söndag 16 september 2012

Musikaliska hundar

Den 28:e maj 2010 skrev jag ett blogginlägg om när Lou Reed och hans fru Laurie Anderson höll en konsert för hundar i operahuset i Sydney. Här kan ni se ett klipp från den konserten:Musiken ligger på så hög frekvens att enbart hundarna uppfattar alla tonerna. I klippet ovan hör vi i alla fall hundarnas reaktion.

Musikern och performance-konstnären Laurie Anderson har precis varit på sverigebesök, först med ett seminarium under torsdagen och därefter med föreställningen Dirtday dagen efter. Även här har hunden en central roll. På Svenska Dagbladets kultursida igår skriver konsvetarnen och kulturskribenten Anders Björkman om föreställningen. Alltid lika kul att läsa om hundar på kultursidorna! För hundar är onekligen en stor del av vår kultur och involveras i våra normer och värderingar.

Under förställningen berättare Laurie om sin cancersjuka hund Lolabelle, hur musiken varit en del av rehabiliteringen. Laurie visar filmsekvenser när Lolabelle spelar jazz på sin keyboard! Tyvärr så är Laurie redan i USA i skrivande stund så vi som missade föreställningen får nöja oss med detta exempel:Vackert eller inte? Det kanske inte är det viktigaste. Det intressanta är hur ljud och toner onekligen har betydelse för både oss människor och hundar oavsett om vi kallar det för musik eller oljud!

5 kommentarer:

Eva sa...

Instant feedback i alla fall:)
Jag är SÅ dålig på musik! Notorisk P1 lyssnare...
Men jag minns väldigt väl när Aktuellt rapporterade att Charles Aznavour (stavning...) dött. Jesper låg och sov men satte sig käpprak i fåtöljen och lyssnade! Har han aldrid gjort vare sig förr eller senare.

Ulf sa...

Återkommer med en kommentar senare, men höll på att sätta maten i halsen av skratt när jag läste Evas kommentar. Vilken chansonälskare till katt.

Ulf sa...

Blir alltid lite tveksam när människan ger sig in i det här gränslandet. Är helt enkelt rädd att det ska bli obehagligt för hundarna. Vi vet för lite än.
I det andra klippet är det lite intressant ändå, för dels så matas ju hunden med godis för att utföra en handling - det hade kunnat gå att nöja sig med den kommentaren. Då kan man ju få en hund att göra vad som helst i princip.. men ! hundjäkeln har ju feeling och sätter en del goa synkoper t o m.
Tänk om man hade fått ett liv till!! Då hade jag nog velat forska om detta.

Elin sa...

jag och hundarna satt precis och titta på klippet och jag vet faktiskt inte riktigt vad jag tycker. Känns lite knäppt med en konsert för hundar.

Elin sa...

Tack!!