fredag 15 juni 2012

Hund i äldrevården - bra initiativ!

Göteborgsposten skriver idag om ett projekt som syftar till att träna hundar till att arbeta i hemtjänsten. En av arbetsuppgifterna för hundarna är att kunna slå larm om vårdtagare ramlat eller liknande. Men viktigast är nog den stimulans som hunden kan ge till omsorgstagarna. Liksom "klibarheten' och den närhet som en hund kan ge bara genom att vara med. Verkar vara ett jättebra initiativ! I grund och botten tror vi ju att våra sällskapsdjur stängs ute från för många ställen i vårt senmoderna samhälle. Likaså tror vi att sällskapsdjurens interaktion med människor har positiva effekter på många plan.

Projektet som beskrevs i artikeln innefattar också träning av hemtjänstpersonalen som förare tillsammans med hundarna. Ett samspel mellan personal och hund till äldres fördel alltså. Projektet bedrivs i Härryda kommun, strax öster om Göteborg. (Tänk flygplatsen Landvetter - vi fick också googla fram var Härryda kommun exakt ligger...) Kursen ges av Line Steffensen, välutbildad hundkonsult från samma kommun. Du kan läsa lite mer om projektet på Lines hundskolas hemsida.

Det verkar finnas del belägg för att människors interaktion med sällskapsdjur är såväl hälsobefrämjande som utvecklande. Alltså sägs det också finnas goda argument för att i mycket högre grad än idag föra in sällskapsdjur i den typ av omvårdnande verksamheter som hemtjänst utgör. En svensk publikation som sägs utgöra en översikt över forskningen kring detta presenterades t ex för ett par år sen (Manimalisrapporten 2009). En rätt spretig text är det dock, som faktiskt ger upphov till en hel del frågor.

Internationellt finns en sammanslutning kallad IAHAIO. Den lite krångliga bokstavskombinationen står för International Association of Human-Animal Interaction Organizations, som vart tredje år arrangerar en större konferens, senast i Sverige. Sociala hundar har tidigare berört detta här. Det är i sig jättebra att stödja forskning kring frågor om dessa frågor. Jättebra att forskningsresultat förs ut och kan omsättas i praktisk handling - det finns ofta ett stort glapp mellan universitet och praktiker, organisationer som IAHAIO som själva bildar, eller ger förutsättningar för, en mötesplats för forskare och praktiker (i det här fallet folk som arbetar med hemtjänstens omvårdnad) är guld värda.

Men, man får aldrig glömma att det är en organisation som medvetet betonar de positiva sidorna, det är ju deras raison d'être - deras existensberättigande! En intresseorganisation. Lobbyister skulle man kunna säga.Vi menar att det finns en risk att "negativa" forskningsresultat "glöms bort" när man har de positiva glasögonen på. Det finns också en risk att man inte ställer alla relevanta frågor i en studie, där uppdragsgivare är en organisation som IAHAIO eller, i Sverige då Manimalis (vars hemsida ligger nere). I samband med detta inlägg började Dan titta lite närmare på den aktuella forskningen och de ideella organisationer som finns kring detta. Frågan är dels vilken forskning som ligger till grund för ställningstaganden och lobbyism. Det kanske rör sig om "forskning"? Dels handlar det om ett mer generellt problem med spridningen av nya former av organisering av arbete, t ex i vård och omsorgsverksamhet. Dan återkommer till detta längre fram!

Dan Porsfelt har ju gästbloggat på Sociala hundar flera gånger nu och vi har bestämt att han kommer vara medförfattare i denna blogg framöver för att ge ytterligare tyngd åt det samhällsvetenskapliga perspektiv denna blogg vilar på. Dan har doktorerat i arbetsvetenskap och under många år arbetat som universitetslektor vid nuvarande Linnéuniversitetet, där han undervisat i bl a sociologi, socialpsykologi och ledarskapsutveckling. Men i första hand är han forskare och författare när han inte ägnar sig åt våra hundar. Christina kommer givetvis fortsätta att skriva här i bloggen men är just nu fullt upptagen med en tik som ska valpa och även mycket arbete med CSiGORAs hundbutik. Räkna med att det kommer bli mycket valpbilder framöver!

Dan och Christina

3 kommentarer:

Sara sa...

Valpar :)

Vad roligt

Trevlig helg

Quila o Ronja sa...

Åh, vad härligt med valpar! Hoppas att alla mår bra.
Grattis till er
/Susanne

Cruellas sida sa...

Har ju själv med mig mina hundar på mitt arbete i vården och ser varje natt jag jobbar vilka positiva inverkan det har på sjuka människor.