torsdag 6 september 2012

Dvärgbandmask i Västerbotten?

För någon halvtimme sen började allsköns media återge en kort artikel författad av TT. Faksimilen här intill berättar storyn.

Alltså: 1 - någon bosatt i Västerbotten har smittats med parasiten dvärgbandmask.
2 - denna någon uppges vara svensk.
3 - denna någon uppges vara kvinna.
4 - masken är farlig.
5 - masken sprids främst av rävar.
6 - masken har länge varit vanlig i Centraleuropa men inte konstaterats på svensk mark förrän 2011.

Larmet går!

Men vänta, stod inte något mer i den korta texten? Jodå: 7 - den svenska kvinnan från Västerbotten har med största sannolikhet smittats under en resa nere i Europa, meddelar Smittskyddsinstitutet.

Okej. Tråkigt för den drabbade kvinnan, men sannerligen ingen anledning skriva någon alarmistisk text. (Vilket inte heller TT gjort - den korta notisen är helt korrekt.) Trodde man. Tills Västerbottens-Kurirens rubriksättare träder in på scenen.


Detta är att skrämma upp människor i allmänhet och hundägare i synnerhet i onödan. För den dvärgbandmasken Västerbottens-Kuriren skrämmer oss med, finns inuti den svenska kvinnan som smittats utomlands. Och inte ute "i länet".

SVT drämmer å sin sida till med rubriken "Första svenska fallet av dvärgbandmask".


Det är måhända korrekt. Men samtidigt vilseledande. För den viktigaste uppgiften, numrerad 7 här ovan, att personen med största sannolikhet inte smittats vare sig i Västerbotten, Norrland eller ens Sverige, förtigs i rubriken. Då blir effekten alarmistisk. Då leder journalistiken fel. För vi ska ha mycket klart för oss, att många läser rubrikerna, kollar bildtexten och hastar sen vidare till nästa, och nästa... Många läser inte ens ingressen, och sannerligen inte långa texter på tio rader eller mer.

Då är rapporterna från Sörmland något mer oroande. Men ändå långt ifrån alarmerande. SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, har slutligen analyserat de nära 800 prover av rävspillning som samlades in 2011. Mindre än en procent uppvisade dvärgbandmask. Det är illa, men spridningen förefaller ha varit mycket lokal hittills. Se spridningskarta från SVA t ex här.

Jag vill betona att SVA's bedömning är, att risken för spridning av dvärgbandmask till människa i Sverige är "mycket liten.". Vilket också bekräftas i själva VK-artikeln av den smittskyddsläkare från Västerbottens läns landsting och vars intervjusvar återgerges.

Vi har tidigare uppmärksammat inälvsparasiter t ex i dessa inlägg, som kan vara av intresse att läsa: http://socialahundar.blogspot.se/2012/01/spridning-av-dvargbandmask.html,
http://socialahundar.blogspot.com/2012/04/regeringen-bombar-ta-skydd.html,
http://socialahundar.blogspot.com/2011/03/farliga-ravar-naiva-manniskor.html.

Vi kan avslutningsvis konstatera, att inga dvärgbandmaskar ännu hittats på Västerbottnisk mark. Ankor uppges dock ha synts till. På flera platser i medielandskapet.


7 kommentarer:

Calle Seleborg sa...

Sanningen är den att ca 10 människor per år drabbas av dvärgbandmaskar efter vistelse i smittade områden utomlands, mest pga av okunskap om hur man skyddar sig. Men eftersom man inte gör något för att minska stammen av smittspridare, rävar och vargar, kommer efterhand hela Sverige att bli drabbat. Men våra politiker som i huvudsak rör aig i stadsmiljöer smittas inte. Därför är det inget problem. Det drabbar ju inte mig.

Dan Porsfelt sa...

Hej Calle. När du skriver att "ca 10 människor per år drabbas av dvärgbandmaskar efter vistelse...", då menar du i Sverige boende som smittats av hundens dvärgbandmask, väl? Rävens dvärgbandmask har vi väl inte sett så många smittade av väl, tidigare?

Har du nån trovärdig källa på farhågorna rörande risken för eskalerande utbredning om inte rävar och vargar skjuts av, så skulle jag vara tacksam om du meddelade mig den!

Har själv svårt se att ökad vargjakt skulle på något sätt påverka graden av spridning från de två, extremt begränsade områden där rävens dvärgbandmask någonsin upptäckts i landet. Men jag är mottaglig för välgrundade argument.

Sara sa...

Det gäller att läsa det finstilta också eller i detta fallet inte bara rubriken men skrämmande än då och jag hoppas aldrig masken kommer sprida sig i Sverige.

Dan Porsfelt sa...

Sara, jag är lika usel och effektsökande som de jag skriver om, jag vet ;)

Ulf sa...

Tyvärr är det alltid svårt att ta tillbaka något som spridits i media.Även om tidningen korrigerar sig och dementerar delar så är skadan redan skedd.

Cruellas sida sa...

Jaaaa...rykten sprids snabbt. Man får ta allt som skrivs med en nypa salt.

Elin sa...

hua, det kryper i kroppen i mig. äckliga maskar :S