tisdag 17 april 2012

Äntigen ska här bli kuvaszvalpar!

Nu är det drygt två år sedan jag hade en kuvaszkull. I helgen var jag dock i värmland och parade min fodervärdstik Bella-Bus! Allt gick bra och nu ser jag fram emot valpar om nio veckor. Bella och Gulyas blev  riktigt kära och tydde sig till varandra hela helgen!


Bägge föräldrarna är utställningschampion men det allra viktigaste är att båda är väldigt trevliga och sociala. De är också friska och sunda individer med hd A, armbågar utan anmärkning, ögonlysta utan anmärkning samt helt fria från PRA-prcd. Gulyas har höjden och pigmentet som Bella behöver och även om en valp skulle ärva det sämsta från båda föräldrarna så kommer de med största sannolikhet bli mycket friska och trevliga sällskapshundar.


SE UCH
Brave and Beauty Waltzing Mathilda
Hd A  Ed UA  Öga UA
prcd PRA Clear


Kuvasz är ju ingen ras som någonsin kommer bli numerärt stor då du måste vara rätt duktig med hund för att klara av dem. Det funkar varken med gamla brukshundsmetoder som med enbart Immi- filosofi.


SE UCH NO UCH
Sorschies Szép Gulyás
Hd A  Ed UA  Öga UA
prcd PRA Clear


Kuvasz är ingen ras som är road av hårt arbete men den vill gärna vara med. Du bör inte heller gå i kamp med en kuvasz utan istället locka hunden till goda vanor. Fundera också på hur omgivningen är organiserad för att hunden ska slippa hamna i obekväma situationer eller skapa dåliga vanor.



Samtidigt måste du ta tag i din hund om den vill slåss eller attackera en annan hund eller människa. Här råder nolltolerans. Det räcker alltså inte enbart att belöna rätt beteende, även om detta är det bästa sättet att skapa bra rutiner. Du måste även  få hunden att förstå att det finns gränser som inte tolereras. Inte många sådana men de allra viktigaste. Du måste dock passa dig för att bli en gnällig nej-sägare, då tröttnar kuvaszen på dig.



De flesta som har kuvasz tänker inte på allt detta utan det finns där som ett självklart tänkande. Då är kuvaszen en jämförelsevis enkel ras. Den är lugn, extremt tålig och kelig. Hemma vaktar den sitt revir medan den är öppnare på bortaplan. En kuvasz på rymmen är sällan en farlig hund då den helst undviker kontakt med människor och andra hundar som den inte känner. Den gillar helt enkelt att ta sig en promenad men det bästa är givetvis om dessa promenader är tillsammans med husse eller matte! Jag tycker därför att man bör ha en inhägnad tomt om man skaffar sig en kuvasz.

 Gulyas Lillmatte med sin egna hund!

 Om nio veckor kan ni räkna med att den blogg kommer bli överfylld av valpbilder! Stort tack till Anna-Lena för en trevlig helg och tack till Christel och Conny som lät mig låna deras ögonsten och tack för skjutsen till tåget. Bella och jag åkte nämligen tåg upp och ner. Det var första gången för Bella men hon fixade det galant!

20 kommentarer:

Quila o Ronja sa...

Vad kul!!! Nu håller vi alla tummarna, för massor av "goa" små valpar :-)
Ha en fortsatt bra dag!

Humlespunk sa...

Vad underbart! Och vi håller också tummarna för att allt går jättebra :)
Och så ser vi fram emot valpbilder, hualua vad mysigt!

Katarina sa...

Vad roligt!

Siriosmilla sa...

Så roligt! Vi håller tummar och tassar och ser fram emot många härliga valpbilder!

Sara sa...

Vad roligt med valpar håller tummarna att det blir ett gäng :)!
Tycker dina tankar om hur en Kuvasz ägare ska vara är så himla bra och jag tror att alla hund ägare skulle ta till sig lite av det du skriver så skulle det bli lättare sen finns det så klart lättare och svårare raser :)

Quila o Ronja sa...

Sv. Jaa, men det är svårt att tro! Det är väl samma med dina hundar? Ser stora och tunga ut, men är väldigt smidiga :-)

Grabbarna boys sa...

Jättekul...hoppas allt går bra!
Vov o kram!

Malin/BilboBlueEyes sa...

Åh, vad spännande!
Ser fram emot massa valpbilder! :-)

Urban Medin sa...

Å vad roligt, hoppas allt går bra och att det blir lika fina som sina föräldrar :)

Team Nelson / Ordringen. sa...

Det var roligt att läsa. Du presenterar rasen så bra också.
Nu håller vi tummarna för att allt ska gå som ni hoppas.

Sofie sa...

Vad kul att ni ska ha valpar :) Bra presentation för rasen och bra att du tog upp att man måste använda sig av båda metoderna. Sunt förnuft helt enkelt. Men så stora de var när de stod bredvid lillmatten. Jag trodde nog faktiskt att de var lite mindre ;)

Urban Medin sa...

Hej igen, pratade med en dam igår som har en borderterrier. Den hade anfallit en Kuvasz hanne och varit helt galen. Den tyckte huvudtaget inte om andra hannar sa hon. Hunden hade hon haft lös och terriern hade slitit loss päls från kuvaszen. Inte en min gjorde kuvaszen och damen bad senare ägaren om ursäkt, men nog om det. Det fantastiska är att denna Kuvasz inte gjorde en min av att försvara sig? Det kan vara bra att vara stor ibland! :)

Dame Eliza sa...

Åhh, vad roligt med valpar! jag ser fram emot många ursöta bilder på dem sen! Det verkar vara en en mycket speciell ras. Är det inte de som används för att vakta boskap och hålla rovdjur borta?

Elin sa...

Va roligt med valpar!! =)

Anna, Kompis o Daisy sa...

Vad roligt! Vi håller tummar och tassar för att det ska komma många fina, friska, härliga valpar om sisådär en 60+ dagar! :)

Monica Andersson sa...

Hej!
Vilka härliga hundar. Och vad roligt med en ny valpkull. Har haft Newfoundlandshundar och fått valpar efter dem. Det var så spännande och intressant. Önskar er lycka till.
Kram/Monica

Lyckopiller sa...

Härligt! Vad spännande!

Monica Andersson sa...

Sv. Det blir nog inte bättre imorgon, för jag har fått blödande magsår. Igen... Det blir lasarettet igen...
Kram

Anonym sa...

Besök gärna www.djurparadiset.com

mvh
Linda

P.S Hundar sa...

Det låter lite likt den Pyrenéerhund som vi haft!
Den dagen vi skaffar får vill vi ha en "fårhund", är det något du tror Kuvaszen kan passa till i dagens läge? :)