lördag 8 oktober 2011

Hundar bränns levande

En polsk tidning rapporterar om hur de ukrainska myndigheterna förbereder landet för fotbolls EM 2012. En av åtgärderna är att rensa gatorna från hemlösa katter och hundar. Framförallt i Kiev, Kharrkiv och Donetsk eftersom det är här själva arenorna kommer ligga. Enligt tidningen Ukrainska Pravda Zhitya erkänner chefen för miljö och kultur i Kiev att en speciell mobil kremeringsutrustning för hundar köpts in.

Enligt djurrättsaktivister kremeras många av hundarna levande. Djuren placeras i en 900 grader varm ugn och mer detaljerad behöver man kanske inte bli för att  förstå att dessa hundar och även katter möter en plågsam död. Förvisso ska de anställda även ha vapen till hands men att effektiviteten går före "humana" metoder.

Tidningen  skriver vidare att Kiev under en längre tid använt plågsamma metoder för att hålla katter och hundar borta från den offentliga miljön. Exempelvis har man lagt ut gift som rapporteras ge en mycket smärtsam död. Uppgifterna om de mindre trevliga metoderna har spridits på internet och enligt den polska tidningen ska mer än 300 000 namnundserskrifter samlats in för att stoppa kremeringen av levande djur. Vidare uppges att UEFA ska ha gett Ukraina 9000 Euro för sterlisering av de hemlösa djuren. Pengar som ännu inte använts...

Observera att jag här återger en polsk tidning som fått sitt material insamlat av lokala djurrättsaktivister. Någon källkritiskt granskning har jag inte gjort så jag har svårt att uttala mig om hur utbredd denna praktik är. Men jag skulle ju inte skriva dessa rader om jag inte trodde att detta faktiskt äger rum. Att göra städer och platser attraktiva för besökare innefattar många gånger en prioriteringsordning som sällan ställer sig på de svagas sida. Det är inte första gången i historien som hemlösa katter och hundar snarast betraktas som skadedjur och behandlas därefter. Något att fundera på för dig som kanske planerar att åka till fotbolls Em i Ukraina nästa år.

9 kommentarer:

Quila o Ronja sa...

Fy så hemskt!! Jag har svårt att läsa sånt här. Samtidigt är det så klart bra, att det kommer fram.
Kram

~~Sara~~ sa...

Fruktansvärda rader, men jag tror som du att de tyvärr ligger sanning i dom.

Kram

Quila o Ronja sa...

Sv. Jaa, man kan ju inte tro det, men attans vad dom är snabba. Hur är det med din ras, somm dock är ganska lik berner? Stor och tung. Vad väger dom?
Ha en bra härlig dag
Kram

Helena sa...

Fruktansvärt! Jag gråter varje gång jag ser sånt här. Men det bästa vi kan göra för djuren är att utveckla mänskligare samhällen i hela världen där alla känner sig trygga med framtidstro. Ta bara Thailand, där säljs barn till vidriga öden för 10 kr. Om de ser på barn som handelsvaror är de tinte svårt att förstå hur deras syn på djuren ser ut. Och Kina, jag skulle ha mycket svårt att åka till dit, för de behandlar djur (och människor) bedrövligt. Så detta är för mig en tvåvägsaktivitet. Protestera mot behandlingen av djur samtidigt som vi arbetar för en mer jämlik värld.

Team Nelson / Ordringen. sa...

Det är vidrigt. Tänker också i sammanhanget på hur Los Angeles "städade undan" hemlösa inför OS.Säkert likadant i många andra städer inför stora evenemang. Inte riktigt samma sak förstås men det visar hur "viktigt" det är att visa upp en vacker fasad.
Bara att hoppas att det blir en stark opposition mot detta från stora delar av världen.

Grabbarna boys sa...

Ja, vi håller med, det är verkligen fruktansvärt hur oskyldiga djur (och även människor) behandlas.
Vov o kram!!

Anonym sa...

fy fan vad hemskt om det är sant. Men man blir inte längre chockad heller och det är det värsta

kram sofie och kamelerna

Victoria sa...

Sånt är så hemskt. Har hört om det med gift tidigare men inte att dem bränns till döds. Mina släktingar har en hund därifrån. Hon har överlevt två såna omgångar med gift och blivit påkörd. Hon är en riktig överlevare.

Ulla sa...

det är fruktansvärt att bara tänka tanken att någon kan behandla djur sådär! Har för mig att det var lika illa i Kina när de skulle ha OS. USCH!