tisdag 10 januari 2012

Nya införselregler

Då har vi nya införselregler till Sverige, som är anpassade till EUs regelverk. Slopad antikroppskontroll för rabies samt avmaskning av dvärgbandmask för hundar som reser inom EU. Faktum är att det gäller från och med 1 januari 2012. Sverige har tidigare fått ha dispens då vi räknats som ett helt rabiesfritt land. Nu ska vi ha samma regler som andra EU-länder.

Det innebär att vi kan importera hundar till Sverige från EU som är betydligt yngre än tidigare. Förut behövdes antikroppskontroll för rabies som innebar att en ny import ofta var nästan ett år innan den kunde resa in till Sverige. Fortfarande ska hundarna vara rabiesvaccinerade. Dessutom slopas kravet på att avmaskning mot dvärgbandmask måste göras av veterinär och skrivas in i passet. Fortfarande rekommenderas dock att hundarna avmaskas mot dvärgbandmask.

De nya reglerna är på både gott och ont. Det finns ju en viss risk att vi får in hundar som vaccinerats mot rabies men som inte utvecklat antikroppar. Det har jag varit med om flera gånger! Samtidigt är jag som uppfödare glad att man nu kan ta in yngre valpar då det inte är lätt för en ettåring att byta land och miljö. Det blir nu även lättare att resa med hund! Jag planerar för tillfället inga nya importer men vet vilket jobb det varit att anpassa importerna till det svenska livet! Den enda import jag kunnat ta in som valp är Siuxsie som via övergångsregler fick komma in till Sverige som ung valp.


Här är Csigoras importer genom åren:

Siouxsie:

Cseles:


Ebba:


Zelda:

Nala:


Csiriz:


Cidri:

Dessutom har vi varit utomlands och parat våra tikar samt importerad frusen sperma. Med numerärt så små raser som puli och kuvasz gäller det att bredda genpoolen. Det är vid ökad inavel som sjukdomar annars tar fäste. Som det är nu räknas såväl puli som kuvasz som jämförelsevis friska raser. Det är jag verkligen glad över och är något som måste bevaras!

3 kommentarer:

Team Nelson / Ordringen. sa...

Intressant.
Ulf

Grabbarna boys sa...

Håller med ovan...intressant!
Men som du nämner är det på gott och ont med de nya reglerna!
Vov o kram!

Cruellas sida sa...

Har försökt att sätta mig in i de nya reglerna...då jag drömmer om att vandra med mina hundar i Österrike.
Tack för värmande kommentarer på våran blogg ang. Ådi.