måndag 27 maj 2013

De minst populära hundraserna 2012

Likt en kär gammal vän, känner du igen den. Nyheten! Nyheten som publiceras i diverse medier, men garanterat alltid i kvällspressen. Jag tänker givetvis på den gamla klassikern "Sveriges populäraste hundras år XXXX". Likt en kär gammal vän ja, men lite grann också med en dåres envishet som den artikeln återkommer. Oftast i januari, strax efter det att Svenska Kennelklubben släppt sitt pressmeddelande om registreringsstatistiken för året som just passerat. Praktiskt för journalisten på vik i väntan på utlasningen eller uppsägningen. Bra uppmärksamhet också för kennelklubben och hundekonomin.

Speciellt kul är det nog för uppfödarna och ägare av de tjugo raser som är populärast för året. Andra, numerärt mindre raser uppmärksammas sällan i media, förutom den specialiserade hundpressen då. Eller i något närmast slumpmässigt inslag i något TV-program. För oss med lite ovanligare hundar är det lite tråkigt att alltid samma lista uppmärksammas. Visst har det skett vissa ommöbleringar på 20-i-topp, framför allt kanske genom dvärghundarnas populäritet senaste decenniet. Men rätt trögrörligt är det, och nyhetsvärdet borde ju egentligen vara minimalt. Men bekvämt är bra, ibland.

Vi vill dock uppmärksamma de ouppmärksammade här! Dra en lans för de udda! De annorlunda och avvikande om man så vill. Minoriteterna i rashundsammanhang. Så här är topp-5 i registreringsstatistiken om man vänder på tabellen, liksom. Vi presenterar stolt Sveriges minst populära hundraser 2012!

Kampen var hård, och det var hela tolv raser som inte hade någon som helst nyregistrering under 2012. (Vi väljer att bortse från Dvärgschnauzer som särredovisas med noll registreringar, men där de fyra olika varianterna har flera hundra registreringar.)

Vinnare - Sveriges minst populära hundras 2012 blir anglo-russkaja gontjaja! Ingen hund registrerad 2012 och endast en hund registrerad 2011.

Anglo-Russkaja Gontjaja
Så har du en sån, ja då är ni ett vackert och ganska unikt par när ni tar en promenad! För labrador har ju liksom varannan du möter! Rasen kallades tidigare rysk fläckig stövare. En korsning på 1920-talet mellan rysk stövare och engelsk foxhiund, uppenbarligen. En utpräglad jakthund. Läs mer hos SKK!

På delad andraplats i den här anti-topplistan kommer två raser utan någon hund registrerad 2012 men med två registrerade individer under 2011. Dels är det den ungerska flock-och boskapsvaktaren komondor. En pampig och bitig ras, besläktad med kuvasz och puli - som ju är de två raser vi själva har och föder upp!. En fullpälsad, vusen komondor lämnar ingen betraktare oberörd! Läs mer hos SKK, Svk FUR eller här!

File:Komondor Westminster Dog Show crop.jpg
Komondor. Foto: warthonds.
Lika få registrerade, noll 2012 och två 2011 hade rasen perro sin pelo del Perú, pequeño. Eller med svenska ord: liten peruansk nakenhund! En ras med en historia äldre än inkarikets fall. Du kan läsa mer om den här: SKK och Urcanis. Rasen har två större kusiner med Medio respektive Grande i namnen. Kolla videon nedan för en uppfattning om hur Perro sin pelo del Perú, Pequeño ser ut!Så till plats fyra, och den delas av två raser som vardera stoltserar med att ngen hund registrerades 2012 och endsat fyra under 2011:

Först ut: haldenstövare. Ja, med norska staden Halden vid svenska gränsen där kung Karl XII sköts, som startpunkt - där korsningar av en mängd olika raser skedde med jakthundens egenskaper som mål. Egen ras på 1950-talet först och långt ifrån vanlig ens i Norge. Läs mer här: SKK.

File:Haldenstovare.jpg
Haldenstövare. Foto: wikipedia.

Och på delad fjärde plats bland Sveriges minst populära hundraser 2012: podenco ibicenco! En vinthund från Ibiza, minsann! Finns i strävhårig och korthårig version och tydligen också i ytterst ovanligt långhårig form. Kolla in vad Svenska vinthundklubben skriver om rasen här och SKK här.

File:Podenco z ibizy 645.jpg
Podenco Idicenco. Foto: Wikimedia commons.
Kul med dessa olika varianter av ett och samma djur.

6 kommentarer:

Eva sa...

Bra idé!
Podencon läser jag faktiskt om på en blogg numer! I alla fall då och då, han är nyligen omplacerad till 2 abbessinier och en handarbetstokig matte vars blogg är mycket textil också:)
(Två stickor o en virknål i min lista)
Vackra hundar det! Och Komodorerna har jag länge fascinerats av:)

Dan Porsfelt sa...

Hej Eva, och tack! Ja, det finns ju en hel del raser man inte hade en aning om, snubblar över och fascineras av! Handarbete är dock inte min grej ;)

Elin sa...

Intressant text!

Ulf sa...

Anti-topplista var ett kul ord, tycker jag.
Stövare är vackra. Det har jag alltid tyckt.

Anonym sa...

Haha! Vilket roligt inlägg!
Har dom vaxat den där lilla nakna saken inför utställningen tro?

/Jenny o Brio

Sara sa...

Jag är jätte förtjust i Podenco Idicenco tycker dom är dö läckra =)