onsdag 1 augusti 2012

Matematikens lagar gäller inte i hundavel

Jag hatade matematik när jag gick i högstadiet och gymnasiet. Lyckligtvis kunde jag övertyga först studievägledaren och sen rektorn på Spånga gymnasium att jag kunde få slippa matten i årskurs 2 och 3. På ekonomisk linje... Är nog inte helt vanligt! Alternativet jag såg framför mig var att ge mig ut på sjön och jobba på oljetanker, som min morbror Sven. Nåja, jag slapp eländet och tragglade mig i alla fall igenom de tre åren.

Frågan är vilken användning jag haft av den matematik som pressades i mig efter, säg årskurs 6? Inte mycket. Faktum är att första gången i mitt liv efter ettan i gymnasiet, som jag ställt upp en ekvation för att lösa ett problem i det verkliga livet var när jag fyllt 46 år. Trettio år hade passerat då...

Men idag vill jag återkoppla till matematikens "underbara" värld. För ett vagt minne säger mig att matematiska regler i något sammanhang säger att "minus gånger minus blir plus". - x - = +, alltså. Men plus gånger plus fortsätter vara plus. Alltså + x + = +. Ok, vi får väl köpa det.

Siouxsie Sioux - Storskällare (+)
Charlie George - Storskällare (+)
Men gör sen ett litet experiment! Byt ut plussen i den senare varianten mot de två skälligaste puli du har. I vårt fall Siouxsie Sioux och Charlie George. (Den förstnämnda ohotad på tronen...). Para dem. Vad blir resultatet. Matematikens lagar säger att det ska bli ännu en riktig storskällare! Alltså Siouxsie Storskällare x Charlie Storskällare = Riktig j-la skällapa...

Misha - Knäpptyst (-)
Vi gjorde som bekant testet och kan glatt konstatera att matematikens lagar inte gäller hundavel. I alla fall när det gäller puli! För Siouxsie Sioux x Charlie George = Misha! Och Misha är den absolut tystaste hund vi nånsin haft. Han skäller inte i onödan precis. Vilket är grymt skönt!

Alltså: Storskällare x Storskällare = Knäpptyst. Eller + x + = -.... Quod erat demonstrandum.

Jag visste det ju hela tiden. Matematiken efter årskurs 6 suger. 

I övrigt firar vi 100 000 sidvisningar på bloggen Sociala Hundar med ett högt skall! Sen korkar vi likt Tillväxtverket ,Vinnova, politikerna i Almedalen och det privata näringslivet upp champagnen och drar av momsen...

8 kommentarer:

Team Nelson / Ordringen. sa...

haha du är för j-a bra. Ursäkta svenskan. Annie Lööf skjuter till nya pengar så det är bara att korka upp skumpan. Grattis.
Som avelexpert - 3 biologiska o 2 bonusar - så resonerar jag så här.
En storskällare plus en storskällare då slår man i taket s a s. Det går inte att skälla så mycket. Alltså börjar det om från noll. Enkel matematik:)

Vanja sa...

Du vet... ungar brukar försöka bli lite lite annorlunda än sina föräldrar... ;)

bloggare på icedaniel.se sa...

Kanske dax för Annie Lööf att avgå ?

Sara sa...

Haha så bra kanske nåt att åka runt och föreläsa om i skolorna ;O)

Quila o Ronja sa...

Hahaha, skitkul inlägg........som det ligger mycket i!!! Tror precis som Nelson! Skällare + skällare = går inte, så det börjar om från början :-)
Ha en bra helg

Britt Marie o Rudi sa...

Här har vi en som gick ut gymnasiet med en etta i matte, så jag vi förstår varandra precis, tror jag. Fast jag gick halvklassisk linje och lärde latin i stället, också en nyttig kunskap i livet.

~~Sara~~ sa...

Ingen regel utan undantag *skrattar*

Underbart inlägg :)

Kram

Anna, Kompis o Daisy sa...

Ha ha ha! Ett av det roligaste inläggen jag har läst på länge! :-D TACK!