lördag 18 juni 2011

EU kritiserar svensk vargjakt

Om inte Sverige ändrar sina reglerna när det gäller jakt på varg kommer vi dras inför EU-domstol. EUs kritik mot den svenska vargpolitiken har nu trappats upp. Licensjakt är inte förenligt med EUs regler då vargstammen fortfarande betraktas som hotad. Att jaga enskilda vargar som skapar problem kring bebyggelse är en sak men licensjakt där man skjuter av ett visst antal vargar ska inte förekomma så länge den svenska vargstammen är så begränsad. Sverige får även kritik för att man satt ett tak på hur många vargar som får finnas.

Vi får hoppas att det äntligen kommer bli en ändring på den svårt kritiserade vargpolitiken. Det är så pinsamt att SKK ställt sig bakom och vi är många som tyckt att argumenten är ologiska. Tänk att det behöver gå så långt som till EU-domstol. Regeringen har dock 2 månader på sig att ändra sin politik. Det ska bli intressant att se vad som händer nu. Dialogen med kommissionen pågår men jag har svårt att se att Sverige kan få några undantagsregler i den här frågan. Förstärkningen av vargstammen har inte precis kompenserat de licensjakterna som varit. Läs gärna Jan Guillious skapra krönika i AB, även om den inte är dagsaktuell. Han diskuterar här de orimliga svepskälen vi fått höra från Carlgren och co.

Om man har problem med varg så varför skaffar man sig inte en kuvasz? De är avlade för att vaka över gård och boskap mot rovdjur. Just nu idag så vet jag att det föds en kull kuvaszvalpar på kennel Ecarpadi.

Läs mer här: DN, Sydsvenskan, SVD, AB

3 kommentarer:

Sofie sa...

Håller med det ska bli mycket intressant och se vad sverige nu kommer att hitta på. Tycker att det är skamligt att vi har licensjakt på varg.

Eva sa...

Det är sannerligen en skam för Sverige! Vi som ofta tycker att andra länder ska skydda sina tigrar t.ex. skulle vi inte kunna skydda våra vargar?
Jag läste nå'nstans när debatten var som hetast under senaste jakten att fler hundar skottksadas än skadas av varg dessutom. Vad gör vi då med jägarna...?
Människan är underlig i det att tro sig kunna styra allting! För är det inte det det handlar om? Att vargen inte alltid gör som vi vill?
Jag hörde i radion nu i veckan att man upptäckt olaglig jakt på lodjur nu också (i Blekinge om jag minns rätt.). Och här har länsstyrelsen meddelat att de inte godkänner skyddsjakt på den s.k. Riala-vargen, särskilt för att de har valpar som inte skulle klara sig. Så frågan är väl hur länge de lever...
Jag hoppas att Sverige fälls! Om nu inte ministern ändrar sig, men han verkar alldeles för prestigefylld i detta.
Har förresten för mig att jag hört om ett försök med hundar som vakt. På en lantbruksskola/forskningsstation. Det borde sprida sig mer!

Beatrice & Otto sa...

SV: Tack så mycket, det var lärorikt! :)