måndag 6 augusti 2012

Plagierande hundbloggare

Blev idag uppmärksammad av en läsare på att en hundblogg driven av en uppfödare i Värmland regelmässigt plagierat texter jag eller Christina skrivit och publicerat här på bloggen Sociala Hundar. Jag tycker det är lågt. Har man inte den kreativa förmågan att skapa egna texter, så kanske man ska fundera på att lägga ner sin blogg. Ett tips bara.

När jag gick igenom texterna på bloggen ifråga, slogs jag ju av den ojämna textkvaliteten. Som före detta universitetslektor är det något jag lärt mig vara en stark varningsklocka som indikerar möjligt plagiat. Ja, stöld med andra ord. Jag bad Christina kolla om hon hade skrivit ett av de inlägg som hade en mycket högre kvalitet än många andra. Det var inte hennes, men hon kände igen det. Och visst även det var stulet, från Kennel Skybars läsvärda blogg.

Personen som stulit inläggen presenterar sig som hunduppfödare sen lång tid tillbaka. Hon redovisar att hon suttit i rasklubbsstyrelser och länsklubbsstyrelser. Ringsekreterare dessutom och håller kurser. Och som lök på laxen är hon "strax klar kennelkonsulent". Samt akademiskt utbildad. Det är alltså inget snack om att personen inte skulle veta var gränserna för plagiat och brott mot upphovsrättslagen går.

Att man beter sig så, som den här texttjuven gör, är tyvärr inte helt ovanligt. Och det är beklagligt. Att man i den positionen hon har gör det mot en annan medlem i samma klubb (Svenska Kennelklubben) och uppfödarkollega, det är dessutom taskigt. Självfallet strider det mot SKK's etiska riktlinjer och mot andan i SKK's grundregler också. Förutom då att vara rent brottsligt.

Vi har krävt att samtliga stulna texter i sin helhet avlägsnas från den aktuella bloggen under dagen. Vi har också krävt att bloggägaren som stulit våra texter publicerar en ursäkt. Också det under dagen. Om inte, så blir vi tvugna att gå vidare med detta. Jag avstår från att länka till den blogg som plagierat våra texter i detta läge. Jag hänger heller inte ut bloggaren och uppfödaren som stulit dem med namn nu. Givetvis kan det komma att ske i ett senare skede, dock.

Usch. Lika tråkigt som ösregnet att skriva detta.

UPPDATERAT 120808: Jag är som ni sett inte alls tillfreds med den "ursäkt" som Elisabeth Wahlström, kennel Uppercout, publicerat på sin numer borttagna blogg på sidan http://www.simplesite.com/Uppercut/.
Jag har dessutom blivit uppmärksammad på att Elisabeth Wahlström stulit, plagierat texter från minst fyra andra välskrivna hundbloggar. Även om Elisabeth Wahlström plockat bort hela sin blogg, finns den kvar i cachat format på Google. Självfallet har jag laddat ner hela bloggen för att dokumentera stölden.

Vad Elisabeth Wahlström från kennel Uppercout gjort är alltså brottsligt och dessutom satt i system. Det är dokumenterat, hon har offentligt erkänt plagiatet och bekräftat det via e-post. Jag har således inga betänkligheter över att här publicera vem det är som plagierat vår och andras bloggar. Jag har riktigt svårt att förstå hur en person som haft förtroendeuppdrag i Svenska Boxerklubben, ansluten till SKK, kan göra så här mot andra SKK-medlemmar. Jag undrar också hur Elisabeth Wahlström handlar rent etiskt under sina uppdrag som ringsekreterare och under de många hundkurserna som hon ger, om hon inte kan uppträda hederligt i ett sånt här sammanhang?

10 kommentarer:

Marie Ström sa...

Fy så lågt! Men idag verkar allt vara lovligt gods! Själv har jag blivit bestulen på ett foto - en svensk hundtidning som helt fräckt stulit ett foto från min hemsida. Inte frågat om lov! Inte skrivit något i tidningen vart bilden kom ifrån! När jag ifrågasatte vad de sysslade med så spelade de bara sten dumma och låtsade att de fått denna bild som papperskopia... Idag bör man se över och märka allt man publicerar via nätet för folk är makalösa!

Sara sa...

På allvar hur lågt kan man sjunka??!! Hoppas denna männiksa tar sitt förnuft till fånga ber om ursäkt plockar bort texten och sedan skaffar sig ett eget? liv!

~~Sara~~ sa...

Jag antar att detta inte är helt ovanligt...fast det blir inte bättre för det. Man kan ju någonstans i texten framhålla att texten härstammar från ett visst ställe och att man omformulerat texten... Nu är ju inte jag nån professor precis... så jag vet inte ens om man får göra så heller. Men om jag tex plockar en bild från nätet skriver jag var jag plockat den ifrån.

himla trist iaf kan jag tänka mig att det är när sånt här inträffar och jag hoppas för vederbörande att det kommer en ursäkt och en revidering av hennes/hans sida

Kramen

Sofie sa...

Fy vad dåligt. Alla som skriver har ju sitt eget språk och jag håller med. Har man inget eget att skriva så ska man inte skriva nått heller. Men hur kul kan det vara att veta att att bloggen är "falsk" Ska bli intressant och se om en ursäkt kommer och inläggen tas bort.

Eva sa...

Förstår inte hur man har samvete till sådant? Det borde ju kännas otroligt pinsamt att få kommentarer eller så?
Och så mycket enklare att "ta" en idé och hänvisa till om VAR man läst det först och så skriva sitt eget i övrigt.
Brottsligt och inte förenligt med SKK som du skriver, men dessutom bra fjantigt tycker jag.

PS hundar sa...

Sv: Ja älskar att kolla syskon&släktingar till hundarna :) som sagt, se likheter och olikheter!

Elin sa...

Fy farao va lågt!!!

Asta och Freja sa...

Förstår inte ens vitsen med att sno någon annans blogg! Varför gör man det? Man vill väl blogga om sina eget intresse och liv vad det än må vara.

Ann-Margret, Vinja o Bozza sa...

Men jösses vad mycke konstiga människor det finns.... Hur kul är det att kopiera nåns blogg och lägga det på sin blogg.... Kan förstå att man hänvisar till nån hemsida/blogg för man tycker dom skrivit nått bra, men att helt kopiera verkar ju hel puckat.

Hoppas att det löser sig nu då som den som kopierat tar bort det från sin blogg.

Kram

Malin/BilboBlueEyes sa...

Ja, suck vad säger man?
Det är mycket man inte förstår?
Förstår inte poängen alls med att kopiera en annans blogg? Poängen med att författa sin egen sida går ju förlorad...
Den som har lagt ner allt jobb på sin text blir ju inte så glad av att någon snor den och låtsas om det är dras egen. Det är som om någon kopierar någons bok och försöker få den publicerad eller kopierar någons smyckedesign och låtsas att det är deras egen...