lördag 6 oktober 2012

ADVENTure Dog Conference 2012

Varje år, dagen innan andra advent anordnar Maria och David Selin från Hundutbildningsgruppen en årlig konferens under namnet - ADVENTure Dog Conference där syftet är att lyfta fram de senaste nyheterna, kunskaperna och forskningen kring olika aspekter som rör hund.

Det är en av få konferenser som på ett populärvetenskapligt sätt vänder sig till den vanlige hundägaren och de som arbetar aktivt med hund. På så vis får de ämnen som lyfts fram här stor genomslagskraft via exempelvis hundinstruktörer, hundpsykologer, hunddagis, trim, hunduppfödare etc. Många av de som föreläser får därför stor genomslagskraft för sina erfarenheter, böcker, teorier eller forskningsresultat. De två senaste åren har dessutom konferensen spelats in av UR och visats i TV.

Årets tema var från början tänkt att vara olika former av "berikning" för hundar, men har efterhand ändrats till Hundens jaktlust. Till årets konferens är följande föreläsare bokade:
 • Jaktbeteendet: Runar Naess, sakkunnig'
 • Seeking och berikning: Karolina Westlund, etolog
 • Jaktberikning för alla hundar: David Selin, Hundutbildningsgruppen
 • Skotträdsla eller hjärnskada? (föreläsare ännu bestämt)
 • Jaktbeteendet i dressyren: Jan Gyllensten, mentalbeskrivare och dressör
 • Spårtrogenhet: Björn Forkman, professor i etologi
 • Hundens luktsinne (ej ännu bestämt)
 • Att testa hundens jaktlust, Lars Fält
Dessutom föreläsning och paneldiskussion om hur hundar jagar och varför de jagar så. I panelen: Per Jensen, professor i etologi, Gisela Håkansson, professor i lingvistik m fl. Debatten inleds med följande föreläsare:
 • Vildsvinshunden: Mikale Tham, jägare
 • Den apporterande hunden, Lasse Jonsson, jakthundsdressör
 • Eftersökshunden, Per Kristofersson, jägare
För att ta del om vilka föreläsare och ämnen som tillkommer kan du följa utvecklingen på konferensens hemsida: ADVENTure dog conference

Jag vet att konferensen syfte från början var att belysa hunden som biologisk varelse vilket kanske förklarar vilka ämnen man väljer, men framför allt från vilken ämnesdisciplin man hämtar sina föreläsare. Alla måste vi avgränsa oss. Men som sociolog och samhällsvetare kan jag se att det har blivit en slagsida bland vanligt hundfolk åt biologiska och etologiska förklaringsmodeller. Exempelvis hade det varit intressant med ett sociologiskt eller socialpsykolgiskt perspektiv som kunde belysa och problematisera människors värderingar, förhållningssätt, diskurser och synsätt kring det här med hundens jaktlust. Men också hur sociala faktorer kan inverka på hundens jaktlust i olika situationer. 

Jag kan jag tyvärr inte åka på konferensen själv i år men är du intresserad så kan du anmäla dig här: Anmälan!

4 kommentarer:

Cruellas sida sa...

Låter som en intressant dag.

Elin sa...

Lät som en intressant dag, men bara för det så jobbar jag säkert :/

Elin sa...

Lät som en intressant dag, men bara för det så jobbar jag säkert :/

Elin sa...

Lät som en intressant dag, men bara för det så jobbar jag säkert :/