutiniserade äldre-bilförare-med-hund-i-bilen faktiskt är lite av en trafikfara.

Inga helt klara tolkningar av resultaten alltså. Mer forskning, med socialpsykologisk grund, behövs i det här fallet. Men en sak framstår som helt klar utifrån studien. Det gäller hur våra hundvänner placeras i bilen. Studien visar nämligen att många av djuren rör sig fritt i kupén under färden:  "Pets typically rode on the front passenger seat or in the back seat,...".

I Sverige är det inte tillåtet att våra husdjur är lösa i bilen när vi kör. Och det är bra! Vid minsta inbromsning, även i låga farter, kan din lösa hund, katt eller kanin flyga som en projektil framåt. Det är inte bra av lätt insedda skäl. Att skaffa en säkerhetssele till din hundvän är en bra idé! Men ännu bättre är ju en bur och då helst en säker krocktestad en

Att studien gällde äldre bilförare det är ett faktum. Men jag tror att resultaten är giltiga även för oss andra. Så se till att din hund, katt, kanin, iller eller vad det nu är, sitter säkert när ni gör en utflykt med bilen!

2 kommentarer:

Malin/BilboBlueEyes sa...

Även om det är charmigt med fladder i hundvännens öron så låter vi aldrig Zanto vara lös eller hänga med huvet utanför vindrutan. Öronfladder får han genom att stå på blåsiga ställen på promenaden. ;-)

Dan Porsfelt sa...

Malin, det är en klart bättre idé! Vissa av våra hundar har varit riktiga bilälskare, andra hatar ju att åka. Men sen en incident många år tillbaka när en snabb inbromsning i under 50 km/h fick min hund att sitta som en felparkeringsbot på rutan (om än på insidan) innan jag hann säga oj!, så sitter de alltid i buren där bak! Det gick väl den gången som tur var, men vad hade 10 till 20 km/h extra ställt till med?