torsdag 6 oktober 2011

Pisa med det lutande tornet

Som ni som följer denna blogg vet var jag i Italien med min mor och dotter i 10 dagar. Vi började vår resa med ett par dagar i Pisa.


Ända sedan jag var litet barn har jag undrat hur det kommer sig att det lutande tornet i Pisa inte rasar. Jag kan inte säga att frågetecknen suddades ut efter att ha stått nedanför tornet och tittat upp. Det lutar verkligen mycket.


Om man vill kan man gå upp i tornet. Jag kan erkänna att vi inte gjorde det. Tornet började visst luta innan det ens var färdigbyggt pga den vattenrika grunden, den sista delet av tornet byggdes därför med en lutning åt motsatt håll och tornet blev klart 1360. Sen har lutningen fortsatt att öka. Tornet har verkligen satt Pisa på kartan och här är mycket turister..


Byggnaderna kring tornet på Piazza dei Miracoli  är imponerande. Faktum är att hela gamla stan är bevarad och har sedan 1987 funnits med på UNESCOs lista över världsarv.


En aktiv universitetstad som fått behålla sin charm med trånga gränder och gamla hus. Nedan syns en del av universitetet.


Förutom pasta och riktig pizza med mozzarella åt vi mängder av italiensk glass. Den är så otroligt god. Och vi hade så mysigt i hop.  Efter Pisa åkte vi till Florens. Återkommer till det. Tills dess. Ta en en ordentlig titt på denna glasslista. Ser ni något konstigt?


4 kommentarer:

Grabbarna boys sa...

Pommesen då juuuuu, det såg vi med en gång att et är ju ingen glass.
Underbara bilder.
Vov o kram!!

~~Sara~~ sa...

Å min kommentar den bara försvann...hmm...

Om de inte har en pommes fritesglass så... ;)

Ha en fin fredag
Kram

Quila o Ronja sa...

Vilka härligt vackra byggnader.
Får man fortfarande gå opp i tornet? Trots denna lutning. Skulle nog inte våga.
Nu väntar jag på Florens........
Sv. Jaa, den älgen hade kommit helt vilse.....om han nu inte skulle flyga bort under älgjakten :-)
Kram

Ps. Guuuud vad det är svårt att kommentera Ds

Ninni sa...

Häftigt med lutande tornet :D

och ang overaller, så jo, Hurttas ena fungerar hyfsat, den som även är vattentät och kostar ca 550-600kr... Jag betalar INTE så mycket för en fleeceoverall, i alla fall inte innan jag provat att sy en själv ;)