fredag 26 augusti 2011

Ungerskt mentaltest

Då håller jag på att packa och göra mig ordning för Sörmlandsträffen. Anledningen är att det ordnas karaktästest för kuvasz och liknande raser. Det är domare och figuranter från Ungern som kommer hit för att presentera och genomföra testet. I Ungern är det ett officiellt test som även är godkänt av FCI. Det jag tycker är intressant med testet är att man efter testet får tips och råd vad man behöver träna med sin hund och sen kan man göra om testet nästa år om man vill. Testet gör inte anspråk på att mäta enbart nedärvda egenskaper som vårt svenska MH utan syftet är att se hur den hund man testar är för dagen.

Som sociolog tycker jag att det är viktigt att man inser att våra hundar inte enbart består av gener utan att man även tar hänsyn till den sociala utvecklingen. Samt att om något upplevs som problematiskt så kan man få hjälp att träna detta. Det ska bli så spännande att få vara med. Det är en historisk dag då det är första gången ett officiellt raspspecifikt mentaltestför kuvasz anordnas i Sverige.

Här är lite info från Kuvaszklubbens hemsida:


Välkomna till en annorlunda Kuvaszträff.
I år har vi turen att få ha Ferenc Pischoff med fru här i Sverige. Ferenc är den personen som skapade karaktärs testet för kuvaszen och ett flertal andra raser av liknande grundpsyke. Testet är godkänt av FCI och det används i Ungern för bedömning om hundens psyke inför bla avel. Nu har vi bjudit hit Ferenc för att vi i Sverige ska få prova på testet. Detta sker 27 augusti, men träffen börjar redan den 26 augusti för dom som har lust.
Tanken var att vi träffas på fredagen och äter gott tillsammans. Det kommer att serveras ungersk middag till självkostnads pris. Vi umgås, tar en prommis med dom som orkar, och mår allmänt bra.
Lördagen börjar med frukost också det till självkostnadspris, sedan är det dags för testet. Ferenc skulle också vilja hålla ett litet föredrag om karaktärstestets grund tanke. Har vi tid över så kör vi en tipspromenad med våra hundar. På kvällen grillar vi tillsammans, men var och en har med sig det de själva äta. Här är det bra om man har möjlighet att ta med sig en egen grill för våran räcker nog inte till.
Söndagen är SBHK inbjudna för att även de övriga raserna inom våran ”huvudklubb” ska få prova på detta test.

Det kommer finnas möjlighet att anmäla på plats på söndagen, även Kuvasz.

Ferenc tar inte mer än 30 hundar per dag och hunden ska vara minst 1 år, därför är det viktigt med föranmälan som dessutom är bindande.
Även de som har yngre hundar eller inte är sugna på att testa är naturligtvis hjärtligt välkomna.
 Det startar kl. 9.00 bägge dagarna!
 Kostnader:
Middag på fredagen 75:-
Frukost lördag morgon 30:-
Testet 350:-
Korv med bröd, toast, kaffe, kaka och läsk kommer att finnas till försäljning både lördag och söndag, och vad vore träffen utan ett lotteri med fina priser.

Det finns gott om plats att ställa upp både husvagn, husbil och tält här hos oss, men det finns inte så mycket el.
Vill man bo på en fin camping så finns Malmköpings camping inte långt härifrån. Deras hemsida är www.malmkopingscamping.se

4 kommentarer:

Team Nelson / Ordringen. sa...

Det var en god tanke. Ulf

Eva sa...

Så spännande!
Håller med dig om det med arv/miljö. Ser fram emot att höra vad du tyckte efteråt.
(O bor ni på campingen är ni väl nästan granne med Sigge svamphund:))

Ulla sa...

Låter spännande, du får dela med dig av dina intryck när du kommit hem. Hälsar Ulla

Cruellas sida sa...

Hoppas ni får en rolig och spännande helg! Blir roligt att höra vad ni tycker sen!