onsdag 23 februari 2011

Goda nyttiga ben

Mina hundar brukar få råa köttben då och då. Har dock inte en tillräckligt stor frysbox ännu så att de kan få ben varja dag. Hundarna mår verkligen bra av att tugga på dessa ben. De kan ligga och gnaga på dem i timmar. Tyvärr är det ju så att när hundarna äter färdigpaketerad mat så tillgodoses inte hela "äta behovet", även om de kanske blir mätta. Även valparna har fått riktigt stora oxben att gnaga på.

Förutom att det naturliga ätbehovet stimuleras så motioneras käk- och ansiktsmusklerna. Det rensar även tänderna men det många inte tänker på är att det inte är enbart köttet som innehåller massa nyttigheter utan även själva benet. Mängder av mineraler. Detta är dock inget valparna själva funderar på de tycker att det är spännande att lukta på dem, vässa tänderna på, släpa runt på och givetvis tugga i sig.


Valparna får även smaka på grönsaker, frukt, nötfärs och inälvsmat. Men det är de stora benen som är populärast!

6 kommentarer:

Quila o Ronja sa...

Ingen risk att valpen sätter det gigantiska benet i halsen, hihi
Jättesöta bilder, som vanligt
Kram
Susanne

Team Nelson / Ordringen. sa...

Naturligt gott och nyttigt.

k6 sa...

Finns det inte reglerat av SKK att benet som tuggas på inte får vara större än hunden som tuggar på detsamma? Skrämmande bilder, verkligen! Lite King Kong-känsla, fast omvänt, typ.
/K6 (AKA Vän av ordning...)

Eva sa...

Vilken lycka att få ett så'nt stort alldelese för sig själv!!! Fast jag antar att fler var intresserade...:)

~~Sara~~ sa...

Ja...det är ju inte underligt att det ryker några skor ibland när tugg-/gnagbehovetbehovet inte blir tillfredställt.

Du hittade inget större ben för den lilla att gnaga på ;)

Kram

Leif sa...

Kommer ihåg när katten mötte en älghund (gråhund) och de busade tillsammans. Hunden visade katten sitt älgben och att man kunde gnaga i det.

Marcel blev nyfiken på alla spännande dofter och provgnagde i älgbenet. (Han älskar älgkött). Men tydligen var det alldeles för stort för honom och snart for intresset. De busade vidare.

Att gnaga på kycklingvingar gillar han dock. Små och "fina" ting är mer i hans smak. I övrigt verkade det inte vara någon skillnad mellan hund & katt vad det gäller intressanta ben.