Hundens roll i samhället ur ett sociologiskt perspektiv. Som uppfödare av puli och kuvasz delar jag även med mig av min vardag med mina hundar.
tisdag 19 juni 2012
Bidrag från länsstyrelsen för hundköp
I skuggan av den otäcka vargolyckan på Kolmården häromdagen har vargdebattens vågor nått närmast tsunamihöjd. Jag är personligen för att vi har en vargstam värd namnet i landet. Jag tror att den kan vara rätt avsevärt större än idag. Jag är inte främmande för att tillåta jakt för att hålla den hanterlig. Jag är för skyddsjakt, efter varg eller andra rovdjur som visar ett avvikande och för människor eller djur synnerligen farligt beteende. Så - en sorts personlig deklaration.
På det småländska höglandet är inte vargen något frekvent inslag i skogen och sannerligen inget problem. Men vi får inte glömma att vargen lokalt kan utgöra en fara för tamboskap och liknande. Dock visar Rovdjursföreningen och Agrias genomgång av dödsstatistiken att för varje enstaka vargdödad hund sköt jägare själva, av misstag ihjäl 1,75 jakthundar.
Men för boskapsuppfödare i vargtrakter finns hjälp att få! Länsstyrelsen i Dalarna gav enligt Jaktjournalen en man i Leksand 10000 i bidrag för inköp av en flockvaktande hund. Boskaps- och herdehundar är faktiskt ett effektivt verktyg för att skydda djurflockar. Under århundraden har dessa raser framavlats för att självständigt jobba med att skydda boskapsflockar. Både genom att avskräcka från angrepp och att varna, men också fysiskt attackera angripande rovdjur.
Vi föder själva upp en av dessa flockvaktande raser - ungersk Kuvasz. Det finns flera andra liknande raser i vårt land, många samlade i Svenska Bergs- och herdehundsklubben (SBHK). I Sverige är det ännu inte ett väldigt utbrett fenomen, men i många andra länder i Europa och Asien är detta normalt. Och många av dessa länder har avsevärt större vargpopulationer än Sverige har. Norska Bioforsk har skrivit ett större antal rapporter i frågan som du kan hitta här. Svenska Viltskadecenter har förra året utvärderat försök med boskapsvaktande hundar i Sverige och rekommenderar fortsättning i sin rapport som du hittar här. Agria har skrivit en artikel i ämnet.
Och underbara kuvaszvalpar hittar du här!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar