söndag 6 juni 2010

Tror du på spöken?

Aftonbladet spinner vidare på temat "kamphundar" och har frågat sina läsare om sk "kamphundar" borde förbjudas. Idag redovisar de sina svar under rubriken Förbjud mördarhundarna! Enligt artikeln vill drygt 70% förbjuda kamphundar av de 32201 personer som svarat på frågan. Det finns en rad problem med den här typen av statistik.

För det första är resultaten inte en spegling av verkligheten då urvalet (de som svarat) inte är gjort på ett sådant sätt att man kan göra några generaliseringar. Det enda den här statistiken visar är att av de som svarat på frågan tycker så här många si eller så. Statistiken säger inget om varken hur den svenska befolkningen eller Aftonbladets läsare tycker i stort. Om man vill göra generaliseringar utifrån statistik är själva urvalsprocessen a och o.

Det andra problemet är att frågan är formulerad så att det redan rymmer en värdering då man använder begreppet kamphund. Kamphund är ingen ras utan har blivit ett diffust beggrepp för just farliga hundar. Det är som att ställa frågan: Ska farliga människor förbjudas? För att man svarat att kamphundar borde förbjudas betyder det inte att det handlar om någon eller några specifika raser.

Det tredja problemet, som jag ser det, är att när den här formen av "statistik" publiceras så tolkar vissa läsare siffrorna som sanning och att de kan bli rädda för något de kallar kamphund. Observera att kamphund inte är något som existerar i verkligheten utan bara i vår sinnevärld. Vad är det nu vi brukar kalla något som vi är rädda för men som inte finns? Ja, just det- spöken!

Inga kommentarer: