torsdag 20 maj 2010

Flicka biten av hund

Igår gick det återigen att läsa i olika media om ett barn som blivit bitet av en hund. Se t ex Aftonbladet, Göteborgs-posten och Dagens Nyheter. Det är alltid så hemskt att läsa om olyckor där barn blivit skadade oavsett orsaken. Jag hoppas verkligen att denna flicka blir återställd snart!

Som läsare får vi dock inte veta hur det hela gick till mer än att flickan "skulle hälsa på hunden". Att hälsa på hundar kan ju göras på många olika sätt och jag undrar om det fanns några ansvariga vuxna i närheten? I Aftonbladets artikel framgår att tvååringen var ute tillsammans med sin sjuåriga syster. Några vuxna omnämns inte. Att döma ut hunden utifrån den lilla information som förmedlas är därför omöjligt.

Det finns en baksida med denna typ av rapportering och det är att de skapar en skräck och oro för hundar i allmänhet. Man skulle här kunna använda sig av begreppet moralisk panik som använts inom ungdomskulturforskningen för att förklara hur medias rapportering om t ex "farliga" undgodmar, särskilt de nya ungdomskulturerna förstorades upp och fick konsekvenser i form av ilska och skräck med påföljande krav på strängare lagar. Poängen med begreppet moralisk panik är att forskningen visade att ungdomsvåldet egentligen inte ökat och att de nya ungdomarna inte var farligare än tidigare.

Liknande moralisk panik rikas nu mot våra hundar. Medias ensidiga rapportering skapar rädsla, oro och ilska mot s k farliga hundar. Visst finns tragiska olyckor men vreden och rädslan står inte i proportion till verkligheten. Då riskerar en rädsla mot hundar i gemen utvecklas. Det är både ogrundat och tragiskt.

25 kommentarer:

Anonym sa...

Det är alltid hundägarens ansvar när en hund biter. Punkt. Om en hund biter en människa ska den avlivas och hundägaren åtalas för misshandel eller dråp (vid dödsfall).

Man bör jämföra hundar med vapen - när något går snett så ska man stå till svars för det.

Det finns inga ursäkter hur mycket man än älskar sin hund...

Mitt liv med Kyra sa...

Visst har hundägaren stort ansvar, men lite allmänt hundvett skulle inte skada i vårt samhälle. Många som själva inte har hund saknar kunskap angående hundens beteende och kan därför lätt pressa hunden till situationer som inte skulle uppstå om mer kunskap från människans sida fanns.

Anonym sa...

det kan aldrig vara någon annans fel än hundägarens.
som alla vet är hundens närmsta släkting vargen.
det betyder att rätt fostran av hunden är a och o. hundar som inte klarar av att vistas bland människor och stoj och stej ska hållas där dom tål att vara.
ett anfall är aldrig försvarsbart.
något är fel på hunden och/eller hundägaren.

Anonym sa...

det är lätt hänt att tro att det plötsligt har börjat dyka upp hemska hundar med dåligt lynne i samhället när man läser i dagstidningarna.
men jag skulle vilja se det såhär ist:
det som har hänt är att alltfler människor väljer att skaffa hund även dom som inte borde.......

Anonym sa...

En knappast så vild gissning är väl att det rör sig om s.k "kamphund."
Den stora frågan/gåtan för mig är då och har alltid varit :
Varför skaffar man en sådan hund?
För att den är farlig?
För att det är skojigt att veta att den kan slåss?
För att den är tränad till just kamp?
Kom inte med det gamla vanliga svamlet om att det i grunden är "fina " hundar, men dåliga ägare.

Anonym sa...

Jo en schnauzer liknade hund är helt klart en kamphund, men det är klart att media inte vill skriva ut vad det var för hundras när det INTE är en kamphund. Eftersom du nu verkar veta inget om kamphundar när det ändå är på tal. Kamphundar som är aggressiva mot människor är värdelösa som kamphundar så en kamphund som biter människor oprovocerat är knappast tränad för kamp. Förövrigt så är det Golden Retriever som skadar flest människor i Sverige.

Anonym sa...

"anfall är aldrig försvarsbart" -> http://djurensjurister.se/maya.php

Christina sa...

Oj, jag vet inte hur jag ska hantera detta med så många anonyma kommentarer, en del med rena felaktigheter. Å ena sidan har alla rätt till sin egen åsikt å andra sidan vill jag ogärna vara ett forum för just moralisk panik. Men lite kort: Ja, det råder strikt hundägaransvar men straff och rasförbud skapar inte färre olyckor i framtiden - det gör däremot ökad kunskap.

Maja sa...

"I Aftonbladets artikel framgår att tvååringen var ute tillsammans med sin sjuåriga syster. Några vuxna omnämns inte."
Borde det inte ha funnits en hundägare i närheten?? Barn får, till skillnad från hundar, vara ute med vårdnadshavaren en bit bort.
Jag tror nog att ordentliga straff för hundägare skulle leda till färre "olyckor". Precis som höga fortkörningsböter vid skolor. Visst är det viktigt att lära barn att bete sig på rätt sätt i trafiken, och med djur av olika slag, men det utesluter ju på inget vis att bilförare och hundägare kan ställas till svars för sina handlingar.

Christina Klosterberg sa...

Hej Maja, jag håller med dig om att hundägaren har ett stort ansvar. Tyvärr är det oftast hunden som får betala ett högt pris för mänsklig okunskap.

Pia sa...

Väldigt bra skrivet av dig Christina!

Anonym sa...

skit jävla ungen som går fram och klappar hunden, och skit ungar får väll f...n åckså skylla sig själva om dem råkar bli gromade ja fiiifan altt skll var upp o ner och tvärt om svart är inte längre svart det ska vara grå, och uttrycket "GÅ vidare" är bara för under bar löser alla konflikter flickan sagrade hals tex.

Anonym sa...

Sen tycks ju folk tro att hunden bara är en robot som man kan säga åt att den aldrig får bita.

Nej, riktigt så fungerar det inte. Hundar reagerar på situationer. Alla hundar kan bitas, det handlar bara om När och i vilken situation.

För många människor blir för blinda och tror att hundar tänker som vi.

Anonym sa...

Det som gör hunden farlig är okunskap bland ägarna(Människor) här finns mycket okunskap.särkilt när man tar hundar som vargar.LÅNGSÖKT!

Hundar & barn ska inte vara lösa utan bevakning.PUNKTSLUT!

Vad barnet gjorde med hunden vet ingen. För INGEN var där.INGEN såg något ,INGEN hörde ngt.Så hur fan kan ni sitta & yttra er om dödsdom när ni inget vet. Låt både barnet och hunden lev.UNDER UPPSIKT!
TACK.

Natasja Ravenklint sa...

Jag tycker att det är så otroligt fegt att vara anonym och inte stå för sina åsikter.

Christina sa...

Tack för era kommentarer, en del riktigt kloka men också några helt förvirrade och oläsliga. Tyvärr slutade historien olyckligt då hunden redan avlivats.

Monica Jensen sa...

Det kommer alltid att finnas både barn och hundar i samhället,eftersom vi människor ska gälla för att vara den intelligentaste rasen,bör vi faktiskt kunna lära våra barn,ATT INTE RÖRA FRÄMMANDE HUNDAR,hur söta och gulliga de än ser ut.SKYLL INTE PÅ HUNDARNA.ta ert ansvar föräldrar.OBS har både barn och omplaceringshundar ingen i min familj har NÅGONSIN blivit biten

ii sa...

Barn vet kanske inte bättre, men de har väl föräldrar som borde veta bättre. Man ska aldrig gå fram till en okänd hund. Föräldrar borde vara ganska försiktiga även med hundar och barn som känner varandra då barn ofta är väldigt jobbiga mot djur.

ii sa...

Och Nej det var ingen "kamphund" som någon ovan så gärna önskade.

Christina Klosterberg sa...

Precis, detta var inte en sk farlig hundras utan kunde hänt vilken hund som helst som blivit pressad eller rädd. Problemet är inte hunden eller hundrasen utan att vuxna måste lära både barn och hundar hur man umgås i vårt samhälle.

eva karlstrom-harrison sa...

Kara anonym, bara detta att valja att vara anonym, att ej vilja sta for extremt inkompetenta asikter. Sager mer an tusen ord!

Alla levande varelser oavsett om det ar hundar, katter, manniskobarn etc far tidigt lara sig, om de har tur, hur man beter sig gentemot mot andra djur! Mina barn har sedan de varit sma fatt lara sig beteenden som ar ok i motet med frammande djur oavsett vad sort. Sedan sa finns det mig veterligen ingen hundras som heter kamphund, om den inte ar helt ny? Alla djur sa aven homo sapiens kan slass for sig, vid behov nar de kanner sig hotade. Men i dag har det gatt troll i Sverige vad det galler hundar som gor som hundar plaga gora. Darfor att polismyndigheten runt landet har misstolkat BRA's rapport om hundar som vapen!!!! I dag tar man hundar inte fran de kriminella utan vanliga familje hundar som ej ar slagskampar...

Sedan vet jag ej vad ex en farlig hundras ar?? Vet att exempelvis i Sverige brukar man boxer som en ren familje hund! Medan i Mellan Ostern kan den anvandas efter traning till ett rent mord vapen, en urstyv vakthund med egenskaper som ej visas vanligtvis i Sverige.... Det finns ytterligare raser som ar skickliga pa att vakta och forsvara agarna med sina liv!

Nej, debatten har blivit sa galen! Sedan ska man aldrig godkanna att myndigheter ej foljer de lagar som ramar in deras uppdrag. For da tappar vi alla fortroendet for myndighetsutovarna.... I alla dessa markliga avlivningbeslut som fattats i Sverige sa har polismyndigheten totalt negligerat alla lagarna som ramat in deras uppdrag, till extrema kostnader for skattebetalarna. Det kan knappast anses forsvarligt...

Anonym sa...

Enligt Aftonbladets artikel ska hundens ägare ha varnat för att hunden inte gillar barn och nekat barnens förfrågan om att klappa hunden. Sådant måste respekteras. Varför ska det vara en sådan självklarhet att alla människor ska kunna klappa alla hundar? Hundar är levande, de känner egna saker. Skulle någon komma fram och beröra en människa på olämpligt vis skulle även denna självklart reagera.
Jag tycker att det är hemskt att hunden avlivades som följd av detta. Modern hade dessutom mage att säga åt övriga hundägare att se det som en käftsmäll, att de ska ha koll på sina hundar. Skitsnack. Det är väl ändå föräldrarna som ska hålla koll på sina barn, särskilt som det faktiskt var barnet som gjorde fel i denna situation.

Och skyll inte på hundälskande, jag har inga speciella känslor för hundar och tycker ändå att detta är direkt fördjävligt. Var finns mänskligheten och eftertanken?

Anonym sa...

summa och kademumma unge/ungar bör avlivs som i obevakat ögonblick klapate hunden

är ni nöjda..

Christina Klosterberg sa...

Som svar till den senaste kommentaren. Du bör nog läsa inläggen några gånger till så förstår du att problemet inte är så enkelt dvs din analysförmåga är inte den bästa. /Christina

Anders sa...

1) Man lämnar inte två-åringar utan uppsikt - punkt!
2) Man lämnar inte hundar utan uppsikt på allmän plats.

Ett barn har fått lära sej att man helt enkelt ger fan i att gå fram till främmande. Det lärde jag mej på samma sätt - flera gånger...=)
Mina föräldrar (av lantlig börd) lärde mej hur som helst att man tar inte livet av nån levande varelse, utan vidare.

Att ta livet av en hun som biter - baserat på en tvåårings vittnesbörd - är väldigt lättvindigt.