måndag 18 juni 2012

En riktigt dålig debattartikel från Jaktakademin

Har avhållit mig från att gå in i debatten om varg och jakt på dessa. Det sägs så mycket dumt i den debatten att jag liksom inte vill vara med. Jag har sett varg på Järvzoo, liksom. Vad kan jag tillföra? Men nånstans blir bägaren fylld. Och den droppe som fyllde min bägare var Peter-Lorentz Johnsson, utbildningsansvarig vid något som heter Jaktakademin, som fick en debattartikel publicerad i Aftonbladet idag.

Det är en kort, men ändå sällsynt illa formulerad text som den utbildningsansvarige vid "Jaktakademin" lyckats prestera. Snubben gör sig i artikeln till talesman för "300 000 jägare som unisont skakar på huvudet när denna händelse skriver tragisk historia 2012". Jag råder er att själva läsa texten (tar 1 minut). Skulle ni anställa en människa som presterar en så usel text, i rollen som utbildningsansvarig? Jag häpnar. 

Peter-Lorentz Johnssons slutkläm är följande: "Vi lär väl aldrig få uppleva att vargen blir vegetarian." Nä, du Peter-Lorentz, det har du säkert rätt i! Vi lär nog inte få uppleva att de 300 000 unisont huvudskakande jägarna du representerar blir vegetarianer heller? Hur ska vi lösa det problemet tro?

Min enkla poäng är, att det är inte rimligt att använda ett avvikande beteende bland tamvargar i fångenskap som intäkt för hur den vilda vargen fungerar i den natur som den har minst lika stort berättigande till som landets 300 000 huvudskakande jägare.

Vad som hänt är en tragisk olycka. Dessutom en olycka framtvingad av människors handlande. Låt det stanna vid det.


/Dan Porsfelt


Se även: SvD, SvD, DN, LO, HD
Blogg: Cattas bubbla, Dagens kommentar,
Svar på debattartikeln från Johnny Höglin

6 kommentarer:

Johan sa...

Obetalbart inlägg!
Det var stor underhållning att sedan läsa "debattartikeln!.
/Johan

Sofie sa...

Ja debatt artikeln var verkligen dålig. Obeskrivligt dålig.

Vanja sa...

Bra rutet!

Jag vet i alla fall en jägare som har betydligt lättare för att formulera sig, som INTE skakar på huvudet i unison takt med sina medjägare i vargfrågorna och det är Jan Guillou. Det tycker jag säger allt om det mesta när det gäller sådana som herr Peter-Lorentz.

Dame Eliza sa...

Håller med till hundra! Bra inlägg!

Anonym sa...

Spännande då att med tanke på hur stort utrymme en varg kräver för sin jaktmark- hur det ska gå ihop med hur människor lever. Det går att tro att vargar är söta och snälla djur som lever i skogen, men samtidigt påverkar dess existens så många människors vardagliga liv och dagliga arbeten. Det är kanske svårt att förstå för folk som bor i staden eller inte nyttjar naturen på samma sätt som många människor men vissa människor är fortfarande beroende av naturen för sitt dagliga levebröd. Det handlar inte om rädsla för vargen, utan att man helt enkelt inte skickar runt vargar som de inte hade något eget tänkande. Flera vargar har skickats ned till mellansverige för att sedan flytta upp igen. Till och med de vargarna förstår att de inte hör hemma i mellansverige- så varför gör inte människan det? Vill ni ha en vargstam får ni helt enkelt se till att ta bort samernas rennäring, och se till att renarna blir vilda. Sen kan ni ha hur mycket varg och annat som ni vill.

anna sa...

Ville bara hälsa att jag tycker det är kul att Dan får möjlighet att gästblogga här ibland - uppskattar verkligen hans texter :)

Och, ja. Vi torde nog kunna anta att det inte var speciellt många sökande till posten som utbildningsansvarig på Jaktakademin... Eller speciellt höga krav på tillträdanden...