måndag 12 juli 2010

Odell har funnit sin syndabock

Nu är det ytterligare en politiker som menar att han vill förbjuda vad han kallar för kamphundar. Det är KDs Mats Odell som uttalat sig den här gången vilket bl a går att läsa i Aftonbladet, Dagens Nyheter, Sydsvenskan, Göteborgsposten & Svenska Dagbladet. Jag trodde faktiskt att våra politiker var klokare än att de vill utnyttja människors rädsla för ett problem som egentligen är mycket litet. Hundraser har avlats för olika ändamål men precis som vi människor utvecklats från bondesamhället har även dessa hundar anpassats till vårt moderna samhälle. Vad är då problemet?

  1. Människors rädsla. Det finns en rädsla för hundar som ser ut på ett visst sätt som inte är kopplat till hur dessa hundar är i verkligheten.

  2. Det finns vissa människor som använder sig av en viss typ av hund för att få bekräftelse eller synas. Ungefär som att somliga tränar upp sina kroppar till monsterstorlekar. Eller använder andra symboler för att positionera sig. De kan ha hund men det betyder inte att deras hund är farlig.

  3. Det är när en hund inte får en bra uppväxt som den kan bli osäker, rädd eller aggressiv Det kan vilken ras som helst bli med fel uppfostran.

Analys: Om vi förbjuder ett antal raser så kan människor som inte klarar av att uppfostra en hund rätt bara byta till en annan ras. Faktum är att det sällan är renrasiga hundar som finns i dessa miljöer. Hundlicens eller hundkörkort är inte heller en lösning då det är för krångligt att genomföra i praktiken. Det som är allra farligast är när politiker uttalar sig utan att ta del av de utredningar som redan är gjorda. Det finns kunskap, det finns fakta men det finns också en rädsla som förstärks varje gång media skriver om en hundattack. Denna rädsla har fokuserat på olika hundraser genom åren. Det är som en viss ras får bli syndabock. Det är ju så mycket lättare om man kan peka ut en skyldig. Oavsett om den är skyldig eller inte.

Jag förstår inte hur människor som vill förbjuda vissa hundraser vågar sätta sig i en bil. Hur många bilolyckor sker inte varje år? Kanske samma politiker vill förbjuda bilar också? Ska verkligen rädsla för vissa hundraser bli en valfråga? Kanske dags att undersöka vad de andra partierna tycker. För oavsett vad ett parti har för ideologi och valmanifest skulle jag aldrig rösta på ett parti som på allvar vill peka ut en syndabock oavsett om den är skyldig eller inte. Är det verkligen detta som kallas en kristen ideologi? Så bojkotta KD så länge de låter Odells uttalande stå oemotsagt - hoppas de inte når upp till 4% spärren!

Läs också:,Hjälte och förövare,
Licens för politiker,
Hundkörkort - ingen lösning,
Tror du på spöken?
Vilken tur att jag är svensk
Flicka biten av hund
Herdehund som sällskapshund

4 kommentarer:

K6 sa...

Hej! Bra inlägg! Kd verkar smått desperata nu. Tråkigt, verkligen :-) tror de tamdjur som orsakar flest dödsfall är hästar. Slå ett slagför hästtjejerna och förbjud... Och kung alkohol när vi ändå värnar folkhälsan. Klart större killer än sveriges samlade hundar. Så Odell och ni andra frimicklare - våga gå till storms mot detta i valrörelsen istället. Lycka till...

Unknown sa...

Jag känner att mitt förtroende är förbrukat när det gäller politiker. Vilka andra beslut är tagna i det blå ? Riktigt ruggigt ! Alla insatta i hundfrågor vet ju vad det handlar om .. Sociala problem . Samtidigt är det väl förvånansvärt få som blir hundbitna ? Finns det något hundproblem ? Hans Lindström

SamsPhoto sa...

Mycket bra inlägg i debatten, själv har jag röstat på KD i 20 år men det är slut med det nu.
Blir så trött på politiker som bara uttalar sig utan att ha grundfakta klart innan.

/ Sam ägaren av en 12 mån amstaff.

Christina Klosterberg sa...

Tack för era intressanta kommentarer. Man önskade att våra politikers uttalnden kunde vara mer underbyggda.