tisdag 24 januari 2012

Herrskap och tjänstefolk

Herrskap och tjänstefolk var en brittisk serie (Upstaris, downstairs) som började sändas i början av 70-talet. För ett par år sedan gjordes en uppföljning. Men det finns en annan grymt bra serie med temat herrskap och tjänstefolk som nyligen sänts, nämligen Downton Abbey. Givetvis satt jag klistrat vid deras julspecial som inte kunde sluta bättre;) Det känns bara så jobbigt att vänta till nästa omgång Downton Abbey som inte kommer förrän efter sommaren.


Downton Abbey har fått kritik för att klassrelationerna som visas är orealistiska. Oavsett om det stämmer eller inte tycker jag att det är bra att serien problematiserar vem som är god eller ond. Gillar även att kvinnorna har fått mer framträdande roller. I väntan på en tredje omgång så kan jag konstatera att hela Sverige håller på att omvandlas till ett ökat klasssamhälle. Särskilt här hemma på familjenivå är uppdelningen mellan herrskap och tjänstefolk tydlig. Men vem är det som passar upp på vem? I samråd med familjen blev svaret enkelt. Herrskapet här hemma är våra hundar. De gör egentligen ingenting, utan blir ständigt uppassade av oss människor! Det är klart att de leker, busar, promenerar, funderar, sover och pussas. Det som närmast kan likna ett arbete är väl den aktivering eller träning som äger rum ibland men enbart om de får bra betalt!


När den svenska rasaveln påbörjade var syftet i första hand att avla fram hundar för olika arbetsuppgifter. En del hundraser utför fortfarande viktiga arbeten. Men i dagens samhälle har hundarna fått lite andra roller än tidigare - de fungerar allt oftare som en form av "sällskapsdamer". I min egen kommun Växjö har man börjat använda hundar för att få oss människor att må bra. Man kan nu få hund på recept!


Så här skriver man i SmålandspostenProjektet har ekonomiskt stöd av Allmänna Arvsfonden som under en treårsperiod satsat över sex miljoner kronor.I början av nästa år skall slutredovisningen ske för projektet som har äldre med demens samt personer med förvärvad hjärnskada som främsta målgrupper. Patienterna får träning med en vårdhund på recept i ett visst syfte för varje individ. Hundarna får patienterna att göra saker per automatik utan att bli beordrade, säger Shanaz Sandberg.På så sätt blir det en både kul och nyttig rehabiliteringsform som är vanlig utomlands, men som snabbt växer även i Sverige. Hundarna har en lugnande effekt på många patienter och hjälper dem att träna sin motorik liksom minnesträning för dementa. (även bilden ovan är hämtad från smp)

Motorik tränas bland annat genom att patienterna får borsta hunden! Man kan fråga sig vem som egentligen är herrskap och vem som är tjänstefolk? Hur är det hemma hos er? Här hemma är det definitivt vi människor som är tjänstefolket. Det är vi som ger hunden mat, borstar dem, klär på dem, klipper klorna och leker med dem. Det allra bästa är nog att vi trivs väldigt bra med det! Så här hemma finns för tillfälligt ingen tanke tanke på strejk eller uppror hos tjänstefolket! Det finns dock en gräns, det får inte bli för många hundar här hemma.

Som sagt i väntan på Downton Abbey så lever vi som herrskap och tjänstefolk här hemma. Jag gjorde en quiz om vilken karaktär i serien jag mest liknade, men kan inte påstå att det stämmer på min roll här hemma! Men vem har sagt att film är verklighet? Nu ska jag passa upp på herrskapet här hemma, de säger att de vill ut och leka i snön!7 kommentarer:

Sofie sa...

Ja är är vi också lägst i hirarkin :) Vem tjänar vem egentligen hahaha. Vi tror att det är djuren som tjänar oss men de har oss ju lindade runt tassen.

Det där med hund på recept är intressant då jag skrev ett projektarbete om hur djur kan användas i våren när jag utbildade mig till skötare. En intressant sak som vi läste då var att akvariefiskar hade gjort att alzheimerpatienter ökade i vikt och att det spelade roll var akvariet stod. Det tycker jag var riktigt intressant. Synd bara att djur inom vården ännu är lite tabu.

Team Nelson / Ordringen. sa...

Härligt inlägg. Här passas det nog upp en del också,men Nelson tycker om att jobba så klövjeväskan åker på ibland bl a.

Livet och vardagen sa...

så sant som det är sagt:-)

Dame Eliza sa...

Ha ha ha! Javisst är hundarna överklassen i vår hem! Jag tänker ofta att det skulle vara ett lyxliv att vara hund eller katt hos mig själv! Och jag älskar verkligen Downton Abbey, kläderna och huset är så fantastiskt!

Quila o Ronja sa...

Wow, det fungerar!!! Har testat flera ggr i går, men jag skrev på din andra blogg.
Håller med dig fullständigt, att hundar borde finnas på recept. Dom är riktig "Må-bra-medicin". Men jag gissar att det lär dröja, innan det kan bli verklighet.
Allt gott

Eva sa...

Gör ett nytt försök...
En av mammas taxar, svart/röde dvärgen Lukas, hade ett mycket speciellt skall som helt klart kunde översättas med "PIGAN!!!"...:) (Ett annat skall skvallrade när "brorsan" gjorde nå't fuffens.) Så där fanns inte mycket utrymme för funderingar kring ordningen!
Jag har läst om hundar som hjälpt barn med lässvårigheter. De får läsa högt för en hund, som ju håller sig för god för att kommentera eller rätta eller "hjälpa" och skynda på. Mycket goda resultat blev det!
SV "Virus" var visst ungdomarnas idé:något pyttelitet som slänger sig över alla! Kanske en god beskrivning av dvärgspets:) Vi har en liten Roxy här nu också, 7 mån, och för henne är det perfekt!

Elin sa...

Ja, visst är det en fin present att ge bort också? Vet också flera som skulle uppskatta att få per mobergs vin i present, bra ge bort -grej när man går på middag =)