tisdag 4 juni 2013

Råskön helg på Råå Vallar Resort!

Vad skönt att bara slappna av och liksom "vara" nån gång. Ett mycket bra ställe att göra det på hittade vi i Råå, ett litet fiskesamhälle med historia strax utanför Helsingborg. Råå Vallar Resort välkomnade med lyxig stuga och spaavdelning. Och vi var hundfria!

Ibland behöver man ett avbrott i vardagen. Ett litet miljöombyte. En injektion, som gör att man kan ta tag i jobb och liv i övrigt. Precis som man ibland kan behöva vara borta från den man älskar ett tag för att bli påmind om att man faktiskt gör det, kan det också vara bra att vara hundfri någon enstaka gång!
Vi passade på att i samband med en arbetsresa ner till Skåne, ta en minisemester i Helsingborgstrakten i helgen.

Valet av övernattning blev llite av en fullträff tycker vi! Vi checkade in på en camping, Råå Vallar Resort. "Bah, campingstuga?! Knappast lyxigt..." säger du kanske? Men jag kan ju meddela att camping inte längre är camping. Stugan, som kallas "lodge", var så långt ifrån mögeldoftande friggebod med våningssängar i furu som man kan komma. Stugorna håller jättehög klass och allt du behöver finns! Kolla själva:
Lodge - som en liten villa!
Vardagsrummet - och visst skymtar sundet genom dörren.
Övervåning med två sängar.
All mod cons!
Andra, mer traditionella stugor fanns också, liksom restaurang, affär, pool med mera. Garanterat hundvänligt dessutom - hundar välkomnas varmt på alla Nordic Camping & Resorts anläggningar - och även hundbad finns!

Vi avslutade dagen i spaavdelningen. Ett mycket bra val! Inglasat med utsikt över Ven och Öresund. Så mysigt! Extra kul att kolla på kaninerna som  lekte på gräsmattan ner till Vallen nere vid stranden.

Mysigt bubbel!
Råå Vallar Resort ligger i utkanten av Råå, ett litet samhälle byggt kring en fiskehamn vid just Rååns mynning. Råå har karaktär och en del mysiga butiker, värt ett besök. Vallarna som byggdes 1712-13 av traktens tvångskommenderade bönder på Karl XII's order, var tänkta att försvåra för fienden - som vid den tiden var Danmark - att landstiga på kusten. Två gånger tidigare hade nämligen den danska armén landstigit just vid Råå i sina försök ta tillbaka Skåne. Ett svenskt Danevirke nästan, fast i litet format.

File:Raa vallar.jpg
Råå Vallar - skydd mot dansken...
En fin och välhållen sandstrand finns precis nedanför campingen.

Öresund
Soligt var det, men ensamma var vi. Vi insåg rätt snart varför - den kraftiga vinden var både kall och sanden yrde runt. Men vi lär nog återkomma till den! Råå är en perfekt utgångspunkt för att uppleva inte bara Helsingborg, Landskrona, Helsingör, konstmuséet Louisiana och kusten ner mot Malmö, utan också den omgivande landsbygden som Kullahalvön.

Ensamma!
Glassförsäljningen går säkert utmärkt på stranden vid Råå Vallar på sommaren, men den här dagen softade GB-clownen i ett skuggigt buskage. Han kanske bor där?

Solskygg?
Vi åkte över till Helsingör istället. Det är något speciellt med att ta färjan över till Danmark. Det är att resa, jämfört med att ta Öresundsbron. Man får en känsla av upprymdhet och äventyr, jämförelsevis. (Eller så är det bara nostalgi från min sida...). Soligt på däck och varmt i lä!

Lättar ankar.
Helsingör är mysigt. Vi spenderade några avkopplande timmar med att strosa omkring. Men inte heller den här gången blev det av att vi spatserade ut till Kronborgs Slot. Shakespeares Hamlet utspelas ju delvis på Elsinore Castle, och det verkar värt ett besök.

Kronborgs Slot - nästa gång, då jävlar!
Olikt mig missa ett slottsbesök egentligen, men stadskärnan lockade faktiskt mer den här soliga dagen.

Charm i Helsingör.
En sen lunch av mer tveksam kvalitet (Pakhuset, undvik!) avslutade vårt besök. Det märks att antal resande över sundet gått ner. Speciellt kanske genom att flera av alkoholhandlarna verkade ha stora problem och flera slagit igen. Storköparna kör till Tyskland istället, gissningsvis. En lika skön båttur tillbaka och sen in i bilen för att köra hem till våra hundar och Alice, som var snäll och passade dem!

Mikrosemester. Mm, precis vad doktorn ordinerade!

6 kommentarer:

Marie S sa...

Låter som ni hade det alldeles underbart här i Helsingborg! Tur jag lurade hit dig/er! ;-) Vi lockar nog hit er igen...

Dan Porsfelt sa...

Ja, Marie, det är en trevlig del av landet! Tack för inbjudan, vi kommer gärna igen till dig (Hundskolan Dogs - by Marie of Sweden: http://www.123minsida.se/marieofsweden/) på besök!

Ulf sa...

Det där lät ju mysigt. Ibland behöver man komma undan och få byta miljö och bara bry sig om sig själv/a.

Jag blir dock tveksam till danskarnas invasionskapacitet om de har hindrats av den lätt lutande grässlänten. Fortsättningsvis kommer jag att sova tryggt i förvissningen om att de aldrig kommer att inta Sverige.

Hälsn.
Ulf

Elin sa...

Vilken häftig villa!

Quila o Ronja sa...

Men oj, vad fint det ser ut!!!
Dit skulle jag verkligen vilja åka
En microsemester kan ofta räcka, för att få lite nya krafter :-)
Fina sommarbilder!
Kram

Dan Porsfelt sa...

Ulf: Ha, ha jo danskens invasionskapacitet är väl i dagsläget lika magnifik som svenska försvarets försvarskapacitet, som ju är synnerligen minimal... Vilket dyrt spektakel det är. Lägg ner det!

Elin: Jo det var faktiskt som en villa. Jag gillade den skarpt!

Quila o Ronja: Tack! Jo, det är ett bra ställe att "vara" på!