måndag 27 juni 2011

Husdjursfri zon?

Läste precis i AB att husdjur kan förbjudas i San Fransisco. Det står vidare att det hela började som ett förslag som tagit upp i "Commission of Animal Control and Welfare" med syftet att stoppa sk djurfabriker. Dvs uppfödare som föder upp sällskapsdjur på löper uande band. Förslaget lades på is för att nu återigen läggas fram i förvaltningsrådet. Om förbudet träder i kraft kommer det gälla alla sällskapsdjur från kaniner och hamstrar till katter och hundar.

Jag kan hålla med om att de amerikanska valpfabrikerna är osmakliga. Men till skillnad från Sverige får du föda upp nästan vad som helst, hur som helst utan några restriktioner. Även uppfödare anslutna till den amerikanska kennelklubben kan registrera hundar utan några hälsokontroller. I min egen ras kuvasz vet jag en amerikansk uppfödare som gjort halvsyskonparning på två individer med höftledsfel! Givetvis har detta lett till stora diskussioner och krav på bättre kontroll. Argumenten för att inte ha någon kontroll är att det strider mot den amerikanska själen som hyllar individens frihet. Så jag tror även detta förslag kommer röstas ner. Läs mer här! Tanken att stoppa impulsköp av djur är definitivt god och att sälja hundar och katter i djuraffären har vi ju sedan länge förbjudit i Sverige.

Det paradoxala är att förbudet skulle enbart gälla husdjur och inte djur som vi föder upp för att äta! Vad är egentligen skillnaden? Behöver dessa djur inte behandlas väl de också? Min uppfattning, utan att jag har några belägg för den, är att husdjuren troligtvis har det bättre än de djur som föds upp till föda. Det som dock är skrämmande i USA och även till viss del hos oss är att djur allt mer ses som prydnader och inte som levande väsen. Små hundar som kläs i söta dräkter och bärs runt utan att de får sina behov tillgodosedda. Eller trenden i USA att ha en liten fisk bland stjälkarna i blomvasen.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Men visst finns det folk i Sverige som har sk löpande band försäljning av husdjur ...
Det är däremot något som borde förbjudas eller ses över Nogrannt anser jag .
Även djurhållningen för födodjuren ABSOLUT !
Men fy,,, stackars fisk !!!
Jaha så länge det finns oseriösa människor finns det dumheter !?!
Mvh Jenny

Ulla sa...

Fiskar i vaser?? Hur knäppa får folk bli?

Cruellas sida sa...

Skulle det gälla även om man bara har en hund eller katt? Eller är det de som har många djur som de ej kan ta hand om som de vill komma åt?

TeamNelson/Ordringen sa...

Vi satt idag och talade om att vissa delar av den mänskliga hjärnan har utvecklats oerhört lite eller t o m försämrats. När jag läser det här känns det tyvärr som om vi har rätt. Tack för att du hela tiden tar upp viktiga ämnen.
Ulf

Tassintryck sa...

Det är djungel det där. Har aldrig förstått mig på att man vill avla fram en "dålig" hund. Skapar bara en massa lidanden.
SV: Beauty lies in the eyes of the beholder. Jag tycker lilla Yoda är hur charmig som helst :-)
kram från mig
/maria

Susanne P sa...

Vad kul att du tittade in till mej!

Det är aldrig rätt att massproducera djur. Och att ha husdjur som en accesoar är ju helt galet!
Ett djur ska ha rätt till att röra sig fritt, få sina behov tillfredställda och känna trygghet!

Kram och jag önskar dej en fin kväll!