onsdag 7 juli 2010

Licens för politiker?

I Svenska Dagbladet den 5 juli publicerar folkpartisterna Sundin och Kjellqvist sitt förslag om krav på licens för farliga hundraser. Ett förslag som i praktiken är svårt att genomföra och dessutom inte löser några problem. Jag som trodde att folkpartiet var ett liberalt parti. Och frågan är om inte folkpartiets afghanistanpolitik dödar fler människor än svenska hundar gör?

Vi får inte glömma bort att medias roll är att skriva om nyheter, sådant som är nytt men också skriva om det som avviker från vardagen dvs ovanliga händelser. Media skriver inte om trevliga hundträffar eller hur dessa "farliga hundraser" fungerar i vardagen som just sällskapshundar. Det är därför lätt att man som läsare via medias rapportering gör det avvikande till norm. Problemet blir ännu större om politiska beslut grundar sig på en sådan medierapportering istället för vardagens verklighet.

Jag lever med herdehundar, föder upp dem och träffar kontinuerligt ägare till olika herdehundsraser. Seriösa uppfödare säljer inte till vem som helst och bistår med råd under hundens uppväxt. Även om många herdehundsraser använts som boskapsväktare för länge sedan så är det ytterst få som används till detta ändamål idag. Selektiv avel har istället anpassat raserna till dagens samhälle. FCIs rasbeskrivningar inleds alltid med hundens ursprungliga användningsområde, det betyder inte att hunden ifråga används till detta idag. Att som i folkpartistenas förslag enbart tillåta herdehundar till yrkesutövning känns verklighetsfrånvänt, särkilt om dessa hundar inte heller skulle få chansen att anpassa sig till det samhälle som omger dem.

Men visst har en herdehund vaktinstinkt - på hemmaplan. Ute i samhället fungerar de som oftast alldeles utmärkt, de bryr sig sällan om andra hundar eller människor. Risken för att en olycka skulle inträffa är betydligt högre om en draghund kommer lös än en herdehund. Det verkar som hundkunskap borde införas i skolans samhällskunskapsundervisning. Då hade vi sluppit ta del av förslag som dessa folkpartister kommer med. Kanske dags att införa licens för att bli politiker?

Läs också mina tidigare inlägg i frågan:

Hundkörkort - ingen lösning
Vilken tur att jag är svensk
Herdehund som sällskapshund
Gulliga vovvar och farliga monster
Flicka biten av hund

Inga kommentarer: