söndag 8 juli 2012

Hundvänliga semestermål - Tatrabergen med omnejd

I natt var det banne mig tropiskt. Ja, regnet alltså. Det strilade på som aldrig förr hela natten. Jämn ström, som om en simhallsdusch fått fnatt och bestämt sig för att försöka dränka bygget. Strilande, bildandes små rännilar, åar, sjöar och...efter fjorton timmar, helt plötsligt slut. Följt av strålande solsken. Som om simhallsduschen kommit på bättre tankar plötsligt. Eller att allt vatten i världen tagit slut. Fast det har det ju inte. Vattnet är i Mariannelund, har jag förstått.

Under nattens strilande regn föddes dock en del drömmar. Sociologerna Cohen och Taylor skulle nog kalla drömmarna "flyktförsök från en allt överskuggande vardagsverklighet". Fine. Låt gå för det då. Flyktförsök. Som så ofta i mitt fall handlade flyktförsöket om drömmar om att resa nån annanstans. Tankarna ledde mig till några platser eller områden jag tycker mycket om. Vad som bättre är, hundarna gillar dem också. De är alltså hundresevänliga! Så, här kommer nattens tankeflykt och om några dagar ytterligare ett par personliga hundresefavoriter!

Dagens hundvänliga semestermål: Tatrabergen med omgivning.

Pampigt i Högtatrabergen

Bergskedjan som utgör gränsland mellan södra Polen, västligaste Ukraina, norra Slovakien och östligaste Tjeckien är helt underbar. Här kan du och din hund leva väl i klar, hög luft, med vackra vyer och mängder av vandringsleder. Kombinerat med det förhållande att prisläget är plånboksvänligt, människorna trevliga, maten synnerligen god och en relativ närhet till Sverige, gör Tatrabergen till en av mina favoritplatser. Även ett bra (och prisvärt) skidresemål på vintern - men det har jag själv ingen erfarenhet av.

Vår kuvasz Czabina älskade bergen! Kanske inte så konstigt, släktskapet mellan den ungerska kuvaszen och Owczarek Podhalanski - även kallad Tatra Mountain Dog - är nära och bergs- och herdehundar inte ovanliga i omgivningen.

Stilla dov vackerhet i Banska Stiavnica
Tatrabergen är noga räknat två olika bergskedjor. Högtatra- och Lågtatrabergen. De är bägge vackra och erbjuder många fina upplevelser, även om Högtatrabergen onekligen är mer dramatiskt vackra! Det finns således mängder av tips att ge, men jag begränsar mig till några stycken denna gång.

I Lågtatrabergen (som ligger i Slovakien) fastnade jag speciellt för den lilla staden Banska Stiavnica. (OK, hårddraget ligger den formellt inte i Lågtatrabergen, men i en angränsande mindre bergskedja). En gruvstad som toppas av ett slott på en av de bergstoppar som staden klänger på. Här användes krut i brytningen för första gången och faktum är att vad som kan sägas vara världens första tekniska universitet finns i stan, i form av den gruvakademi som sen 1760-talet ligger vid torget i byn.
På besök i Banska Stiavnica


Mycket vackert och en rogivande plats! Trolskt en dimmig höstkväll, men sannolikt mer trångt i gränderna under allra högsta turistsäsong. 


Att köra upp den slingrande vägen till stan är bedövande vackert när hösten gör att kullarna skiftar i alla tänkbara höstfärger, uppblandat med gran. Gillade också det stora lutande torget i Banska Bystrica, som är lite av huvudorten i mellersta, södra Slovakien.


I Högtatrabergen ligger på den slovakiska sidan de små turistorterna som ett radband halvvägs upp på bergen. De binds samman med väg, men också med en lokal järnväg som ger smidig transport byarna emellan. 

Hotel Grand, Stary Smokovec
Vill man inte bo på hotel finns mängder av privata Pensionat/B&B. Men reser du utanför högsta sommarsäsong eller vintersäsong, så är det sällan svårt hitta attraktiva priser via nån hotellbokningssajt. Stary Smokovec gillade jag personligen starkt. Speciellt med ståtliga Hotel Grand som blickfång och de högsta topparna i fonden.

Skulle du hamna här, rekommenderas en avstickare ner på slätten nedanför bergen. Där hittar du nämligen ett av Europas häftigaste medeltida slott, Spišský hrad. Det tronar på en kulle på slätten, som slottet behärskar. En kulle som för övrigt varit bebodd i 40 000 år. Det är ju ett tag, det!

Magnifik medeltid - Spišský hrad

På den polska sidan är det lika vackert, men jag upplevde det som lummigare och, med ett undantag, färre turister. Många vandrare dock, inte helt sällan med hundar. Undantaget är staden Zakopane, som är Polens vintersportcentrum, men även lockar turister under annan tid. På landsbygden säljs överallt honung, lök, grönskaker och en del konsthantverk. Missa inte att prova det lokala honungsvinet!
Rullar du sen med bilen (eller tåg/buss/cykel - det sistnämnda populärt på polska sidan) nedför backarna norrut passerar du genom Polens motsvarighet till småländska Möbelriket. Rimligen far du sen i riktning mot Kraków. En av mina absoluta favoritstäder! En avstickare till Oświęcim (Auschwitz) tillhör allmänbildningen om inte den typen av vidrigheter besökts tidigare. (Mina polska vänner tipsar annars om ett besök i koncentrationslägret Majdanek som ligger i utkanten av staden Lublin - som nazisterna inte hann förstöra i någon större omfattning. Har dock ännu inte varit där själv. Från Kraków är det drygt 20 mil till Lublin.)

Kazimierz i Kraków - slitet bohemiskt
Kraków är fantastiskt. Vackert. Romantiskt, Medeltida. Studentstad. Historia. Pampigt. Självklart ska Rynek Główny (stora torget) besökas. Men turistfällorna runt detta kan med fördel undvikas i övrigt.

Kazimierz är stadsdelen som gäller för krogar och barhäng. Löshundarna i stadsdelen kan ibland söka konfrontation om det kommer en stor vacker turisthund på besök till reviret, så lite vaksamhet kan vara på sin plats. Men rent allmänt är Kraków en enkel stad att besöka med hund. Runt själva medeltida stadskärnan finns Plantyn, som är ett grönområde där tidigare stadsmuren fanns. Fina promenad- och joggingvägar längs med floden Wisla dessutom, gör det lätt att rasta din kamrat.

Missa inte att gå på KS Cracovias hemmamatcher i Extraklasa om du är i stan. Var dock försiktig med att knalla omkring med fotbollströja eller liknande - rivaliteten mellan KS Cracovia och konkurrenten Wisla Kraków är stenhård och delvis mycket våldsam.

Vem kommer efter Lenin och Reagan på Plac Centralny?
Missa definitivt inte att ta spårvagnen ut till kommunistiska mönsterstadsdelen Nowa Huta, lite öster om Krakóws centrum. Stadsdelen är intimt knuten till Leninstålverket som en gång i tiden var störst i landet och är ett imponerande industriminne. En närmast överplanerad stadsdel, annars, i tung och imponerande stalinistisk betong, där alla gator utgår ifrån Plac Centralny, där tidigare Leninstatyn prydde torget.




Tiderna ändrades som vi alla vet. Stålverket har numer bytt namn, är ägt av en global koncern med säte i Luxemburg.  Leninstatyn står i Hillerstorp i Småland (High Chaparall...jo, det är sant.) och med osviklig polsk humor har Plac Centralny nu bytt namn till...Ronald Reagans Centraltorg! Ät innan du tar din hund på promenad i Nowa Huta, restaurangutbudet är mindre bra, men en sup på första syltan till vänster på huvudgatan (bild ovan) är billig och värmer bra på vintern!

Från Gdynia i norra Polen är det ungefär 60 mil närmaste vägen till Kraków. En dagsetapp alltså. Tänk på att mindre vägar tar mycket längre tid att köra i Polen än vad du tror. Både av trafikskäl och för att närmast oavsett vilken stad du pausar i för en bensträckare för dig och din hund, finns det fantastisk kultur och historia att uppleva.

Att tänka på: Glöm inte kolla vad som krävs för inresa i Polen och inresa i Sverige, vad gäller din hund. (Märkning, pass, vaccinering, avmaskning, osv.)
Tänk också på att om du åker kollektivtrafik med din hund, förväntas den vara kopplad och bära munkorg i normalfallet!

1 kommentar:

Elin sa...

Intressant att läsa! Även kul att få titta på bilder och få en "egen bild av staden"