måndag 9 juli 2012

Hundvänliga semestermål - Vilda, vackra Tiveden

Water Lily pond, symphony in rose by Claude MonetIbland spelar minnet en spratt. Jag har under kanske trettio år levt med föreställningen att jag en gång läst en Stieg Trenter-deckare med handlingen förlagd till Tiveden, det en gång i tiden så ogenomträngliga vildmarksområdet mellan Vätterns norra delar och Vänern. I det jag mindes som en Stieg Trenter-roman berättades om de unika röda näckrosorna i Fagertärn, som ligger i Tiveden. Jag har sedan jag läste boken närt en längtan att se dessa fantastiska växter, som sedermera hittade ända till det impressionistiske målargeniet Claude Monets trädgård utanför Paris!

Förra året gjorde vi till slut slag i saken och åkte dit med våra fem hundar. Det var en fantastisk upplevelse på många sätt och vis. Som hundresemål är det perfekt! Så nu när jag skulle skriva detta inlägg, ville jag givetvis koppla texten till mitt Stieg Trenter-minne. Och då visar sig två saker. För det första - Fagertärn är vacker som sjö, men de röda näckrosorna är snarare svagt rosa och befinner sig femtio meter ut från stranden. Överskattat. För det andra - inte fan var det en Stieg Trenter-bok jag hade läst om Fagertärn i. Det var sannolikt istället Jan Mårtenssons Homan-deckare Den röda näckrosen från 1987. Men bra hundsemestermål är det i alla fall!

Dagens hundvänliga semestermål - Tiveden

Tiveden har historiskt sett varit ett gränsland mellan Götaland och Svealand. Otillgängligt, mörkt, farligt och vilt. Tillhåll för stråtrövare och annat pack som dragit sig undan civilisationen av ett eller annat skäl. Laglöst närmast. Tacka fan för att man trivs i en sån miljö! Det gjorde våra fyra puli Misha, Charlie George, Siouxsie Sioux och Rufus samt kuvaszen Eira också. Som det rövarband dom är ihop, ibland!

Badvänligt i Tiveden
Tiveden har fördelen av att kombinera fantastiska insjöbad i sjöar med underbara sandstränder med en i vissa stycken helt orörd vildmark (nationalpark som delar av området är). Otaliga hundbadställen, vilket inte är dumt i sommarhettan. Fina vandrings och cykelvägar dessutom, i kuperad, men inte våldsamt backig natur.

Sköna skyltar i Askersund
Vill du ha stadsliv på semestern, så ska du inte hit. Närmaste ursäkterna till stad är Laxå och Askersund. Ja, det hörs ju på namnen att graden av urbanisering är låg. Detta lockar dock, snarare än något annat. Speciellt turister från Nederländerna och Tyskland...

Vi sov några nätter på Camping Tiveden, vid den stora insjön Undens strand. Svenska bilskyltar var helt klart i minoritet där! Holländare, tyskar, norrmänn och danskar dominerade, i den ordningen. Gärna färdandes i terränggående fordon med tältet på taket! Det var knappast svensk campingfylla som gällde här, utan fjällräven, trangiakök och vandrarkängor och vid 21.30 så var det knäpptyst och stendött på campingen även om kvällen var fin! Utom i vår rövarpacks-husvagn då... Till och med ägarparet var från Holland!

Håll ögonen öppna efter den lilla festivalen Tivedstorp festival, bedårande vacker miljö vid ett högt beläget torp ute i skogen, 40 spänn i inträde och avslappnad atmosfär. Men vänta dig inget festivalparty, det är en lugn och städad medelålders publik. Kan vara kul det med ju. Miljön uppväger den bristen i alla fall!

Forsviks bruk
Underbar fisk och miljö i Klangahamn
Precis i Tivedens sydvästra utkant ligger en av Sveriges industriella vaggor! Forsviks bruk är väl värt ett besök, liksom en fika precis vid Göta Kanal som passerar. Här har vad som kan beskrivas som industriell produktion skett ända sedan medeltiden, vilket forsen och vattenkraften möjliggjort. Vattenkraft på gott, till skillnad från förödelsen i Småland just nu..Och visst är det "det Forsvik" som Jan Guillous riddarhjälte Arn de Gothia i romanen utvecklar med kunskaper han tillägnat sig i arabvärlden. En tvekamp om epitetet industrins vagga med Röttle by diagonalt snett över Vättern, strax söder om Gränna är nog möjlig, för även där är motsvarande produktion dokumenterad vid Röttle å sen 1200-talet. Oavsett vilken by som var först, är ett besök väl investerad tid!

Ekuddens Camping i Mariestad erhåller 4 stjärnor på rekordtid
Utsikt över Vänern från Ekuddens camping
Matställen är det lite sämre bevänt med i Tiveden. Om man som vi har oturen att det vi tänkt oss äta på en söndagseftermiddag råkat vara abonnerat, kan man få köra en bit för söndagsmiddagen. Undvik för allt i världen Askersund - måhända rätt pittoreskt - men en kulinarisk härdsmälta av rang! Nej, kör hellre ner till fiskrökeriet vid Klangahamn! Prisbelönat av Gastronomiska Akademin, vilket sannerligen märktes på fisken. Den rökta siken var helt fantastisk tillsammans med färskpotatis och rökeriets romsås! Klangahamn är en liten, intim fiskehamn med fin utsikt över norra Vättern. Fiskaren bakom disken må vara fåordig. Men spana in hans stora, väderbitna händer - så vet du att det här är en man som kan sitt fiske och sina varor.

På väg till, eller från Tiveden om du kommer söderifrån, föreslår jag ett stopp i Mariestad på Nordic Campings nyförvärv Ekuddens camping. Fantastiskt fint läge vid Vänern och mycket hundvänligt, som alla företagets 10 anläggningar i landet.

Del 1 i serien Hundvänliga semestermål hittar du här!

6 kommentarer:

Team Nelson / Ordringen. sa...

Jag är imponerad av den av djupdykning du gör i hundsemesterns tecken. Det som ofta slår mig är, att det är så fantastiskt vackert när man varvar ner och tittar sig omkring. Skriver man dessutom om rökt sik så kan det aldrig bli fel.
Tack för alla tips.
Ulf

Dan Porsfelt sa...

Tack, Ulf! F-n vet om inte siken är godaste fisken av alla!

BMW o Rudi sa...

En vacker broschyr om att vandra i Tiveden har legat på mitt skrivbord i minst fem år nu. Jag tar upp den, bläddrar i den och önskar jag kände någon som ville åka dit och hundvandra med mig....och så lägger jag ner den på skrivbordet igen....

Dan Porsfelt sa...

Julita Rudi - tja, vi kan väl se detta som en kontaktannons? "Medvandrare sökes"!

Team Nelson / Ordringen. sa...

Svar : Jag tror att killnamnet stavas
Jani. Äldsta dotterns kille heter så iaf.
Ser fram emot fler semestertips.

Dan Porsfelt sa...

Hej Ulf! Jomenvisst var det Jani med ett n han hette. Ännu ett minnesspratt :-)