söndag 16 oktober 2011

Sociologi, entreprenörskap och berikning

Ni som känner mig vet att jag driver hundbutiken CSiGORAs HUNDbutik. Ett arbete som jag inriktat mig helt och hållet på under detta år. Jag har tidigare arbetat på dåvarande Växjö Universitet bl a vid entreprenörskapsprofilen som på den tiden samlade forskare från olika discipliner med fokus på entreprenörskap.

Jag är fortfarande inskriven som doktorand i sociologi och har genomgått hela forskarutbildningen men jag kände att universitetslivet är så inåtvänt och ointresserat av vad som händer ute i samhället. Borde ju vara tvärtom kan man tycka men om man vill göra karriär inom universitetsvärlden gäller det att publicera rent vetenskapliga artiklar (som har ett språk som är svårt att ta till sig om man befinner sig utanför just den egna disciplinen). Jag behövde helt enkelt en paus och omsätta mina teoretiska kunskaper i praktiken.

Jämfört med andra vetenskapliga discipliner har sociologi inget specifikt studieobjekt. Stor vikt läggs istället på att skapa teorier och metoder för att se, förstå och förklara fenomen och problem i samhället. För att man ska ha en glädje av alla dessa teorier och metoder behöver man läsa sociologi relativt länge för att kunna hantera den välfyllda sociologiska verktygslådan. Sociologi är en stor exportör av teori och metod som sedan används praktisk av andra ämnesdiscipliner.

Jag måste säga att jag har stor användning av min sociologiska utbildning när det gäller mina vardagsbetraktelser av vår samtid, för att förstå hundens plats i samhället men också när det gäller att driva företag. Efter att ha arbetat tvärvetenskapligt har jag också fått upp ögonen för hur de sociologiska teorierna omarbetas och vidareutvecklas för att bli mer applicerbara på olika samhällsfenomen. Särskilt under min tid på entreprenörskapsprofilen.

Kort innebär entrerpenörskap att rådande gränser ifrågasätt, bryts eller överskrids. Det handlar med andra ord inte enbart om att starta eller driva ett företag. En teori som fortfarande är aktuell är nationalekonomen Joseph Schumpeter beskrivning hur entreprenören får den stadiga marken att gunga genom att skapa efterfrågan av nya produkter, tjänster och idéer eller introducera dem på nya marknader. På så vis uppstår en obalans på den rådande marknaden och nya mönster bildas.

Det finns en lite romantiserad bild av just entreprenören, forskaren, uppfinnare och konstnären - de som ska vidga våra vyer. Faktum är att en ny bra produkt, en ny praktik eller något nytt inte är någon nyhet i samhället förrän de definieras som nyskapande av omgivningen. Det finns många suveräna uppfinningar som aldrig når ut till allmänheten. Jag är övertygad om att det även gäller för att förstå relationen hund-människa. Det finns vissa röster som hörs mer än andra. Flera sanningar om hundträning, farliga hundar och hunduppfödning slåss om att ta mest plats i solskenet. Men det är få synsätt om hundar som utgår från ett samhällsvetenskapligt eller sociologiskt perspektiv.

Min vision är att hundägarna ska få fler "sanningar" att utgå ifrån och att de måste lära sig att leva med att flera sanningar kommer konkurrera med varandra. Även det som sägs vara vetenskapligt bevisat.  Att exempelvis vin är skadligt eller nyttigt måste ju sättas in i ett socialt sammanhang. Det finns nämligen forskningsresultat som visar på både och. Det gäller även det som är hundrelaterat.

Jag vill dessutom omsätta mina vetenskapliga kunskaper när det gäller att förmedla bra hundtillbehör via min webbutik. För mig handlar det inte enbart om att sälja produkter utan jag vill sälja produkter som har ett värde mer än sig själv. Jag vill också lyfta fram hundens behov. Här måste jag säga att David Selin på Hundutbildningsgruppen påverkat mig med sina teorier kring berikning. Något som inte ska förknippas med aktivering som enbart handlar om att skapa sysselsättning, vilken som helst. Berikning är något helt annat som handlar om att hjälpa hunden att få  utlopp för medfödda beteenden (som vi många gånger inte tänker på). Här måste jag hänvisa till Hundubildningsgruppen som har en suverän helgutbildning kring temat berikning för hundar.

Om ni har orkat läsa så långt vill jag be er om en tjänst. Det är att lägga in en länk till CSiGORAs HUNDbutik på din blogg, hemsida eller Facebook. Till denna adress: www.csigora.com Då kan jag om ni vill även länka till er sida från butiken. Du hittar dem under hundlänkar i menyn. Skicka bara ett mejl till info@csigora.com så att jag ser att du lagt in min länk och adressen till din egen sida.

Om man är en butik på nätet är man ju inte en butik som folk slinker in i på sin promenad. För att finnas måste man synas, framförallt på google. Min tanke är att i framtiden erbjuda fler innovativa  produkter som både hund och ägare har glädje av. Att våga ta fler risker. Innan dess behöver jag dock en stadigare grund att stå på. När det gäller att bli synlig på Google måste man få ut sin länk till så många relevanta sidor som möjligt då kommer länken synas även i andra sammanhang. Det är här ni kan vara mer hjälp än du kanske tror, enbart genom att lägga till en länk.

Det är en ny värd som öppnar sig för mig att få omsätta mina kunskaper i sociologi, kultur och entreprenörskap i praktiken. Min tanke är sedan att återkoppla denna nya kunskap till universitetet igen. Tills dess är denna blogg en bra kanal för samtal med de människor som delar min passion för hundar

4 kommentarer:

Eva sa...

Med "länk", menar du då att finnas i läslistan? Det gör ju butiken hos mig. Men säg till om du menar annat, för visst hjälper jag gärna till att "få ut" butiken!

Quila o Ronja sa...

Klart att jag redan har din länk på min sida!! Vill du ha det på något annat sätt, så hör av dig ;-)
Ha en skön dag!

Sara sa...

Himla intressant läsning kul att du får användning av dina kunskaper!
Jag länkar redan =)

Pumsemumsan sa...

Hej! jo jag är halvt trött på den här debatten då det känns som att det är som att skrika åt en döv. vet att jag dock måste lära mig att behärska mig även skriftligt då jag kan uppfattas som smått aggressiv när det kommer till frågor jag brinner för!
Jag har skrivit lite om det då och då, men funderade på att göra en särskilt blogg för min lilla Kita och där jag skriver om just kamphundar som ämne. Förresten jag har sett en lista någon gång som hastigast på vilka politikerna klassar som "kamphundar" du vet möjligtvis inte vart man kan få tag på den?